fbpx
– Fokus i fodbold bør ikke være penge, men fællesskabet
D6I0807.jpg
Emil Bakkendorff fortæller nu for første gang siden sin exit fra Brøndby IF om hans syn på moderne fodbold og fremtiden for hans elskede blå-gule klub Foto: Flemming Schiller
FODBOLD Brøndby IF’s tidligere sikkerhedschef, Emil Bakkendorff, mener at egoisme og overdreven fokus på økonomi generelt i fodbold kan true fællesskabet og klubberne. Herunder også Brøndby IF

 

Det er 50-året for Brøndby IF i år. Og ifølge den tidligere sikkerhedschef, Emil Bakkendorff, er der for tiden meget sentimentalitet omkring klubben på grund af denne markering. Blandt andet tales der om vigtigheden af fællesskabet. Men Emil Bakkendorff, der indtil for et par år siden var ansat hos Brøndby IF i over 30 år og senest som sikkerhedschef, er selv usikker på klubbens fremtid.

I et eksklusivt interview med Folkebladet fortæller han, at egoisme og fokus på økonomi generelt i fodbold ifølge ham kan være en reel trussel for fodboldklubbers fremtid, herunder Brøndby IF.

– Selvom jeg som så mange andre fans af vores elskede Brøndby IF, håber at klubben lever, ja, for altid, så er jeg også usikker på, om den egoisme, man ser generelt i samfundet og derfor også nogle steder i klubben og blandt nogle fans, der laver unødvendig uro ved kampene, kan skabe problemer for det dejlige fællesskab, jeg selv personligt har været tiltrukket af ved Brøndby IF lige siden starten af 1970’erne, siger Emil Bakkendorff til Folkebladet.

 

Respekt, tak

Selv har Emil Bakkendorff, der er bankuddannet i det senere Nordea, aldrig drømt om at være sikkerhedschef.

Men i takt med, at han blev integreret via blandt andre tidligere bestyrelsesmedlem i Brøndby IF og direktør for Brøndby Hallen, Finn Andersen, i miljøet omkring klubben og begyndte at sælge bandereklamer, fik den unge Emil Bakkendorff i sine 20’ere øjnene op for fællesskabet.

– Hvor jeg kunne sidde i en bank og lave store aftaler mellem firmaer og derved tjene penge til aktionærer og bankdirektører, så mærkede jeg på en helt anden måde, hvordan fællesskabet i Brøndby IF trak i mig. Jeg har aldrig haft rundsave på albuerne alligevel, og jeg synes i det hele taget, at det sociale foreningsliv og menneskene i miljøet hos Brøndby IF var noget for mig.

Så Emil Bakkendorff skiftede i 90’erne til at blive sikkerhedschef – også i takt med at klubben begyndte at spille internationalt, hvor det var krævet, at man skulle have sikkerhedsforanstaltninger for at være med i ’gamet’.

– Rent faktisk er meget af vores fankultur inspireret af udlandets klubber i England, Tyskland, Italien og så videre. Og det er jo ingen hemmelighed, at vi faktisk ser meget af verdens konflikter udspille sig på stadion. Vi integrerer også på stadion – for jeg kunne sagtens sige, at et stadion bestod af fire sider og intet andet. Men jeg synes, at vi via dialog med fansene har skabt en god Sydside, hvor man kan få lov til at være, som man er.

 

Pædagogisk straf

Den tidligere sikkerhedschef er i dag 58 år, fleksjobber, har fire børn og bor på Brøndbyøster Torv. Selvsamme torv var for få år tilbage skueplads for afbrænding af hans kones bil, da en lokal røverbande bestående af blandt andet hooligans således forbrød sig mod familien Bakkendorff.

– Hooliganisme er egoismen, når den er værst, og jeg har intet til overs for den slags mennesker, som mangler indhold i sit liv. Men samtidig mener jeg, at alle har ret til at mene om fodbold, hvad de nu vil. Vi skal bare respektere, at midlet til forandring er dialog og et fælles sæt grundregler.

Episoden med den afbrændte bil på Brøndbyøster Torv førte til anholdelse af tyvebanden, da bilbranden foregik i nyfalden sne, og politiet derfor – som Folkebladet beskrev dengang – kunne følge gerningsmændenes fodspor hjem til bopælen i lokalområdet.

Emil Bakkendorff bærer ikke nag. Han oplever, at ordensmagten håndterer hooliganisme og kriminalitet bedst muligt.

– Men jeg kunne da godt tænke mig, at man måske udlignede forholdet mellem, at man kun får en bøde på nogle hundrede kroner for at lave uro til og fra en fodboldkamp eller få en lille straf for at skamfere en mand på stadion, når Stein Bagger skal i fængsel i mange år for at lave økonomisk kriminalitet, siger Emil Bakkendorff til Folkebladet.

