fbpx
Kims viljestyrke vandt over hashen
IMG_4698.jpg
Kim er i dag ude af sit misbrug, men fortæller åbenhjertigt til Zone 43, hvordan tiden med hashen var, og hvordan du kan komme ud af det. Foto: zone 43
I et eksklusivt interview med Zone 43, fortæller Kim om hans hashmisbrug, up’s and downs og vejen ud

Vi kender garanteret alle nogle, som har røget hash, måske har man selv prøvet det. Men det er de færreste af os, der ved, hvad der sker, når man begynder at ryge rigtig meget, og det bliver en vigtig del af ens hverdag.

Zone 43 har snakket med Kim, der i et år havde et stort hashmisbrug. I dag har Kim helt vendt ryggen til rusmidlet. Kim, som er et opdigtet navn, men hvis rigtige identitet er redaktionen bekendt, har indvilliget i at se tilbage på det år sammen med os for at give os og andre unge et indblik i, hvad der fører til et hashmisbrug, hvad konsekvenserne er, men også hvordan verden om én reagere.

Kim startede med at prøve at ryge med nogle venner og røg bare én gang om måneden. Men det udviklede sig hurtigt.

– Jeg rendte rundt med et par drenge fra en anden by. De røg meget, og dengang synes jeg sgu, det var meget fedt og også prøve noget nyt i stedet for det kedelige skoleliv, fortæller Kim.

– Jeg prøvede det, og der synes jeg sgu, det var meget sjovt første gang, og anden gang var også meget sjovt, og sådan blev det bare ved, og til sidst hang det bare fast. Det blev bare en dagligdags vane kan man sige.

– Til sidst vil mere have mere. Du skal have mere for at få samme rus som sidst. I stedet for at ryge en enkelt joint hver anden dag, udvikler det sig, og så skal du måske ryge tre joints om dagen, før man fik samme virkning.

 

Dårligt selskab

Første gang Kim tog et sug af en joint, var han 15 år. Han havde ingen problemer og kom fra en velfungerende familie.

Men en blanding af kedsomhed, skoletræthed, lysten til at prøve noget nyt og gruppepres, ledte ham ud i flirten med hashen.

– Det var lidt dårligt selskab med de drenge dengang, og der var lidt gruppepres for, at man skulle ryge. Men det gad jeg sgu ikke til sidst, og i dag har jeg fundet mine egne drenge. De tager det lidt mere stille og roligt. Det kan godt være, de også ryger hash, men de respekterer, hvis jeg ikke ryger. Hvis de vil ryge, så ryger de, og hvis jeg er der, så går de lidt væk og ryger.

 

Abstinenser og attitude

Efter cirka et halvt års hashrygning begyndte nogle af bagsiderne ved hashen at melde sig. Kim fik abstinenser, og lunten blev kortere overfor folk omkring ham.

– Når man havde abstinenser, kom man hurtigere op og diskutere om ingenting, og det udviklede sig til slagsmål. Et par af mine lærere har, efter jeg stoppede, fortalt, at nogle af de andre elever var bange for mig, når jeg havde abstinenser, fordi jeg havde så kort lunte. Mine forældre har også fortalt, at de kunne mærke, at jeg begyndte at få en dårlig attitude.

 

Man bliver afhængig

Der er mange, der siger at hash bare er ligesom øl. At det jo ikke rigtigt er noget. Hvad siger du til det?

– Nok for alkoholikere, for det er jo noget. Altså, et hashmisbrug er jo det samme som narkomaner eller drankere. Det er noget, man bliver afhængig af til sidst. Og i sidste ende kan det få dig ud og skide. Enten kommer du måske til at skylde penge, eller du får måske en hashpsykose. Men det giver også bare forskellige væremåder, når man tager en af tingene. Når du drikker, kan du blive voldelig, hvor hash bare gør dig afslappet, siger Kim om det generelle billede.

– Jeg havde det meget bedre, når jeg havde røget. Når jeg havde abstinenser, svedte jeg meget, altså jeg lå ikke og rystede derhjemme, griner Kim.

– Men jeg svedte og trippede. Jeg kunne ikke sidde stille, for jeg skulle bare have det.

Dårlig samvittighed

– Min familie vidste ikke, at jeg røg, men jeg havde tit lyst til at sige det til dem. De havde taget mig i det et par gange, men det var ikke noget, de vidste, jeg gjorde, hver dag.

Hvordan skjulte du det, når du kom hjem om aftenen og var skæv?

– Mine forældre sad måske inde i stuen, og så sagde jeg bare hej og skyndte mig op på værelset. Jeg skulle ikke snakke for meget med dem eller kigge dem i øjnene. Jeg havde tit dårlig samvittighed. Men ikke lige efter jeg havde røget. Der var jeg skæv og tænkte, at det kunne der alligevel ikke ændres på. Men når jeg ikke var skæv, tænkte jeg, hvordan jeg kunne være det bekendt overfor mine forældre.

 

Aldrig røget alene

Hvor meget røg du, da du røg mest?

– Der røg jeg vel omkring 3-4 store joints om dagen på 1,5 gram hver. Men jeg har aldrig røget en joint alene. Kun i godt selskab. Jeg var sikker på, at hvis man begyndte at ryge alene, ville det rigtigt fucke én up. Jeg vidste det ikke, fordi jeg aldrig selv havde prøvet det, men jeg kunne bare forestille mig, at man sidder der alene, og så begynder man at tænke over en hel masse ting. Hvorimod, når man var sammen med andre, så talte man om alt muligt, som er mere spændende end at tænke over ting, man kunne have gjort bedre.

