fbpx
det er surt at få skader på tænderne – også i Julen
Det-er-surt-pH-forsøg.jpg
Eleverne i kommunens 5.klasser lærer om sure drikke og hvad de gør ved tænderne.
Cola og saft er nogle af de værste syndere, når det gælder syreskader på tænderne. Og vi ved vidst alle, hvor meget af den slags drikkevarer, Julen byder på.Alle 5. klasser i Vallensbæk får nu undervisning i, hvordan de sure drikkevarer kan give skader.

 – Det, der overrasker børnene mest, er nok, at saftevand skader så meget. Alt under 5,5 i pH-værdi kan give syreskader, og saftevand har en pH-værdi på 3,3 – selv i fortyndet udgave, fortæller Connie Bentsen fra Vallensbæk Tandpleje.

Connie og hendes kolleger er på turné i alle kommunens 5. klasser for at lære dem om syreskader på tænderne.

– Vi fortæller dem om pH-værdier og syreskader. De lærer, hvordan skaderne opstår, hvad der kan gøres for at undgå dem, og vi viser dem billeder af syreskadede tænder, fortæller hun.

 

Elever måler selv

Eleverne laver også selv pH-forsøg, hvor de måler surhedsgraden af en række forskellige drikkevarer, blandt andet cola, cola light, saftevand, juice, energidrik, citronsaft, mælk og vand.

– Det er overraskende for dem, at det ikke hjælper at komme sukker i citronsaften. Den bliver sødere, men pH-værdien ændres ikke, så det er lige så skadeligt for tænderne, siger Connie.

Mellem to af undervisningsgangene bliver en tand lagt i cola, og det er tydeligt, at tanden efter få dage er misfarvet og delvist ætset væk.

Undervisningsforløbet om syreskader er på i alt tre lektioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top