fbpx
Beboer i Vesterled: Fjernvarme kommer 30 år for sent
IMG_0187.jpg
Erik Andersen har brugt 230.000 kroner på solfangere og varmeveksler, fordi han troede, han ikke ville få fjernvarme. Foto: Jesper Ernst Henriksen.
BRØNDBY Erik Andersen fra Vesterled ville gerne have haft fjernvarme for 30 år siden eller for to år siden, men ikke i dag

Som beskrevet i sidste udgave af Folkebladet, har kommunalbestyrelsen sendt et forslag om at forsyne Vesterled med fjernvarme i høring.
– Jeg er overbevist om, at beboerne i Vesterled bliver glade for beslutningen, sagde Vagn Kjær-Hansen (SF), formand for Teknik- og Miljøudvalget i den forbindelse.
Men det er ikke alle beboerne i Vesterled, der er glade for at få fjernvarme. En af de utilfredse er Erik Andersen, der for to år siden brugte 230.000 på at få solfangere på taget og en luft-vand varmeveksler, så han i dag er selvforsynende med varme.
– Jeg gjorde det jo for at være fremadsynet. Når jeg går på pension om et år, så får jeg en lille varmeudgift, så jeg ikke behøver at få varmehjælp fra kommunen. Derfor hævede jeg min kapitalpension og brugte den på det der anlæg, fortæller han.

Ville have haft fjernvarme i ’82
Det er absolut ikke første gang, at det bliver diskuteret, om villaerne i Vesterled skal have fjernvarme. Første gang var helt tilbage i 1982.
– Dengang var der en Venstre-politiker i området, der havde økonomisk gevinst, hvis vi valgte naturgas. Derfor sendte han en beregning ud, hvor det så ud som om, at det var billigere at få naturgas end fjernvarme. Men det var en fupberegning, det endte med at blive meget dyrere, siger Erik Andersen. Han holdt derfor selv fast i sit oliefyr.

Ville have haft fjernvarme i 2012
For to år siden blev det igen diskuteret i Vesterled, om man skulle tilslutte sig fjernvarmen. Dengang talte Erik Andersen igen varmt for at få fjernvarme lagt ind.
– Min varmeregning var på 23.000 kroner om året, og jeg kunne være kommet ned på 7-8.000 kroner om året med fjernvarme. Men det var der ikke opbakning til,

så den beslutning respekterede jeg, siger Erik Andersen. Derfor valgte han at investere i et stort anlæg med varmeveksler og solceller på taget.
– Jeg nåede lige med på den gamle ordning, så jeg er selvforsynende på den måde, at jeg leverer noget strøm om sommeren, som jeg så får igen om vinteren, når der skal varmes op, siger han.

Kan godt slippe
Erik Andersen håber nu, at han kan slippe for at betale til nogle fjernvarmeledninger i vejen, som de kommende beboere af hans hus først vil få brug for om 30 år.
– Jeg har ikke noget imod fjernvarme, jeg har noget imod tilslutningspligt, men det kan nok ikke løbe rundt uden tilslutningspligt, siger han.
Ifølge Vagn Kjær-Hansen kan anlæg som Erik Andersens godt blive stående.
– Selvfølgelig kan man slippe, hvis man har vedvarende energianlæg, eller hvis ens hus er et lavenergihus.
– Tilslutningspligten gælder ikke dem, som kan dække mere end halvdelen af deres energiforbrug til opvarmning og varmt vand med vedvarende energianlæg som solvarme eller vindkraft, og det samme gælder blandt andet varmepumper, træfyr og halmfyr, siger han.

Skal respektere lokalbeslutningen
Erik Andersen mener, at politikerne bør respektere beboerne i Vesterleds tidligere beslutning.
– Jeg var imod den beslutning, der blev truffet, men jeg respekterede den. Det bør politikerne også gøre. Men som jeg læser artiklen i avisen, så er det nærmest allerede vedtaget, at vi skal have fjernvarme, siger han.
– Selvfølgelig er beslutningen ikke truffet endnu. Det er ikke en proformahøring. Vi læser de høringssvar, vi får, og så træffer kommunalbestyrelsen den endelige beslutning efter august, siger Vagn Kjær-Hansen.
– Jeg er ikke i tvivl om, at der er en del beboere i Vesterled, som ikke har en umiddelbar interesse i at få fjernvarme. De fleste vil gerne vente, til deres gamle fyr er slidt op, men så bliver der aldrig flertal for fjernvarme.
– Jeg er overbevist om, at de fleste vil få fordel af den lave fjernvarmepris, som vi har i Brøndby, men det er klart, at der er omkostninger og besvær med at skifte. Det kan også føles forkert at skrotte et naturgasfyr, som kunne køre flere år længere. Jeg mener, at vi tager hensyn til det ved at sætte hele ni års frist for tilslutningspligten, siger han.

Energiforsyning med visioner
Udvalgsformanden mener også, at man skal løfte blikket og se på helheden i vores energiforsyning:
– Fjernvarme er fremtidens energiform, når man bor tæt. Danmark er gået i gang med en omstilling af energiforbruget fra fossile energikilder til vedvarende energi, og her passer fjernvarmen godt ind. Det store netværk af fjernvarmeværker i Storkøbenhavn kan producere varmen energibesparende og miljøvenligt, og kan skifte mellem flere opvarmningsformer. De kan udnytte varmen fra Vestforbrænding eller overskudsstrøm fra vindmøller. De gode muligheder har vi ikke med et gasfyr i hvert hus, siger Vagn Kjær-Hansen.

Fakta

Tilslutningpligt til fjernvarmen indebærer, at nybyggeri skal tilsluttes fjernvarmenettet, når det er etableret, og at eksisterende bebyggelse skal tilsluttes efter maksimalt ni år.
– I stedet for at tilslutte sig fjernvarmen kan man vælge at betale de faste afgifter og fortsætte med den eksisterende opvarmning.
– Tilslutningspligten gælder ikke alle. Undtagelserne er:
Bygninger med vedvarende energianlæg, som kan dække mindst halvdelen af energiforbruget til opvarmning og varmt vand.
Vedvarende energianlæg omfatter bl.a. solvarme, varmepumper, vindmøller, træfyr og halmfyr.
Bygninger, der skal rives ned inden for få år. Lavenergibygninger.
Hvis det vil være uforholdsmæssigt dyrt at installere fjernvarmen.
Folkepensionister kan søge kommunalbestyrelsen om dispensation

Brøndby Kommunes hjemmeside: Brøndbykommune.dk

Læs Cowi rapporten her:http://polweb.nethotel.dk/Produkt/PolWeb/default.asp?p=broendby&page=document&docId=75187&itemId=75280&attachmentId=75283

JEH

 

1 kommentar om “Beboer i Vesterled: Fjernvarme kommer 30 år for sent”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top