fbpx
Uenighed om handikappedes feriebetaling
BRØNDBY Igennem flere år har Brøndby Kommune forlangt, at handikappede betaler ferien for deres ledsagere. Det er ulovligt, mener formaden for handikaprådet. Borgmesteren afviser

Da Torben Olsen for nogle uger siden læste i Folkebladet, at Brøndby Kommune vil betale penge tilbage til forældre, der ved en fejl har taget bleer med i børnehaven Vesterledet, selvom de betalte for bleerne, glædede og ærgrede han sig. Torben Olsen er nemlig glad for, at Brøndby Kommune betaler penge tilbage til borgerne, når kommunen har opkrævet for mange penge. Men han ærgrer sig samtidig over, at den samme vilje til tilbagebetaling ikke viser sig i forhold til handikappede.

Hvem skal betale?
Torben Olsen er formand for Handikaprådet i Brøndby og far til en pige med handikap, Ifølge ham har både Socialministeriet og Kommunernes Landsforening (KL) i løbet af det seneste år gjort det klart, at kommunerne ikke må bede handikappede om at betale for deres ledsagere, når de skal på ferie. Derfor skylder Brøndby Kommune ifølge Torben Olsen de berørte handikappede penge:
– Den ulovlige praksis med at opkræve betaling fra borgeren har været gældende i de ti år, min datter har været en del af denne ulovlige praksis.

Der skal handles
Sommerferien er på vej, og Torben Olsen håber, Brøndby Kommune, udover at se på tidligere års opkrævning, også vil forholde sig til udgifterne for i år:
– Danske Handicaporganisationer har opfordret kommunalbestyrelsen til at finde pengene til ferie for vore handicappede borgere i 2014. Det er i følge socialudvalget en udgift på 690.000 kr. Udregnet efter 2013 priser. Med borgmester Ib Terps udmelding om tilbagebetaling af forbrug af bleer i børnehaven Vesterled, må vore handicappede borgere i Brøndby have en forventning om, at borgmesteren og kommunalbestyrelsen tilbagebetaler de ulovligt opkrævede penge til ledsagelse ved ferier, det var også en ulovlig praksis.

Andre kommuner
Borgmester Ib Terp (S) er imidlertid ikke enig med Torben Olsen. For eksempel mener han, at beløbet på 690.000 ikke er retvisende:

– Det nævnte beløb på 690.000 kr. er den pris, som Brøndby Kommune skal betale, hvis alle beboere på botilbuddene skulle tilbydes ferie i det niveau, de hidtil har betalt for. Størstedelen af beboerne i botilbuddene er ikke Brøndby-borgere, men vi må ikke sende regningen videre til de oprindelige bokommuner. Vi ville altså i givet fald betale et stort beløb for at give beboere fra andre kommuner ferie. Vi har undersøgt serviceniveauet, og de fleste kommuner i Hovedstadsområdet har et serviceniveau, som minder om det, der er gældende i Brøndby

Livlig debat
I det hele taget er Ib Terp ikke enig med Torben Olsen i, at Brøndby Kommune har fået en direkte henvendelse fra blandt andet KL:
– Det er ikke korrekt, at Socialministeriet, KL og Danske Handicaporganisationer har skrevet til Brøndby Kommune om vores praksis. KL har udsendt et generelt brev i januar, og vores administration har løbende været i kontakt med KL for at finde den bedste løsning på sagen. Forstanderne på botilbuddene lavede et åbent brev til socialministeren og LEV for at påpege de udfordringer, som brevet fra KL betyder. Socialministeren har i et svar meddelt, at lovgivningen ikke står overfor en ændring. Administrationen ser ikke at have hørt direkte fra Danske Handicaporganisationer, men der har selvfølgelig været en livlig debat i diverse dag- og fagblade. Ingen har dog udfordret lovligheden af den nye praksis.
Torben Olsen mener, Brøndby Kommune bør betale penge tilbage til de berørte handikappede. Som det skete i forbindelse med bleerne i Vesterled. Men Ib Terp mener ikke, man kan sammenligne de to sager:
– Det er korrekt, at der er tale om en mangeårig praksis. Vi overtog den omtalte praksis fra amtet, da dette blev nedlagt, uden at være opmærksom på, at den ikke var lovhjemlet. Der er dog den forskel på denne sag og ”blesagen”, at i sidstnævnte sag havde forældrene betalt for en ydelse, de havde krav på, men ikke fik. I den aktuelle sag har beboerne betalt for en ydelse, som de ikke havde krav på, men altså fik. Vi er derfor ikke indstillet på at tilbagebetale.

HLA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top