fbpx
Tænk over, hvad du drikker
I uge 40 sætter Sundhedsstyrelsen fokus på alkohol. Brøndby Kommune støtter op med et arrangement i Multihuset på Nørregårds Skolen, Horsedammen 42 den 24. september kl. 19

Multihuset indeholder Social Psykiatri, og Café Sol-Vej en stof- og alkoholfri cafe, som har eksisteret i elleve år. Cafeens målgruppe er borgere, der har drukket for meget, og deres familier.

– Vi er stolte af cafeen, som vist ikke findes i ret mange kommuner. Det er også muligt at benytte caféen, hvis man bor i anden kommune, siger alkoholkonsulent Lis Fjelsted fra Multihuset.

At komme ude fra kræver dog en visitation og godkendelse. Multihuset og Solvej har åbent tirsdag kl. 14 til kl.19 og torsdag fra kl. 9 til kl. 14.

– Det værste ved at være afhængig af alkohol, syntes jeg, er at se alle de konsekvenser, der følge med. Både de fysiske, de menneskelige og ikke mindst konsekvenserne for de pårørende, at se et dejligt menneske langsomt gå til grunde i alkoholens vold og de pårørendes kamp mod alkoholen. Heldigvis, vil jeg sige, er der mange gode historier, hvor mennesket vinder over alkoholen og får et godt ædru liv. At se de menneskelige kvaliteter blomstre op, når alkoholen er ude, er ofte fantastisk. Og jeg ved, det kan lade sig gøre, siger Lis Fjeldsted.

 

Søg hjælp

Som mand har du lav risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker 14 genstande eller mindre om ugen. For kvinder har du lav risiko for at blive syg, hvis du drikker syv genstande eller derunder om ugen.

– Er dit forbrug blevet for stort og måske også blevet svært at få ned igen, er det måske nu, det vil være en god ide at få en snak om, hvad jeg gør nu, siger Lis Fjeldsted, der inviterer til en snak i Lænken og hos hendes som alkoholkonsulent i Multihuset. Læs mere om hjælp til også pårørende på hope.dk.

Lis Fjelsted har talt med en 51-årig mand, der tidligere har drukket meget i mange år, men som de sidste fire år har været ædru:

– For mig, mens jeg drak, var det værste abstinenserne, siger han.

– Nøglen til ændring er selverkendelsen og derfra ønsket om hjælp til behandling. Når jeg i dag er sammen med aktiv drikkende alkoholafhængige, tænker jeg: ”Godt det ikke er mig”.

Lis Fjelsted har også talt med en 47-årig mand som i øjeblikket er aktiv drikkende. Han har tidligere været i forskellige behandlinger, men har drukket det sidste 1 ½ år: og overvejer nu en pause:

– Det værste er at stå op om morgenen og ikke have en morgen bajer eller fem og ryste over det hele, altså abstinenser, og det at vide man spiser kun lidt og føler sig usund.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top