fbpx
Noget af det bedste jeg nogensinde har gjort
f21d3d_1.jpg
Vagn K. Andersen i grøn trøje går til gymnastik to gange om ugen i Motion og Trivsel. Foto: Glostrup Kommune.
GLOSTRUP Et nyt brobygningsprojekt mellem det kommunale træningscenter og det aktive foreningsliv blev for et halvt år siden skudt i gang. For de borgere, som allerede har krydset broen, har det været en stor succes

Hver tirsdag og torsdag formiddag hopper Erling Linde på 77 år og Vagn K. Andersen 69 år på deres cykler. Træningstøjet ligger i tasken på bagagebæreren, og destinationen hedder Glostrup Hallen.
Her står den på gymnastik sammen med 60-90 andre seniorer i idrætsforeningen Motion og Trivsel.
Én lille ting gør dog, at Erling og Vagn skiller sig ud fra mængden af gymnaster. De to ældre herrer har begge type 2 diabetes og er blevet henvist af deres læge til patientforløbsprogrammet for type 2 diabetespatienter, som Glostrup Kommune udbyder.
Forløbet består af teoretisk undervisning om diabetes, og derudover valgte Vagn og Erling også at deltage i et træningsforløb og et kost- og diætkursus. De to var kort fortalt gennem hele møllen, hvilket tog et år – et år der ændrede deres liv fuldstændig.
– Jeg var lidt skeptisk ved forløbsprogrammet i starten, men det har været en fantastisk oplevelse. Jeg begyndte at træne og fik at vide, hvad jeg skulle spise, og det har gjort en stor forskel. Hele det her forløb er noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg gik fra 128 kilo til 97 kilo på halvandet år, fortæller Erling Linde, der i 45 år var selvstændig VVS’er på det sted, hvor Pandora ligger i dag.

Hjulpet til foreningsliv
Da de to mænd havde afsluttet patientforløbsprogrammet, tilbød Træningscentret, at de kunne komme med i et brobygningsprojekt. Projektet går ud på at udsluse patienterne til et aktivt liv i lokale idrætsforeninger, så den sunde og aktive hverdag, der blandt andet bliver undervist i på forløbsprogrammet, bliver bevaret.
Kommunens sundhedstilbud har i den forbindelse lavet aftaler med flere idrætsforeninger i området. Borgere, der har gennemført patientforløbsprogrammet for type 2 diabetes eller KOL, er en del af den målgruppe, der kan få prøvetimer hos en idrætsforening for at se, om et medlemskab skulle være noget.
Vagn og Erling takkede ja til tilbuddet, og i starten af året blev de ledsaget af en fysioterapeut til et par prøvetimer i gymnastik hos Motion og Trivsel. Foreningen er en idrætsforening for personer over 55 år, og her fandt de to aldrende herrer sig straks tilrette. De er nu begge aktive medlemmer og går til gymnastik to gange om ugen.
– Jeg er blevet mødt af positivitet fra start til nu. Den måde, folk er på hernede i Motion og Trivsel, har været fantastisk. Alle hilser, og man får sig en masse snak, fortæller Vagn K. Andersen, som gennem sit aktive arbejdsliv solgte fisk til engroshandel i Glostrup.
13 kilo har han tabt sig efter at have gennemført patientforløbsprogrammet, og den sunde livsstil vil han holde fast i, for hverdagen er noget nemmere nu end før, hvor generne fra sukkersygen var en plage. Forskellen er tydelig.
– Jeg har fået mere energi, og de fysiske småproblemer, som man kæmper med i hverdagen, bliver fuldstændig overskygget, når man kommer herned til gymnastik tirsdag og torsdag, siger han.

Erling og Vagn er pionerer
Brobygningsprojektet i Glostrup Kommune er stadig nyt, men der er store forventninger til det, da det anses som en vigtig del af det program, som personer med blandt andet KOL og Type 2 Diabetes gennemgår på træningscentret.
– Vores opgave er ikke gjort med, at borgerne deltager i et patientforløbsprogram. De skal fortsætte den aktive hverdag, vi har introduceret dem til. Vi skal med andre ord forsøge at hjælpe deltagerne i gang med en bæredygtig vane, og vi håber at det kan lykkes med brobygningsprojektet, fortæller centerchefen for Kultur og Borgerkontakt, Bo Billenstein.
Han ser fysioterapeuternes rolle som afgørende, for det er ikke nok bare at uddele pjecer om motionstilbud. Der skal gøres et fodarbejde, så borgerne føler sig trygge og finder lige det tilbud, som passer til dem. Og når det lykkes, bliver det en succeshistorie for alle parter.
– De helt store vindere er borgerne, som får en sund og aktiv hverdag, og idrætsforeningerne vinder ved at få nye medlemmer. Jeg tror desuden på, at der kan spares udgifter på sundhedsområdet på længere sigt, hvis borgerne bliver ved med at dyrke motion efter vores forløb, fortæller han.
Det er Bo Billensteins forhåbning, at projektet i fremtiden kan gøres større, så flere grupper kan få glæde af brobygning mellem det kommunale Træningscenter og det lokale foreningsliv. Erling og Vagn nyder i hvert fald deres ugentlige ture til gymnastiksalen. – Vi stopper her i sommerferien, men så starter vi altså op igen efter ferien, for vi bliver ved på holdet, så længe vi kan, fortæller de to.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top