fbpx
Demente kommer på Skype
141210-154326.jpg
Lars Thomsen til venstre. Foto: Martin Simonsen
Glostrup Kommune har valgt at bruge størstedelen af sin andel af ældremilliarden på at forbedre forholdene for de demente

Sanserum med kuglebad og lys- og lydeffekter, sansehave, Ekstra varme hænder, aflastning af pårørende til demente, følgeskab til demente og enlige svage borger til bl.a. Hospital eller lægebesøg, interaktive skærme og toiletter, der kan vaske dig bagi. Det er nogle af de forbedringer, som de demente ældre primært på Ældrecenter Dalvangen kan opleve i fremtiden. Nogle af toiletterne er faktisk allerede på plads. Pengene til de mange nye tiltag kommer fra den såkaldte ældremilliard, der blev afsat til at forbedre forholdene for de ældre i forbindelse med finansloven for 2014. Af dem har Glostrup Kommune fået 4,3 millioner kroner og omkring 85 procent af de penge går til at forbedre forholdene for demente ældre.

– Når vi fokusere på et enkelt område, så kan man virkelig mærke, at der kommer et løft. Jeg vil også sige, at demensområdet har været nedprioriteret tidligere, siger Lars Thomsen (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Glostrup Kommune.

Han mener, pengene er brugt bedre på demensområdet end at sprede pengene ud over hele ældre området, hvor det ikke ville kunne mærkes på samme måde.

 

Rolige og trygge demente

Formålet med sanserum og sansehave, der begge er ved at blive bygget, er at gøre de urolige og rastløse beboere med demens rolige og at stimulere de svært demente beboere, som trækker sig ind i sig selv.

– Nogle beboere med svær demens bliver urolige og rastløse, fordi de ikke er i stand til at adskille egen krop fra omgivelserne. Når deres krop via følesansen bliver stimuleret med kuglerne i kuglebadet, bliver de opmærksomme på egen krop, hvilket virker afslappende og beroligende. Denne effekt kan efterfølgende vare flere timer, siger Jette Rasmussen, demenskonsulent i Glostrup Kommune. Derudover får de demente, der vil have det, en trykfølsom interaktiv skærm i deres egen stue. På den kan de modtage videoopkald via Skype fra familie og venner, så det bliver nemt at holde kontakten, de kan have billeder, så de kan huske familien eller de kan bruge den til alle de andre muligheder en moderne computer har. Hver skærm bliver individuelt opsat, så den har de muligheder, den enkelte ældre kan overskue. Den forbedring, som Lars Thomsen er mest glad for, er dog de nye toiletter.

– Jeg synes det er noget af det mest uværdige, at man skal have et andet menneske til at tørre sig i bagdelen. Det er virkelig en af de ting, jeg gerne selv vil være fri for at opleve, siger han. Toiletterne handler ikke kun om værdighed og livskvalitet for den enkelte ældre. Hygiejnen bliver også bedre, og de ældre der selv kan sætte sig på toilettet men evt. ikke kan tørre sig selv, behøver ikke længere vente på hjælp for at kunne komme på toilettet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top