Også her vil han gerne have supporternes input til, om der er noget, man kan gøre bedre og anderledes i forhold til afstraffelse.

– Straf skal ikke handle om at hævne sig og komme ind og sidde i mange år, men det skal have en pædagogisk effekt. Det er vigtigt, at vi får folk til også at tænke på, at fodbold blot også er fodbold, og at der er mange andre ting, som er vigtigere – familier og venner eksempelvis. Folk skal heller ikke sige, at det ”min klub”. De skal føle, at det er deres allesammens klub. Vi skal ikke have fans, der skubber ansvaret over på klubben hele tiden ved at sige, at det er klubbens ansvar, at det hele kører. Det er vores allesammens ansvar at skabe Brøndby IF.

 

Husk værdierne

Som et eksempel på god fankultur husker Emil Bakkendorff specielt en kamp den 31. oktober 1995 mod Liverpool på Anfield, hvor hjemmefansene derfra klappede Brøndby IF’s spillere ud af respekt. Det skete, efter de blå-gule havde besejret Liverpool 0-1 ved UEFA Cup’en med en hovedstødsscoring af Dan Eggen, der sikrede den sensationelle sejr og dermed videre avancement.

– Det er dén respekt, vi skal have. Og dén fællesskabsånd, vi skal dyrke. Det er vigtigt, at sådan nogle grundværdier bliver klubbens pejlemærker, hvis vi skal have en fremtid som klub. Ikke økonomi og resultater i sig selv, som generelt i fodbold fylder meget. Ikke kun i Brøndby IF. Vi skal have en fællesskabsstyret klubånd. For det er vores niche. Ellers er jeg ikke sikker på, hvad der sker i det 51. år, når sentimentaliteten omkring fejringen af vores halve århundrede har lagt sig, og om vi derfor overlever som klub. Vi bliver aldrig de største rent økonomisk alligevel.

Emil Bakkendorff peger på, at bredden er livsvigtigt for eliten og klubbens fremtid.

– Det er en god øjenåbner at se de små Brøndby IF-poder spille. Brøndby IF har nemlig en helt central rolle for folks opdragelse på Vestegnen – det er et sted, hvor de lærer om livet og prøver sig selv af. Alle livets facetter ser du på stadion. Alle kampene, nederlagene. Ikke kun på banen. Nogle spiller, ja, mens andre sælger pølser ved tribunerne. Alle kan jo ikke være konger, dronninger og bankdirektører. I Brøndby IF har vi alle en plads i fællesskabet. Endnu. For spørgsmålet er, hvordan eksempelvis Brøndby IF har det om 20 år. Eller om fire år. Så jeg har da set en stor betydning i vores arbejde for BIF og det sociale liv.

 

Egoistisk?

Emil Bakkendorff oplever, at han til tider kan have haft et rygte om, at han var egoistisk.

– Jeg er da ked af, hvis jeg er blevet opfattet som superegoist, fordi jeg netop går så meget op i fællesskabet. Men jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort anderledes og samtidig løfte det ansvar, jeg havde som sikkerhedschef.

Da Folkebladet mødte Emil Bakkendorff ved Brøndby Stadion, kom en af sønnerne forbi tilfældigt. Ifølge sønnen er jobbet som sikkerhedschef ikke noget for ham selv.

– Det har jeg ikke temperament til, siger sønnen.

Skal man have et bestemt temperament, Emil Bakkendorff, til at være sikkerhedschef?

– Ja, man skal nok være ret forsonlig. Og jeg synes faktisk, at jeg har slugt mange kompromiser fra mange sider, for at få det hele til at køre. Men, ja, man skal ikke fare for hurtigt frem. Jeg synes da, at det er meget grænseoverskridende, når mit job belastede mine børn og familie. For hvorfor skal man genere dem? Og jeg er da heller ikke interesseret i selv at blive banket på et gadehjørne. Men hele den frygt har aldrig præget mig for meget, selvom det kunne være ubehageligt af og til. Jeg har aldrig sådan rigtigt stoppet op og overvejet at stoppe. Når det har været meget intenst, har lederne i klubben gået ud og set ungdomskampe for ligesom at finde tilbage til, hvorfor man gør alt det her for klubben, siger Bakkendorff.

– Men generelt har jeg det også sådan, at når et job bliver vigtigt for dig personligt, skal du stoppe.

Var jobbet ikke vigtigt for dig personligt?

– Altså det var en livsstil. Og nok en jeg skulle have stoppet et par år før, jeg gjorde. De sidste to år var nemlig de mest intense, og dem kunne jeg godt have undværet. Egoismen og økonomien generelt i fodbold fyldte mere og mere. Det kan være, at jeg har fejlbedømt situationen lidt der.

 

 

 

 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Brøndby IF trods forsøg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top