fbpx
Formand for svømmeklub: Planerne er en skam for svømmesporten
DSC_1970.jpg
Foto: Heiner Lützen Ank
I følge planerne skal Vestbads 50 meter bassin forkortes. Derved glemmer man svømmesporten, mener formanden for Svømmeklubben Vest

– Sat på spidsen kan det koste medaljer. En stor del af svømmekonkurrencerne foregår på 50 meter, og så er det naturligvis et problem, hvis man kun har trænet på 25 meter. Hertil kommer, at man med planerne reducerer det samlede antal svømmemeter med to tredjedele. Det bliver også et problem for andre end konkurrencesvømmerne.

Fritz Ganzhorn er formand for svømmeklubben Vest, der blandt andet træner i Vestbad. Han ville være ked af det, hvis den kommende renovering af Vestbad betyder et endegyldigt farvel til et 50 meter bassin:

– For svømmesporten, som vi repræsenterer, er det af vital interesse at have adgang til træning på 50 meter bane. Men planerne om at fjerne er altså ikke kun et problem for os, for det giver også mindre plads til motionssvømmerne at svømme på.

 

Kompromis er mulig

Fritz Ganzhorn er godt klar over, at økonomien næppe er til at bygge et nyt svømmestadion som kompensation for den 50 meter bane, der er på vej til at forsvinde. Derfor fremlagde Fritz Ganzhorn på vegne af svømmeklubben Vest i forbindelse med et møde for inviterede i sidste uge et kompromisforslag, der forsøger at indtænke alle svømmeinteresser i sagen. I forslaget er bevarelsen af 50 meter bassinet et væsentligt element:

– Hvis man reducerer den nuværende bredde af bassinet, så der kun er fire baner, rykker dem helt ud til siden og samtidig laver en manuel mulighed for at dele bassinet på midten, så vil man for eksempel kunne have svømmere eller undervisning i den ene ende samtidig med at der udspring og leg i den anden ende. Denne model vil også give mulighed for et varmtvandsbassin.

 

50 meter øger pladsen

Morten Hinnerup er udviklingskonsulent i Dansk Svømmeunion. Han er enig med Fritz Ganzhorn i, at planerne om at fjerne 50 meter bassinet i yderste konsekvens kan koste medaljer:

– Vi vil som sådan ikke prædike 50 meter bassiner i Dansk Svømmeunion. Men det er klart, at det giver bedre træning til konkurrencer på langbane at kunne træne på langbane.

Ligesom Fritz Ganzhorn mener Morten Hinnerup dog også, at planerne i hverdagen kan blive et problem for alle svømmere i Vestbad:

– Det er jo i grunden ret enkelt. Hvis man skærer nogle meter væk, så bliver der jo mindre plads at svømme på. Man kan frygte, det får den konsekvens, at svømmerne kommer til at svømme mere oveni hinanden.

 

Hvad så?

Hvis planerne om at reducere 50 meter bassinet i Vestbad realiseres, er der særlig en ting, Morten Hinnerup mener, er interessant:

– Elitesvømmerne har måske tre baner til træning, samtidig med at der er offentligt åbent. Det vil være svært, hvis bassinet bliver mindre. Er kommunen villig til at sikre, at klubben har plads til de samme aktiviteter i den nye hal, eventuelt på bekostning af andre brugergrupper? Nørregårdsskolen, hvor klubben også træner, er en skolesvømmehal. Her har klubben en stor del af sin undervisning. Man vil sikkert ikke kunne flytte aktiviteter, for eksempel for elitesvømmerne hertil fra Vestbad, uden det koster medlemmer.

 

Bliver nok til 25 meter

Eva Roed er formand for bestyrelsen i Vestbad, og så sidder hun i Kommunalbestyrelsen for Socialdemokraterne. Hun er glad for det engagement, Svømmeklubben Vest udviser, men siger samtidig:

– Det er korrekt, at vi efter mødet med de forskellige brugergrupper i Vestbad, fik et meget grundigt udarbejdet ændringsforslag fra Svømmeklubben Vest, og på bestyrelsesmødet i går bad vi forvaltningen gå forslaget igennem, men alligevel regner jeg med, at det oprindelige forslag fastholdes.

