fbpx
Første skoledag for små elever og stor reform
D6I0801.jpg
Vi husker det nok alle - spændingen ved første skoledag. Der er kun én af dem, modsat for eksempel fødselsdage. Så i denne uge var der spændte miner på Skovvangsskolen i Glostrup, hvor Folkebladet var på besøg. Foto: Flemming Schiller.
Det har været første skoledag for folkeskolens elever i Glostrup, Brøndby og Vallensbæk. Folkebladet har været på besøg og snakket med elever og skoleledere om skole og reform, der også havde første dag. Nu skal den implementeres, og den proces bliver fulgt tæt

Tirsdag var en stor dag for skolerne i Brøndby og Glostrup. Her startede de små nye 0. klasser, der bliver første årgang, der kommer til at opleve en anderledes skolegang – hvor meget får vi se – end alle generationer før dem. På Skovvangskolen i Glostrup kom de nye elever med en blomst i hånden og med deres fine nye skoletasker på ryggen, klar til at starte i skole.

– Hun stod klar klokken syv i morges og ville gerne i skole, siger Søren Henriksen om sin datter Tea.

Hendes storesøster tog ligesom alle de andre store børn hul på skolereformen allerede mandag, mens de i Vallensbæk startede i sidste uge.

Reformen giver længere skoledage for eleverne, men på skolerne i Glostrup og Brøndby vil især de store elever ikke mærke så meget til den længere skoledag.

– De store elever går fra at have 36 lektioner a 45 minutter til 35 klokketimer i skolen, så det er ikke den helt store forskel, siger Birgit Henriksen, afdelingsleder på Skovvangskolen på Glostrup Skole.

– Vi har altid haft mange undervisningstimer i Brøndby, så for vores elever vil den ekstra undervisningstid nok ikke virke helt lige så voldsom som andre steder, siger Kim Vollandt, skoleleder på Brøndbyvester Skole.

 

Forældre – bak op

Det er vigtigt for begge ledere, at forældre nu vil pakke negative holdninger til Folkeskolereformen væk og støtte op om den nye skole.

– For jeres børns skyld, så giv overfor dem udtryk for, at Folkeskolereformen er fantastisk, for så bliver den fantastisk, sagde Birgit Henriksen til de nye forældre på Skovvangskolen. Hun afliver også historierne om, at lærerne stadig er sure over Folkeskolereformen.

– Lærernes indstilling bliver også fremstillet negativt. Engagementet er væk og lærerne har ikke tid til at forberede sig.

 

 

– Heldigvis må jeg skuffe jer, lærerne er klar til at gå i gang, sagde Birgit Henriksen.

 

Ingen frikvarterer

En af nyhederne på Glostrup Skole er, at eleverne ikke længere har frikvarterer. Det bliver i stedet op til den enkelte lærer at indlægge pauser i undervisningen, eleverne skal dog have minimum fem minutters pause for hver 55 minutters undervisning.

– Pauserne skal bruges som en del af undervisningen og afholdes, når det passer ind i undervisningen. Det er ikke meningen, at eleverne bare skal ud og lege med kammerater fra andre klasser, siger Birgit Henriksen.

Det store frikvarter bliver erstattet af en halv times frokostpause, og derefter en halv times såkaldt ”bevægelsesbånd”. Der vil være en lærer til hver klasse i bevægelsesbåndet, som vil organisere en eller anden form for fysisk aktivitet for eleverne.

 

Lektiecaféer

Alle elever får tilbud om lektiecafé. På skolerne i vores område ligger lektiecaféerne i ydertimerne, og SFO’er og klubber vil være bemandet, når lektiecaféerne har åbent, så eleverne har en reel mulighed for at fravælge lektiecaféerne.

– Vi håber meget, at børnene vil komme til det, for vi har kvalificeret personale, der kan hjælpe børnene med deres lektier i de timer, siger Kim Vollandt, skoleleder på Brøndbyvester Skole.

Lektiecaféerne betyder dog ikke, at eleverne ikke vil have lektier for derhjemme.

– Det er vigtigt, at eleverne kommer med deres svære hjemmearbejde i lektiecaféerne. Der kan stadig godt være en bog man skal læse derhjemme, og det er stadig vigtigt, at forældrene engagerer sig i børnenes skolegang, siger Kim Vollandt.

 

Positive forældre

Til første skoledag på Skovvangskolen var de forældre, Folkebladet talte med, positive overfor reformen.

– Det er en god ting for børnene, at de får noget mere undervisning, men det bliver da nogle lange dage. Vores børn er meget aktive udenfor skolen, så det er måske ikke så nødvendigt, at de skal være her to timer mere hver dag for at få ekstra motion, men hvis man kan bruge det til mere læring, så er det positivt, siger Søren Henriksen.

Stine Henningsen har selv gået på Skovvangskolen og nu skal hendes søn Andreas starte på samme skole.

– Jeg håber, at de har fået mere styr på mobning og trivsel i skolen, siden jeg gik her. Vi tager imod skolereformen. Det skal nok gå, men man føler sig lidt som en prøvekanin, siger hun.

 

Længere skoledag

Besnik Jusufovski og Sania Ahmed, der begge går i 9. klasse på Brøndbyvester Skole, har ofte først fri klokken fire om eftermiddagen og de er lidt uenige om, hvorvidt det er en god ting.

– Vi har flere gange fri klokken 16. Jeg har ikke noget imod at være i skole så længe. Jeg kan godt lide at være i skole og få lavet mine lektier herovre, siger Besnik Jusufovski.

– Jeg kunne godt lide at have fri klokken to og så spise sammen med familien og så tage ud. Hvis jeg først har fri klokken fire, så bliver det sent jeg kommer hjem. Herovre kan jeg tilgengæld få lidt bedre hjælp til mine lektier, siger Sania Ahmed.

De er begge to glade for at der nu bliver lagt mere motion ind i deres hverdag.

– Det lyder godt med noget bevægelse. Når man sidder og er træt kan det være godt at komme op at stå og gå en lille tur, siger Sania Ahmed.

 

” Giv overfor børnene udtryk for, at Folkeskolereformen er fantastisk, for så bliver den fantastisk

Birgit Henriksen, afdelingsleder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top