fbpx
Seniorvelfærd: Vakuum-pakket ældremad på alles læber
COLOURBOX3765341.jpg
Debatten om ældremad er blusset op i de nationale medier. Og lokalt melder der sig aktører på banen, der vil tale om emnet. Her en lokal oversigt over forholdene

I Brøndby Kommune tilbydes ikke vakuumpakket mad. Altså mad, der er pakket i bløde plastbeholdere, hvor al luft er suget ud, så der skabes et undertryk. Og dét er en kandidat til det lokale seniorråd glad for. Kandidaten Preben Frank, der allerede er med i Seniorrådet, har gjort et nej tak til vakuumpakket smørrebrød til en mærkesag i hans proces fremmod valget til Seniorrådet.

– Her vil jeg sige nej, vi skal ikke have den type mad i Brøndby. Som det er i dag smører vores hjemmehjælpere maden om morgenen, og sætter den herefter i køleskabet, og så kan borgeren selv tage maden ud til frokosten, siger Preben Frank.

– Det skal dog fortsat være på den måde, at borgeren selv har medbestemmelse på hvilken slags pålæg der smøres på maden. Jeg synes ikke at vi skal gå på kompromis på dette område, og vi skal samtidig sikre at den mad vores ældre medborgere får, er af så fin kvalitet, at de har lyst til at spise den. De borgere som har denne ordning er i forvejen svage og småt spisende, og det er derfor meget vigtigt at de får en god og nærende mad, og som samtidig er appetitligt at se på. Derfor skal vi ikke have vakuumpakket smørrebrød i Brøndby.

Til byens 193 borgere, der er visiteret til madservice, leveres såkaldt kølemad, hvor maden er pakket i en plastbakke, der er dækket med plastfolie, men hvor maden ligger frit tilgængelig i plastbakken. Kølemaden leveres to gange ugentligt.

 

’Privat kok’ i Glostrup

”Din Private Kok”, hedder en af ordningerne i Glostrup så malende. Her er maden gaspakket og leveres kold til opvarmning.

Der er også en ordning, der hedder ”Det Danske Madhus”, hvor maden er gaspakket og leveres kold til opvarmning

Endelig er der modellen ”Den Kommunale Leverandør” ved Omsorgscentret i Hvissinge, hvor maden leveres nedkølet til opvarmning

Hvis borgerne ikke selv kan smøre deres mad kan de visiteres til at få den smurt af en hjælper i hjemmet. Det er borgerens egen mad fra egen husholdning, der bruges. Maden smøres samme dag den skal bruges, lyder det fra Glostrup Kommune.

Social- og sundhedsudvalgsformand Lars Thomsen fra Venstre er stærk modstander af vakuumpakket mad til ældre.

– Ganske kort: Vi serverer ikke daggammelt smørrebrød. Det smørrebrød man som ældre kan få leveret af den kommunale hjemmepleje i Glostrup Kommune er smurt den samme dag, hvad enten man nyder sin smørrebrød på et ældrecenter eller i egen bopæl, siger Lars Thomasen.

– I Glostrup tænker vi i livskvalitet. Det ændre jeg ikke på som formand for området. Tværtimod.

Fra Vallensbæk Kommune lyder det, at kommunen ikke bruger vakuumpakket mad i plejeboligerne. Maden bliver tilberedt på stedet af medarbejderne.

 

Hvad er din oplevelse?

 Folkebladet vil gøre høre om de ældre læseres oplevelse af maden i vores tre kommuner. Skriv din holdning eller oplevelse til redaktør Mads Louis Orry på e-mail mads@folkebladet.dk eller i almindelig post til Mads L. Orry, Glostrup Torv 6, 2600 Glostrup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top