fbpx
Beboere i almene boliger er oftere indlagt end andre
En ny analyse viser, at beboere i almene boliger oftere bliver indlagt end andre. Det overrasker ikke hos Bo-Vest, der står for en del af de almene boliger i Brøndby

Bor du i en almen bolig, er sandsynligheden for, at du får problemer med diabetes markant større, end hvis du boede i dit eget hus. Beboere i almene boliger er nemlig i gennemsnit indlagt 53 procent oftere end andre borgere. Særlig slemt er det i forhold til diabetes og lungesygdommen, hvor der i í visse tilfælde er tale om op til en fordobling af tallene. Det viser en ny undersøgelse fra Momentum, Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev.

 

Skævt boligmarked

At det står så slemt til med sundheden i almene boliger, overrasker ikke hos Bo-Vest, der står for en del af de almene boliger i Brøndby:

– Overrepræsentationen afspejler, at vi har et boligmarked, som i stigende grad er blevet opsplittet. Det giver store sociale forskelle mellem kommunerne og boligområderne, og de sociale forskellige udmøntes desværre også i en skævhed i sundhedstilstanden, siger Annesophie Hansen, Kommunikations- og udviklingschef hos Bo-Vest, Boligsamarbejdet på Vestegnen

 

En bredere opgave

Skævheden i indlæggelserne viser sig ifølge undersøgelsen særlig tydelig i forhold til livsstilssygdomme som diabetes, og det er ifølge Annesophie Hansen oplagt, at det forholder sig sådan, når en del af beboerne i disse områder har flere problemer at forhold sig til:

– Det er ikke overraskende for os, at almene beboere oftere rammes af livsstilssygdomme end andre borgere. De almene boliger er jo med til at løse en boligsocial anvisningsopgave. Vi kan også i vores almene boligområder se, at en del af beboere kæmper med sygdomme. Det gælder eksempelvis de store folkesygdomme som diabetes.

 

Alle skal være med

Skal der gøres noget ved problemet, skal forskellige aktører bidrage på hver deres vis. Også boligselskaberne mener Annesophie Hansen, Kommunikations- og udviklingschef hos Bo-Vest:

– Tallene taler deres tydelige sprog. Der er et stort potentiale for at sætte ind med forebyggelse målrettet beboerne i vores almene boligområder. I den forbindelse er det er naturligt for os at bruge de fysiske og organisatoriske rammer, som vi har til rådighed, til at tage et alment samfundsansvar og bidrage dér, hvor vi kan være med til at skabe positive resultater til glæde for beboerne. Vi har lokaler og ansatte blandt beboerne, så noget af det, vi kan bidrage med, er at give mulighed for en meget direkte tilgang til beboerne.

 

Samarbejdet er i gang

Bente Larsen er leder af det boligsociale samarbejde i Brøndby Strand. Hun mener, arbejdet med at rette op på problemerne, allerede er godt i gang:

– I projektet Brøndby Strand for Fremtiden arbejder vi tæt sammen med Brøndby Kommunes Sundhedsforvaltning. Vi har for øjeblikket to projekter, som jeg vil fremhæve: Sund april, en tradition vi ønsker at skabe, hvor der hvert år sættes fokus på idræt, sundhed og fællesskab. De tre aktivitetshuse i området samt Kulturhuset Brønden er med til at arrangere det, og måneden slutter af med et kulturløb for hele familien og alle aldersklasser. Derudover er Brøndby Kommune blev valgt til at deltage i et Sundby Netværksprojekt i KL regi, hvor der skal arbejdes med nye metoder i sundhedsarbejdet. Her tages udgangspunkt i beboernes ønsker, og man arbejder på at opbygge fællesskaber lokalt. Vi har samarbejdet med Brøndby Kommune om indsatsen og foreløbigt igangsat nye aktiviteter i Brøndby Boligselskabsafdelinger i Brøndby Strand Parkerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top