Svømmeklubben Vest er en af kommunens største idrætsklubber med cirka 900 medlemmer. Dermed kommer planerne om at ændre bassinet til at berøre mange. Ærgerligt, men nødvendigt ifølge Eva Roed:

– Det er korrekt, at Svømmeklubben Vest er en stor klub, men desværre mener vi alligevel, at vi ikke kan imødekomme brugernes ønske om at bevare 50 meter bassinet, ikke mindst af økonomiske hensyn.

 

Årets idrætskommune

Både Brøndby og Rødovre Kommune, der ejer Vestbad i fællesskab, drømmer om at blive årets idrætskommune på et tidspunkt. Derfor ærgrer det også Fritz Ganzhorn ekstra meget, at bassinet måske skal forkortes:

– Begge kommuner vil gerne være årets idrætskommune. Derfor er det ærgerligt, man gør det vanskeligere for svømmesporten med disse planer.

Den bekymring har Eva Roed, formand for bestyrelsen i Vestbad, ikke:

– Det burde vel ikke kunne være en hindring for at blive årets idrætskommune, at vi ikke har et 50 meters svømmebassin?

3 kommentarer om “Formand for svømmeklub: Planerne er en skam for svømmesporten”

 1. Jørgen Meyer, Rødager alle siger:

  Det er småligt at nedlægge et velfungerende 50-meter bassin, så det kun bliver leg og pjank, der bliver tilgodeset. Vi borgere og specielt pensionister der som livsopretholdende motion bruger Vestbadet kontinuerligt, bliver slet ikke hørt i denne sag. Vi gamle skal jo bare kradse af, da vi opfattes som en belastning for de unge, smukke og raske. Hvor er solidariteten med os henne? Jeg må desværre erkende, at vi er persona non grata!

 2. Karen Fenger siger:

  Jeg bor hverken i Brøndby eller Rødovre kommune, men bruger Vestbadet med stor glæde.
  Min søn har lært at svømme i Vestbadet. Han startede i Vest Brøndby som 6 årig sammen med sine venner, og nyder fortsat som 12 årig, at udfordre sin fysik på de lange baner, både når han svømmer i klubben og når vi er der med hans venner i weekenderne.
  Jeg selv er motionssvømmer og vælger Vestbadet frem for vores lokale tilbud pga. af 50 meterbanerne. Det vil jeg ikke, hvis der ikke var 50 meterbaner i Vestbadet.
  Som idrætslærer på en privatskole i København, har jeg ofte været i Vestbadet med mine elever, for at de kunne opleve, at svømme i det lange bassin. Det er en oplevelse for børn at svømme de 50 meter uden pause. En følelse af succes, når det lykkes!
  Jeg håber, at man kan finde en løsning, så alle nuværende brugere bliver tilgodeset. Pas på ikke at miste de brugere I har, i forsøget på at lokke nye til. ‘

  Venlig hilsen Karen Fenger

 3. Kim Charles Pedersen siger:

  Til kommunalpolitikerne Brøndby /Rødovre kommuner.

  Hvor er hensynet til folkesundheden i jeres beslutning om nedlæggelse af
  50 meter bassinet.
  Jeg tænker:

  • At man gør det en del vanskeligere for en stor del af kommunernes
  borgere at få den daglige anbefalet motion og med det for øje at
  middellevealderen er markant lavere på vestegnen
  forhold til nord for København.

  • Det er meget muligt at man sparer en del penge på anlægsudgifter her og
  nu men på den lange bane vil det vil det sandsynligt vis belaste
  sundhedsudgifterne, da der en del der vil vælge at holde op med at svømme
  og borgere som aldrig vil starte fordi det simpelthen er blevet for besværligt.

  • Måske skal man tænke i nye baner og bygge et internationalt svømme
  stadion med udspringstårne med separat bassin samt 50 m bane med
  internationale mål, med tilhørerne varmtvandsbassiner og klatrevægge og
  badeland så man dækker alle borgeres behov og for motivere andre.
  Det må være muligt at få
  støtte til et projekt af denne størrelse fra fonde samt EU- midler er dette
  prøvet?.

  • Måske kunne man udnytte den ekstra kapacitet til forebyggelse af
  livsstilssygdomme i samarbejde med kommunernes læger og
  sundhedspersonale.

  Med venlig hilsen Kim Charles Pedersen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top