 

Charme, selvtillid  og hash

Hvordan virkede hashen på dig?

– Jamen. jeg blev meget afslappet og glad, og jeg fik tit grineflip. Jeg var også altid frisk på at gå over til en tøs og sige et eller andet dumt, fordi drengene sagde. at jeg ikke turde, og så skal man lige vise, at man har nosser. Når man er skæv, er man lidt ligeglad med konsekvenserne. Det gav lidt selvtillid i forhold til tøserne. Det gjorde det. Man tænkte sgu ikke over, hvad nu hvis hun afviser mig.

Kim indrømmer, at han stadig har et godt tag i pigerne, selvom han har lagt hashen på hylden.

– Det går næsten bedre nu. Jeg ved ikke hvorfor, men de synes, jeg er lidt charmerende, griner Kim med et glimt i øjet.

Men Kim mødte også konsekvenserne. Han havde svært ved at følge med i skole, han lavede færre og færre lektier. Flere venner begyndte også at sige fra overfor Kim som resultat af hans humørskifte, når han havde abstinenser.

 

Et kryds om dagen

Hvad skete der så, da dine forældre opdagede at du røg så meget?

– Jamen så var vi til et møde på skolen. Altså de to første gange, de tog mig, fik jeg jo bare mega ballade derhjemme. Men tredje gang de tog mig, hev de fat i skolen, kommunen og politiet.

Når man spørger Kim om, hvem der betød mest for ham i kampen mod hashen, kommer svaret prompte.

– Det var min mor og far, de hjalp mig med viljestyrken.

Efter mødet på skolen begyndte Kim på en kold tyrker for at droppe hashen. Han gik med til at tage en ”drug test” på skolen, der ville kunne vise, om han kunne holde sig fra hashen i 72 dage. Det blev et vendepunkt for Kim.

– Jeg havde en kalender, hvor jeg satte et kryds hver dag, jeg havde holdt mig clean. Jeg tog en dag ad gangen, indtil de 72 dage var gået. Så tog jeg testen, og den var negativ. Der var jeg sgu stolt af mig selv.

Hvorfor valgte du at stoppe?

– Jeg stoppede, fordi jeg godt kunne se, at det skulle slutte. Hvis jeg havde fortsat med at ryge, var jeg kun kommet halvdelen af tiden i skolen, og jeg ville have en uddannelse og ikke være en bums. Og så sagde min forældre som sagt også, at jeg var begyndt at blive et dårligt menneske. Også overfor dem, og det kunne jeg ikke holde ud. Så jeg måtte hellere stoppe.

Kim måtte også indse, at han havde mistet nogle gode venner undervejs, blandt andet nogle venner han havde kendt, siden de var små. De synes, at Kim havde forandret sig, og de brød sig ikke om den, han var blevet.

– Det blev jeg sgu ked af, men hvis de vælger mig fra, fordi jeg ryger hash, så er de bare ikke mine venner. For hvis de havde været mine venner, så havde de prøvet at få mig ud af det, konkluderer Kim.

Hashpsykose

En af Kims venner fik en hashpsykose. Den var så slem, at han blev indlagt på den lukkede afdeling på en psykiatrisk skadestue. Vennen var 13 år ved indlæggelsen. Kim har mistet kontakten med ham og er ikke klar over, om han stadig er indlagt.

– Så tænker man over, hvordan det er at have en hashpsykose. Sidder man bare i et hjørne og ryster, eller er det noget andet, man ikke kan forstå. Det er i hvert fald en rimelig skræmmende tanke. Man ved jo aldrig, om det rammer dig, og hvor slemt det bliver, men man tænker bare ikke over det, når man er i det.

 

Viljestyrke er kodeordet

– Man kan godt ryge en joint i ny og næ uden at komme ud i et misbrug, men så skal man have en stor viljestyrke. For hvis man ryger, skader det heller ikke at ryge den anden eller tredje eller fjerde. Jeg vil vurdere, at ryger man mere end tre pinde (joints, red.) om dagen, er man ude i noget snavs. Personligt tørster jeg ikke efter det mere. Jeg har ikke noget i mod. at folk ryger. Jeg ved, hvordan det er og har selv været igennem det. Jeg har bare valgt at stoppe.

I starten af den kolde tyrker var det end hår kamp for Kim.

– Den første uge var rimelig hård. Jeg var jo stadig sammen med drengene, og der gik de ikke væk endnu. De sad lige der og røg. Jeg sagde bare til mig selv: Jeg skal ikke ryge, jeg skal ikke ryge, jeg skal ikke ud i det igen og begynde forfra. Men efter et par uger tænkte jeg ikke så meget over det mere.

 

Hvad skal man gøre?

Har du et godt råd til andre unge, der gerne vil stoppe med at ryge hash?

– Jeg vil sige, at alt handler om viljestyrke. Hvis du vil stoppe, så knæk jointen og lad være med at tænke over det. Erstat det med noget andet. Jeg er begyndt at træne. Spil noget computerspil eller noget andet. Bare et eller andet, for du savner også hyggen ved at ryge sammen med vennerne.

Kim er i dag ude af sit misbrug, han savner ikke at ryge og har fået en læreplads. Han har stadig deltidsjob og føler sig generelt ovenpå igen. Han betragter sig stadig som i gang med sin kolde tyrker, og ville i dag aldrig røre en joint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top