fbpx
Fjernvarmeprojektet er skudt til hjørne
Efter flere møder mellem Brøndby Kommune og Brøndby Fjernvarme bliver fjernvarmeprojektet i Vesterled udskudt. Udvalgsformand beklager

– På den ene side er jeg ærgerlig. På den anden side er det en god følelse. Sådan siger Vagn Kjær-Hansen (SF), formand for Teknik- og Miljøudvalget, efter at han har været med til at udskyde det meget omtalte fjernvarmeprojekt i Vesterled. Men selv om Vagn Kjær-Hansen holder fast i, at fjernvarmen overordnet set stadig er en god løsning, og mange stadig, ifølge Vagn Kjær-Hansen, vil være glade for at få fjernvarme, var der ikke andet at gøre end at udskyde projektet:

– Igennem de møder, vi har holdt med Brøndby Fjernvarme, har vi gradvist fundet ud af, at projektet ikke var korrekt og klart beskrevet fra starten. Det vil sige at borgere og politikere ikke kendte alle detaljer i forslaget. Derfor er der ikke andre muligheder end at stille projektet i bero og bede Brøndby Fjernvarme komme med et nyt projektforslag. Det forventer jeg, at Kommunalbestyrelsen vedtager i dag.

– Jeg vil gerne sige undskyld for den dårlige høring til husejerne i Vesterled og Grønneled og andre som er omfattet. Forslaget burde aldrig have været sendt ud i den form, og det kunne jeg og andre godt have opdaget, hvis vi havde stillet de rigtige spørgsmål. Nu har Brøndby Fjernvarme trukket forslaget, og vi gør det ordentligt i anden omgang, fortsætter Vagn Kjær-Hansen

 

Drypvis ny viden

Et af de punkter, Vagn Kjær-Hansen mener, ikke har været klar fra begyndelsen, er, at fjernvarmen i Vesterled er bygget op over den såkaldte Ragnesmindemodel. Den betyder, at fjernvarmen bliver ti procent billigere end naturgas. De ti procent er dog den gennemsnitlige besparelse, da det gælder området som helhed. Derfor kan alle beboere ikke være sikre på at spare en tiendedel sammenlignet med naturgas.

Et andet punkt, hvor Vagn Kjær-Hansen mener, høringsmaterialet har været uklart, er i forhold til Brøndby Fjernvarmes tilbud om at financiere tilslutningen som en del af den løbende betaling. I løbet af møderne er det kommet frem, at den financierede tilslutning kun gælder, hvis man tilslutter sig når rørene lægges, og at man altså selv skal betale udgiften, hvis man tilslutter sig senere i perioden.

 

Det eneste fornuftige

Af disse grunde var der ifølge Vagn Kjær-Hansen til sidst ingen vej udenom den svære beslutning:

– Det er naturligvis ærgerligt, at vi er nået hertil. Også for de beboere i området, som ønsker fjernvarme nu. Men det ville ikke være korrekt at gå videre, når høringsmaterialet ikke har været fyldestgørende. Det ville i yderste konsekvens kunne føre til at Energitilsynet underkendte vores beslutning.

Forslaget taler tydeligt

Franz Hansen, driftsleder hos Brøndby Fjernvarme, medgiver, at kommunikationen kunne have været bedre. Men han mener, det grundlæggende er et godt projektforslag, Brøndby Fjernvarme har fået lavet:

– Det er rigtigt, hvis man ser på projektbeskrivelsen, så kan man godt få det indtryk, det er skrevet af teknikkere til teknikkere. Det kan godt være lidt svært at forstå. Dog er beregninger stadig rigtige, og jeg synes for eksempel, det klart fremgåraf projektforslaget, at hvis manskal have den gratis tilslutning, så er man nødt til at slå til, når arbejdet kommer til ens gade. Derfor kan vi ikke garantere en gratis tilslutning alle ni år, men kun, når tilslutningen når til den vej, hvor man bor.

Der vil altid være modstand

– Jeg har fuld forståelse for kritikken. Men jeg mener også, der er en smule tro involveret i det her. For der vil altid være nogle, der er imod, og uanset hvor godt eller klart, vi kommunikerer, så vil der være nogle, der er imod projektet, siger Franz Hansen, der nu samme med de øvrige medarbejdere hos Brøndby Fjernvarme vil evaluere forløbet og se, hvordan man kan øge opbakningen til fjernvarmen.

 

Stadig opbakning

Selvom Vagn Kjær-Hansen var med til at beslutte, at projektet skulle udskydes, mener han stadig, der snart kan være fjernvarme på vej til Vesterled:

– Jeg mener sådan set stadig, forslaget fra Brøndby Fjernvarme kan bruges. Vi fik endda forbedret det som en del af vores mange møder. Jeg har stadig tillid til, at Brøndby Fjernvarme kan komme med et nyt og godt forslag, og at det kan kommunikeres klart og præcist fra starten. Så laver vi en ny høringsproces og arrangerer et borgermøde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top