fbpx
Rajneek fra Brøndby viser vejen
Korps bryder mønster

Rajneek Koshal Singh er født og opvokset i Brøndby og studerer nu statskundskab på Københavns Universitet. Som så mange andre har Rajneek Koshal Singhs forældre ingen uddannelse, og dermed er Rajneek Koshal Singh ikke blot ved at tage en uddannelse, hun er også mønsterbryder:

– Jeg har mange gange følt mig alene, fordi min familie ikke har kunnet hjælpe mig med, hvad jeg skulle gøre. Jeg har haft venner, jeg kunne tale med, men har altså savnet at kunne få råd og vejledning hos min familie.

Rajneek Koshal Singh er ikke alene om at stå i den situation, hvor man som den første i sin familie tager en uddannelse og dermed bryder det uddannelsesmønster, der er i en familie. Og for at give endnu flere unge lyst til at gøre som Rajneek Koshal Singh har Uddannelses- og forskningsministeren, Sofie Carsten-Nielsen, derfor taget initiativ til at oprette et mønsterbryderkorps, som skal komme med ideer og inspirere til, hvordan videregående uddannelser tiltrækker og fastholder unge fra uddannelsesfremmede hjem:

– Det er mennesker med vidt forskellige baggrunde, der er med i korpset. Der er nogle, der forsker i området, og der er nogle, der, som mig, har personlige erfaringer. Vi skal ikke reformere, men skal samle ideer og perspektiver på, hvordan man gøre, fortæller Rajneek Koshal Singh.

 

Selvtilliden

– Tro på sig selv. Det lyder lidt enkelt, men det er virkelig det, der er afgørende siger Rajneek Koshal Singh om, hvad der er vigtig, hvis man vil være mønsterbryder:

– Den første gang jeg fik en studenterstilling på universitetet, kom jeg med mange undskyldninger for, at det ikke var fortjent, og at jeg bare var heldig. Jeg havde så mange undskyldninger, indtil mine forældre sagde, at det måske i stedet var fordi, jeg var dygtig og den bedst kvalificerede til jobbet.

 

Svært at forstå

Rajneek Koshal Singhs forældre har altid været stolte af hende og bakket hende op. Men det har ikke været let for dem at følge med i, hvad det præcist var, hun var i færd med at uddanne sig til:

– Jeg læser statskundskab, der er et fag, der består af mange forskellige dele og dermed ikke er rettet mod en bestemt profession. Mine forældre har derfor haf svært ved at forså, hvad det helt præcist skulle ende med.

 

Udfordringerne

I løbet af efteråret skal korpset blandt andet pege på nogle af de udfordringer, som kan være forbundet med at få flere unge, der har talentet, til at søge ind og gennemføre en videregående uddannelse. Med udgangspunkt i deres egen baggrund, viden og erfaringer skal de diskutere, hvilke tiltag, de tror, vil virke.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top