fbpx
Vanvittigt væksteventyr i Glostrup
Ole-Hall2.jpg
Ole Hall er journalist og har som erhvervsreporter et tæt kendskab til Pandora, som han har dækket siden 2010. Tidligere har Hall modtaget EU-Kommissionens europæiske journalistpris og har en MA i europæiske studier fra Maastricht University i Holland. Foto: Pressefoto
”Pandora” er historien om forretningsfolk, der skabte en af Danmarks største børsnoterede virksomheder. Ole Hall har skrevet en bog om eventyret, der startede i Glostrup

Få danske virksomheder har skabt så mange rige mennesker som smykkekoncernen Pandora, fortæller Berlingske-journalisten Ole Hall i sin nye bog ”Pandora – Danmarks vildeste vækst-eventyr”.

Glostrup-drengen Kasi-Jesper var en af de første, som blev rig på Pandora. Den nette sum af 385 millioner kroner modtog han og familien, da deres distributionsvirksomhed ”Kasi Group” blev solgt til Pandora i 2010.

– Men mange andre er også blevet stenrige på Pandoras ufattelige succes, lyder det fra Ole Hall.

– Jesper ”Kasi” Nielsen er den mest kendte og suverænt mest højtråbende fra Pandora-kredsen, og han har da også scoret en god sum på smykkeeventyret, som han hurtigt fik brændt af. Men faktisk er der mange andre fra Vestegnen, som har tjent formidabelt mange penge på Pandoras væksteventyr, siger Ole Hall.

Han beskriver i sin bog, hvordan en god idé til et charmsarmbånd i år 2000 blev udviklet af de to Rødovre-drenge Per Enevoldsen og Kenneth Ramstrup. Enevoldsen fik armbåndet produceret på sin fabrik i Thailand, mens Kenneth Ramstrup som salgschef på Pandoras daværende hovedkontor i Rødovre forsøgte at holde styr på de sælgere og distributører, der stormede af sted på fremmede markeder og storsolgte af Pandoras produkter.

 

Patienten lever

Projektet lykkedes, og Per Enevoldsen er i dag en af Danmarks rigeste mænd med en anslået formue på over en håndfuld mia. kroner, mens daværende salgsdirektør Kenneth Ramstrup har en anslået formue på en lille milliard.

– Men særligt kendetegnende for Pandora er, at mange har tjent penge på virksomheden. Også de to designere Lisbeth Larsen og Lone Frandsen, som var hos Pandora i 1990’erne og helt frem til 2013 er i dag multimillionærer, fordi de også fik aktier i virksomheden. Tilmed er René Sindlev og Michael Lund Petersen blevet milliardærer på at sælge Pandoras charmsarmbånd i USA, fortæller forfatteren.

Pandoras succes tiltrak sig hurtig opmærksomhed. I 2008 købte kapitalfonden Axcel Pandora, og i 2010 bragede virksomheden ind på fondsbørsen i Europas største børsintroduktion det år. Pludselig var Pandora 27 mia. kroner værd. Også i 2010 flyttede Pandora fra Rødovre til et større hovedkontor i Glostrup. Et hovedkontor, som bliver forladt i 2016, fordi Pandora igen er blevet for stor til sine rammer.

 

Væksteventyr

– Pandora er et sandt væksteventyr. Både den oprindelige kerne og en masse aktionærer har tjent styrtende på virksomheden, og den har stadig tårnhøje vækstrater. Men som i andre eventyr er alt ikke fryd og gammen. En hel del tabte penge, da Pandora oplevede krise og salgsnedgang i 2011. Faktisk gik 12 mia. kroner op i røg på, da aktiekursen på en formiddag drattede med 65 procent. Det var årets største børsskandale i Danmark, fortæller Ole Hall.

Han kalder Pandoras udvikling for et fascinerende drama, som vil fortsætte mange år endnu.

– Jeg kan godt lide, at Pandoras historie er tvetydig. Mange jubler for tiden over, at Pandoras aktiekurs er fordoblet det seneste år. Andre går og venter på den straffesag, som kan give Pandora ledelse et ordentligt hak i tuden, når den begynder til november, siger Ole Hall.

Han dækker til daglig virksomheden på Berlingske Business og har derfor et godt kendskab til virksomhedens øverste ledelse.

– Jeg ved, at de ledende personer er meget bekymret for den kommende retssag, og det forstår jeg godt. Taber Pandora straffesagen, så venter der en lang række private erstatningssager, som kan komme til at koste virksomheden et trecifret millionbeløb, siger Ole Hall.

Retssagerne kommer, fordi Pandoras ledelse er mistænkt for at holde for længe på børsfølsom viden i sommeren 2011. Det betød, at mange købte aktier i Pandora til alt for høje priser.

De gamle stiftere af virksomheden bliver dog ikke ramt af sagen, fastslår han.

– Deres penge har de allerede fået. Enevoldsen og Ramstrup har dog stadig lidt aktier tilbage i firmaet, men de har solgt en meget stor del af dem, og mon ikke de også snart sælger de sidste, så de kan sove roligt om natten, lyder det fra forfatteren til ”Pandora – Danmarks vildeste væksteventyr”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top