fbpx
En blå-gul kæmpe fyldte 50 år
IMG_1159.jpg
Onsdag den 3. december var særlig dag i Brøndby. Den dag fyldte Brøndby IF nemlig 50 år. En klub, hvor fodbold er mere end et spil om at vinde

– Det største var nok kampene mod Roma. Hele stemningen og så var vi så tæt på at nå finalen. Jeg havde taget fri i fjorten dage for at være med til at sætte tribune op og gøre klar til hjemmekampen. Kronprinsen kom også og så hjemmekampen.

Jan Johansen læner sig tilbage i den bløde stol, smiler og lader tankerne vandre tilbage til 1991.

Det er mandag den 1. december, og om to dage fejrer BIF 50 års jubilæum.

Man kunne have bedt mange andre sætte ord på jubilæet. Michael Laudrup. Peter Schmeichel. Per Bjerregaard. Deres navne er i sig selv et væsentlig stykke af klubbens historie, og de kunne have fortalt om de store øjeblikke, overvejelserne bag klubbens beslutninger og om op- og nedture.

Men på en måde fortæller det, at sidde her i Jan Johansens juledækkede stue i et rækkehus på Espedammen tre minutters kørsel fra stadion og lytte til historierne om dengang og nu, langt bedre, hvad der er så enestående ved BIF. Hvorfor det at trække den blå-gule trøje over hovedet er er langt mere end blot et spørgsmål om at vinde kampe og mesterskaber, men nærmere er et spørgsmål om at leve sit liv på bifsk.

 

BIF er mennesker som Jan

Jan Johansen er nemlig ikke nogen helt tilfældig mand, når man taler om BIF. Han har ganske vist aldrig stået på banen og hævet pokalerne, når mesterskaberne er blevet vundet.

Han har derimod været med til at binde det hele sammen uden for banen. Som frivillig i mange år. Som ansat i en periode. Og som officiel repræsentant for klubben ved flere lejligheder.

– På et tidspunkt i begyndelsen af 80erne blev jeg klar over, at de folk, der skrev til klubben for at få en autograf, ikke fik svar. Det gjorde jeg klubben opmærksom på. Så fik jeg ansvaret for det. Jeg lavede også en bog, hvor jeg skrev, hvad spillernes yndlingsmusik for eksempel var. Så jeg kunne skrive det i de breve til fansene, jeg besvarede. Jeg havde dengang natarbejde, hvor der ikke altid skete så meget. Jeg tog derfor ofte et par poser fyldt med breve med mig på arbejde. Det kunne jeg ordne om natten.

 

Hentet i limousine

Med tiden kom der flere opgaver til for Jan Johansen. Han fik således ansvaret for at tage imod og servicere sponsorerne, når de besøgte Brøndby Stadion. Og når de tog med klubben ud og rejse:

– Jeg har været med på en del rejser. Udover turen til Rom har jeg for eksempel været med i Polen og Rumænien, og det var altså i en periode, hvor man ikke kom i de her lande. På rejserne blev jeg ved flere lejligheder klubbens officielle repræsentant, og jeg har således spist på de fineste restauranter, mødt store klubbers præsidenter og er blevet hentet i limousine. Et smil vokser frem:

– Det har været sjovt. Jeg har jo slet ingen uddannelse til det her. Jeg er slagter og har i mange år arbejdet som ølmand. Men altid har jeg forsøgt at gøre det bedste for klubben.

 

En broget skare

Onsdag den 3. december er der også mange, der vil det bedste for klubben. Flere hundrede mennesker er mødt op til jubilæumsreceptionen på Brøndby Stadion for at ønske tillykke. Tilhængere i alle aldre spiser kage med tidligere spillere, lokalpolitikere og repræsentanter for andre klubber og foreninger.

Midt i det hele rager Peter Schmeichel op. Han spillede i BIF i fra 1987 til 1991, og han fremhæver viljen og modet som noget af det, der kendertegner BIF:

– Brøndby har aldrig været bange for at gå foran. I BIF har man haft viljen til at gå foran og have forventninger. Jeg kom til klubben i 1987, og jeg har set det hele, hvordan det er blevet skabt fra bunden.

En anden tidligere spiller, der også er kommet forbi for at ønske tillykke, er Lars Olsen:

– Det er jo stort det her. Der har været mange store øjeblikke, men det største er mok alligevel det første mesterskab. Det er bare noget helt særligt.

Lars Olsen spillede i BIF i to omgange. Fra 1985 til 1991 og igen i 1996, og han er ikke i tvivl om, at klubben er domineret af en hel særlig ånd:

– Det var virkelig én stor familie. Jeg ved naturligvis ikke, hvordan det er nu, men det var det altså dengang. Det var ikke bare noget, der blev sagt. Det var sådan, det var.

 

Et flagskib

At BIF er mere end en blot en klub, er også en holdning man møder hos de kommunalpolitikere, der er mødt op. Blandt andet Vagn Kjær-Hansen (SF):

– Jeg kommer ikke så meget på stadion, men jeg synes, der er så meget at fejre, som klubben gør, at jeg bestemt har lyst til at være her i dag for at ønske tillykke.

Også borgmester Ib Terp (S), havde fundet vej til Europa Lougen på Brøndby Stadion:

– Klubben betyder rigtig meget for Brøndby. Klubben har 1800 spillere, og mange børn og unge får underholdning og opdragelse ved at spille fodbold her. Og så er BIF vigtig for integrationen i Brøndby. Næst efter skolen så er klubben den vigtigste faktor i forhold til integration. Det man lærer her, at man kun kan vinde kampe ved at spille sammen, det kan børnene og de unge også bruge i mange andre sammenhænge.

Flere dele

BIF er kun BIF, fordi der er fokus på såvel de professionelle som amatørerne. Det ved Jan Johansen:

– Mit hjerte banker både for amatørerne og de professionelle. Jeg får stadig den dag i dag kuldegysninger, når der bliver spillet Jump på stadion, og spillerne løber ind på banen. Men jeg er også utrolig glad for at hjælpe til med at servicere de frivillige, der hjælper til ved kampene.

 

Navnet der siger alt

Tiden er gået. Vi har været igennem række af store kampe og spillere. Vi har grinet af, at Jan Johansen måtte overbevise Peter Schmeichel om, at det altså hører med til livet som professionel fodboldspiller at skrive autografer. Og vi har været igennem listen af opgaver, som kun bliver løst, fordi frivillige tager

ansvar.

Men der er et navn tilbage, vi mangler at vende, hvis vi skal have hele historien med og beskrive de mange dele, der samler sig i bogstaverne BIF:

– Han er noget helt særligt. Han er den ægte vare. Han kunne have spillet så mange andre steder, men han valgte at vende tilbage til BIF. Og så stiller han altid op til at skrive autografer og en lille snak.

For Jan Johansen er der ingen tvivl. Vil man sammenfatte, hvad det er, der gør BIF til noget helt specielt, så siger Daniel Aggers navn det hele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top