fbpx
Ingen fri hash i Brøndby
COLOURBOX7879969.jpg
Flertallet i Københavns Borgerrepræsentation mener, kommunen skal forsøge sig med en fri hash. Den drøm har borgmester Ib Terp ikke

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) og et flertal i København Borgerrepræsentation har ved flere lejligheder spurgt folketingspolitikerne om lov til at lave forsøg med fri hash. Men hidtil har politikerne på Christiansborg vendt tommelfingeren ned, og det er borgmester Ib Terp (S) glad for. Han mener nemlig, et eventuelt forsøg i København kan få negative konsekvenser i Brøndby. Især frygter han, det kan tiltrække udenlandske misbrugere:

– Efter min viden trak Amsterdam mange misbrugere til fra udlandet, da man legaliserede hash for efterhånden mange år siden. Jeg mener, det er meget risikabelt at prøve det af. Jeg finder det mest sandsynligt, at narkohandlerne vil forsøge at opdyrke markedet for endnu farligere stoffer.

 

Opbakning til Terp

Kim Møller, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet, forsker i feltet. Han mener, borgmesteren kan have ret i en del af sin frygt:

– Jeg er enig med borgmesteren i, at et sådan forsøg kan risikere at øge hashforbruget i befolkningen, lidt. Dog tvivler jeg på, at det er noget, der vil få folk til at flytte fra deres hjemland og til Danmark. En øgning i hashforbruget vil snarere være noget i retning af at lidt flere prøver det i løbet af et år, end ellers.

 

Se på erfaringerne

En af dem, der synes, politikerne i København har fat i den lange ende, er Vagn Kjær-Hansen (SF):

– Politiet og politikerne i Danmark har i mange år prøvet at få styr på hashhandelen, uden held. Selv med massiv politiindsats i Christiania eksisterer Pusherstreet stadigvæk. Bevares, hashhandelen lukker, når politiet kommer forbi, men starter så igen når betjentene har forladt området. Og det er muligt at købe hash mange andre steder i hovedstadsområdet. Resultaterne fra København kan måske føre til, at vi også får hashbutikker i Brøndby, det vil tiden og erfaringerne vise. Lige nu synes jeg, vi skal støtte Københavns ønske om at ændre på det store kriminelle hashmarked.

 

Begræns fortjenesten

Legaliseringen af hash vil i følge Vagn Kjær-Hansen have nogle klare fordele:

– Så vidt jeg forstår udtalelser fra politiet og andre eksperter, har hashmarkedet i Danmark en værdi på omkring en milliard kroner årligt. Mange af de penge går til kriminelle bander, som lever godt af hashhandelen. En milliard er godt nok mange penge at sende den vej.

Ligesom borgmester Ib Terp mener, Vagn Kjær-Hansen, at en eventuel legalisering af hash kan føre til, at enkelte nye misbrugere slår sig ned i Brøndby. Men alligevel er fordelene større, mener han:

– Jeg er enig med Ib Terp i, at hashen nok kan tiltrække nogle misbrugere, som vi ikke vil have boende i Brøndby. Hvis det var den eneste effekt af kommunalt hashsalg i København, var der ingen grund til at støtte det. Men i dag har vi problemer med kriminelle bander, som blandt andet takket være hashen har en god økonomi og kan tiltrække nogle af vores unge. Det, synes jeg, er værre end nogle flere hashrygere.

 

Vi har kontakten

De seneste år er der sket lovmæssige ændring på et område, der grænser op til forsøg med fri hash, nemlig i forhold til narkotiske stoffer og indtagelsen af dem. Flere steder i Danmark har man således forsøgt sig med fixerrum, hvor stofbrugere kan indtage narkotiske stoffer. En affødt effekt af disse fixerum har været, at sundhedspersonalet har haft mulighed for at tale med brugerne om for eksempel sundhed. Den samme mulighed for at komme i kontakt med hashbrugere igennem eventuelle hashslagssteder forventer Ib Terp ikke, og mener derfor heller ikke der kan argumenteres for forsøget med fri hash på denne baggrund:

– Det er et risikabelt projekt. Jeg tror, at vi i Brøndby har kontakt med alle alvorlige misbrugere gennem vores opsøgende arbejde. Det gælder formentlig de fleste kommuner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top