fbpx
Læsetanter tager forskud på skolereformen
DSC_1703.jpg
Den 16. juni blev projektet Læsetanter evalueret på Vallensbæk Skole. I den anledning var der kage og saftevand til eleverne i 2. A. Foto: HLA
VALLENSBÆK Et af punkterne i den nye skolereform er, at skolerne i større grad skal arbejde sammen med organisationer i lokalmiljøet. En tanke de allerede har taget til sig på Vallensbæk Skole. Sammen med læsetanterne

– Vi har været fire-fem stykker af gange, og vi har fået fortalt historier, og de voksne har læst op for os. Jeg synes, det har været rigtig sjovt.
Carmen tager et sug af den saftevand, der er serveret i dagens anledning. På hendes bord ligger et ark med bogstaverne i forskellige farver. Fra pladsen bagerst i 2. A.s klasselokale på Vallensbæk Skole har Carmen denne mandag morgen udsigt til cirka 25 klassekammerater og ti voksne, der i dagens anledning er med i undervisningen.
Carmen har sammen med sine klassekammerater deltaget i projekt Læsetanter, hvor frivillige fra Ældresagen de sidste par måneder har læst op for Carmen og hendes klassekammerater én gang om ugen. I dag skal projektet evalueres, og der bliver derfor delt kage og saftevand ud, ligesom blandt andet skolens leder, Anette Belling og konstitueret formand for Social- og Sundhedsudvalget i Vallensbæk, Morten Schou Jørgensen (K), kigger med

Roen
– Vi har fået fortalt historier og der er blevet læst højt for os. Det har været sjovt, og så har jeg godt kunne lide den ro, der har været, fniser Victor hen over et stort stykke grøn Læsetantekage. Kammeraten bagved vinker til Victor.
At Carmen, Victor og de andre elever i 2. A på Vallensbæk skole har været glade for projektet, er leder af skolen Annette Belling glad for:
– At vi på denne måde inddrager nogen fra lokalmiljøet, der kan hjælpe yderligere med at læse, det er rigtig godt. Det er netop det her, folkeskolereformen taler om, og det er godt, vi har kunnet gøre nogle erfaringer inden, den træder i kraft. Ifølge Anette Belling kan eleverne aldrig få læsning nok:
– Alle aktiviteter, der kan understøtte læse/læring er vigtig. Dansk er alle fags moder, og derfor er det bare rigtig godt, at vi har haft det her samarbejde, som jeg bestemt håber, kan udvides.
At det har været tale om oplæsning på tværs af generationer har givet projekt en yderlig dimension:
– Det er godt for børnene at møde mennesker med lyst, ro og viden. Det giver for eksempel børnene mulighed for at spørge til, hvad man tidligere har leget. Igennem et projekt som dette møder de nogle mennesker med stor erfaring.

Glæde hele vejen rundt   
Også fungerende formand for Social- og Sundhedsudvalget i Vallensbæk, Morten Schou Jørgensen (K), var en glad mand:
– Jeg synes, det her er en superspændende ide, og det jeg har hørt om det, lyder godt Jeg er glad for at vi her i Vallensbæk har så mange frivillige, der har lyst til at gøre en indsats for andre, og dette projekt er helt specielt, da det binder generationer sammen på tværs i nye omgivelser Når vi er færdige med at spise kage og drikke saftevand, så skal vi tale om, hvorvidt projektet skal fortsætte.

Andre end ældre
Niels Erik Tulstrup er formand for den lokale afdeling af Ældre Sagen. Han har derfor været dybt involveret i projektet:
– Det her projekt passer fint med folkeskolereformen, og så er vi i Ældre Sagen glade for, at vi på denne måde kan skabe kontakt mellem generationerne.
Læsetanterne er et nyt projekt. Men Ældre Sagen har ifølge Niels Erik Tulstrup prøvet noget lignede af andre steder:
– Det her projekt er helt nyt. Men Ældre Sagen har i andre kommuner for eksempel været involveret i lektiecaféer, så det med at tilbyde hjælp til folkeskolen er ikke helt nyt.

Det fortsætter
Efter at eleverne i 2. A. havde spist kage, holdt leder af Vallensbæk skole, Annette Belling, møde med blandt andet repræsentanter for Ældre Sagen og fungerende formand for social- og sundhedsudvalget i Vallensbæk, Morten Schou Jørgensen (K). Her blev det bestemt, at projektet fortsætter til efteråret og til den tid kommer til at gælde begge 2. klasser.
Egholmskolen i Vallensbæk har også tilkendegivet interesse, så Ældre Sagen udvider Læsetanter, erfarer avisen.

HLA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top