fbpx
Vallensbæk sender brev til minister om skadelig støj
COLOURBOX3021028.jpg
Foto: Colourbox
Det er dokumenteret, at konsekvenserne af støj udgør et sundhedsmæssigt problem. Derfor sender Vallensbæk nu brev til transportministeren om Ringstedbanen og motorvejen

Støj kan medføre gener og helbredseffekter som kommunikationsbesvær, hovedpine, søvnbesvær, stress, forøget blodtryk, forøget risiko for hjertesygdomme og hormonelle påvirkninger. Støj kan også påvirke ydeevnen og påvirke børns indlæring og motivation.

Sådan lyder bevæggrunden for Vallensbæk Kommunen til at sende et brev til Transportministeriet om Ringstedbanen og motorvejen. Og mest af alt den støj, disse medfører.

Der bliver i brevet bedt om en tilkendegivelse på, om den danske lovgivning muliggør nedsættelse af hastigheden med henvisning til sundhedsmæssige konsekvenser af støj.

Kommunen henviser til, at Kræftens Bekæmpelse, Aarhus universitet, Miljøstyrelsen og Rambøll i 2012 stod bag en undersøgelse om vejstøj.  På baggrund af undersøgelsen er det beregnet, at cirka 330 tilfælde af blodprop i hjertet og cirka 600 tilfælde af slagtilfælde om året i Danmark skyldes vejtrafikstøj, fremgår det af dagsordensteksten til novembermødet i Kommunalbestyrelsen.

I 2013 var der til sammenligning 3.394 tilskadekomne og 192 dødsfald i trafikken.

”Det er således tydeligt, at trafikstøj udgør et alvorligt sundhedsmæssigt problem, som vi bør have alle muligheder for at kunne gøre noget ved,” skriver embedsværket i dagsordenen.

 

Studietur 

Kommunalbestyrelsen har netop været på studietur til Norderstedt og Berlin, hvor man så på støjreduktion. Erfaringen fra turen til Tyskland er, at de har stor fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af støj, og at hastigheden kan nedsættes med henvisning til de sundhedsmæssige konsekvenser af støj. I Danmark sænkes hastigheden på vejene traditionelt med henvisning til trafiksikkerheden.

Men det er ikke første gang, som det nok er mange borgere og læsere bekendt, at Vallensbæks politikere og kommunen har debatteret og handlet på støjproblemerne.

Vallensbæk Kommune har tidligere, i maj 2014, rettet henvendelse til transportministeren for at sætte fokus på behovet for en samlet løsning på støjproblemerne i lyset af den kommende Ringstedbane og letbane, der sammen med motorvejene og S-togsbanen går igennem Vallensbæk.

”De beregninger af støj, der er lavet i forbindelse med Ringstedbanen og letbanen, tager ikke hensyn til den samlede støj fra jernbane og motorveje,” står der i dagsordenen.

 

S undrer sig meget

Søren Wiborg fra Socialdemokraterne sagde:

– Det kan undre meget, at støjhensyn ikke står højere på folketingets dagsorden, når det nu kræver cirka 500 dødsfald om året. Vi håber, at vi med endnu en henvendelse til relevante ministre, kan få sat fokus på støjgenerne og muligheden for at gøre noget ved det, følges helt til dørs.

Søren Wiborg er da heller ikke bleg for at inddrage den siddende S-regering i ansvaret.

– Det burde være en Socialdemokratisk ledet regerings opgave, at tage hensyn til borgernes livskvalitet, lød det fra Wiborg.

 

DF tilhænger af brev

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth erklærede sig på mødet i Kommunalbestyrelsen som en selvfølgelig tilhænger af, at kommunen afsender brevet.

– Da jeg var i Folketinget (stedfortræder, red.) stillede jeg faktisk spørgsmål til justitsministeren om muligheden for at nedsætte hastigheden med henvisning til støjpåvirkning. Det var et meget nedslående svar, jeg fik. Det var ministeren slet ikke indstillet på at overveje på trods af de gode erfaringer fra Tyskland. Men det er godt, at kommunen nu sender et samlet hyrdebrev til de tre ministre i Folketinget for at gøre yderligere opmærksom på sagen, sagde Kenneth Kristensen Berth.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top