fbpx
– Jeg har skammet mig så meget
marianne_0466.jpg
Marianne har søgt hjælp for at komme væk fra, og hendes liv har ændret sig markant. Foto: LænkeAmbulatoriet
Marianne fra Glostrup er alkoholiker, men for fire år siden blev hun ædru. Nu ser hun tilbage på et halvt liv i druk, som har kostet hende og hendes børn alt for meget. Lokalt behandlingstilbud har åbent hus i september

Marianne fra Glostrup fortryder, at hun ikke søgte hjælp noget før.

Når Marianne drak, var hun så fuld, at hun knap nok var ved bevidsthed. Flere dage i træk kunne hun ligge bedøvet af druk i sofaen på første sal i familiens hus, mens hendes mand, Dan, og børnene, Camilla og Frederik, holdt sig nedenunder. Dengang gjorde hun sig umage med at skjule sit misbrug over for alle andre end de tre mennesker, som elskede hende. I perioder kunne hun holde drikkeriet nede, og andre gange drak hun sig fra sans og samling og overlod ansvaret for børnene hos Dan.

Sammen havde de et VVS-firma med 25 ansatte. Marianne stod både for kontorarbejdet i firmaet og husholdningen i familiens store villa i Gentofte samt to børn.

– Det var for meget for mig. Jeg blev stresset, og så trak jeg stikket ud i perioder, hvor jeg drak mig væk fra arbejdet, firmaet og familien, fortæller Marianne.

 

Marianne har ikke tal på, hvor mange gange hun er blevet hentet af ambulancen, fordi Dan eller børnene har fundet hende bevidstløs.

– Når jeg vågnede på hospitalet, havde jeg sorte tænder fra kullet, de havde afgiftet mig med, og jeg havde store blå mærker på brystet efter reddernes genoplivning af mig. Men jeg huskede intet, siger Marianne.

Lænke-ambulatorierne reddede Marianne, og nu er hun på 4. ædru år selv med til at redde andre alkoholikere, som ønsker at blive ædru.

Da Marianne blev ædru kunne hun se, hvad misbruget havde gjort ved børnene.

– Det var et chok. Frederik var jo ikke mentalt i skole. Hans tanker var hos mig. Han vidste aldrig om jeg var død, når han kom hjem. Jeg har skammet mig så meget, men jeg kommer ingen vegne med at skamme mig, så nu bruger jeg mine kræfter på at være en bedre mor og hjælpe andre som mig, fortæller Marianne.

Den 22. september holder Lænkeambulatoriet i Glostrup åbent hus.

 

Vejen fra afhængig til ædru – tør du tale om det?

 I anledning af, at uge 40 nærmer sig, holder Glostrup Lænke-ambulatorium åbent hus under temaet ”Vejen fra alkoholafhængighed til ædruelighed. Tør du tale om det?”

I Glostrup Kommune overskrider hele 7,2 procent af borgerne Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for indtagelse af alkohol. Åbent hus-arrangementet den 22. september sætter fokus på, at det er muligt at komme ud af alkoholafhængighed, og at man sagtens kan gåpåarbejde, passe sit sociale liv og familieliv, nårman er i alkoholbehandling.

Samtidig skal det være med til at gøre op med nogle af de myter og fordomme, der hersker omkring alkoholafhængige, herunder at det ikke kun er manden på bænken, der drikker. Det er også familiefaderen og-moderen – og det er mennesker i alle typer af jobs og sociale lag.

Til arrangementet vil det være muligt at høre om, hvordan et ambulant behandlingsforløb foregår samt få mere at vide om, hvordan pårørende bliver inddraget i behandlingsprocessen.

En ny undersøgelse, lavet af Analyse Danmark på vegne af Fonden Lænke-ambulatorierne, viser, at mere end hver anden dansker kender én eller flere, de mener, drikker for meget. Men alt for få tør tale om det. Paradoksalt nok viser undersøgelsen også, at danskerne ikke mener, at alkohol er en privat sag. Samfundet må gerne komme på banen og hjælpe med at italesætte det ellers tabubelagte emne. Det ønsker.

 Lænke-ambulatorierne er Danmarks største non-profit organisation til behandling af alkoholproblemer. Lænke-ambulatorierne har 50 års erfaring med gratis hjælp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top