fbpx
Mange unge anmelder ikke sex-overgreb
En meget stor del af de unge, som udsættes for seksuelle overgreb anmelder aldrig forbrydelsen. Det viser en spørgeskemaundersøgelse

 Magasinet Kommunen har gennemført en undersøgelse omkring seksuelle overgreb blandt studerende ved ti videregående uddannelsesinstitutioner.

Kun 13 procent af de unge, der har oplevet et overgreb, har anmeldt det, viser det sig.

Det skriver Kommunen.

Magasinet beskriver, at det især er tydeligt, at forsvindende få af de mænd og kvinder, som har været udsat for et overgreb begået af et familiemedlem eller en ven, har anmeldt det efterfølgende.

Langt de fleste seksuelle overgreb i Danmark begås af mennesker, der har en tæt relation til offeret. Derfor bliver størstedelen af overgrebene ikke anmeldt. Ofrene frygter ofte for konsekvenserne for gerningsmændene og omverdenen, skriver Kommunen. – Det er en undersøgelse, som bestemt giver stof til eftertanke i relation til om det, vi gør, er godt nok, siger formand for Børne- og Skoleudvalget, Ina-Maria Nielsen fra Venstre, i Glostrup.

– Seksuelle overgreb må siges at være et absolut relevant emne at få adresseret, både i forhold til at kunne sætte grænser og sige fra. Men i særdeleshed også i relation til vigtigheden af at få hjælp i de situationer, hvor det sker – her tænker vi både på hjælp til at anmelde, men i særdeleshed også hjælp til at få bearbejdet et sådant traume, samt den svære dialog med omgivelserne eksempelvis familie og venner, hvis der er sket et overgreb, og endelig at et sådant overgreb ikke er selvforskyldt

 

Fokus i skolen

Glostrup Kommune har en handleguide ved bekymring for et barns eller et ungt menneskes trivsel. Kommunen har ligeledes et beredskab ved mistanke om seksuelle overgreb. Begge er under forbedring og revision i forbindelse med digitaliseringen af handleguiden, der forventes at gå i luften januar 2015

På Glostrup Skole har der igennem en årrække været særlig fokus på netop seksualundervisningen for 8.-9. klasse Der er etableret et tværfagligt undervisningsteam bestående af lærer, pædagoger fra Varmeværket samt sundhedsplejesker, som på de konkrete årgange varetager seksualundervisningen.

– Ofte inviteres der ”eksperter”, for eksempel sexologer, med ind i undervisningen, forklarer Ina-Maria Nielsen.

Derudover taler sundhedsplejersken i forbindelse med deres samtaler med eleverne i 7. klasse ifølge Ina-Maria Nielsen specifikt om retten til egen krop og det at sige fra.

– Som noget nyt er der med virke fra sidste år etableret samarbejde om undervisning på produktionsskolen. Og i den tværfaglige undervisning, drøftes begreber som egne grænser og andres, min krop, din krop, kropssprog og kærlighedssprog, holdninger og normer for seksuel adfærd og forskellighed løbende i forløbet.  Men emnet seksuelle overgreb er ikke et specifikt emne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top