fbpx
– Jeg synes, det er rart at vide
BRØNDBY Da man i foråret kunne lære førstehjælp i Brøndby ganske gratis, var der stor tilslutning, og deltagerne kom hjem med livreddende viden

– Hjælp. Hjælp. Hjælp. Kim Daugaards stemme kan høres i hele lokalet, men ingen svarer. Han kigger på brystet på personen midt på gulvet. Det bevæger sig ikke. Han skubber derfor personens nakke tilbage, læner sig ind over brystet og presser ned 30 gange, inden han to gange puster ind i munden. En rytme han gentager et par gange.

– Så er det jeres tur. Kim Daugaard kigger op på personerne, der sidder og kigger på, hvordan han har reddet plastikdukken. De nikker koncentreret tilbage og finder hver deres plastikpose og mundstykke frem. Det skal de bruge, når det er deres tur til at give hjertemassage til dukkerne midt på gulvet.

De 11 fremmødte er deltagere på et af de kurser i gratis førstehjælp, Dansk Folkehjælp tibød i foråret tilbyder over hele landet.
Og tilbuddet var en stor succes i Brøndby, hvor der blev afholdt otte kurser på fire timer. På hvert hold var der plads til 20 deltagere, og de var blevet revet væk.

Man overvejer nu at lave et tilsvarende kursus i efteråret.

Gør noget

Kim Daugaard er instruktør, og han er glad for, at Dansk Folkehjælp på grund af en donation kunne udbyde de gratis kurser.

– Jeg synes, det er rigtig vigtig, at danskerne lærer førstehjælp. I Norge har man siden 1935 haft undervisning i førstehjælp i skolerne. Det har vi ikke i Danmark, og derfor er det vigtigt, at danskerne lærer det på en anden måde.

På de kurser, hvor Kim Daugaard underviser, lærer man i løbet af fire timer det helt basale i forhold til førstehjælp:

– Vi lærer om kunstigt åndedræt, hjertemassage og hjertestartere. Alt sammen helt grundlæggende. Den vigtigste ting at have med fra kurset er dog nok, at man skal gøre noget, hvis man bliver vidne til et uheld. Naturligvis er det godt at gøre det rigtige, men det er langt værre ikke at reagere i situationen. Det vil jeg gerne fortælle mine kursister.

Mange mennesker har en forestilling om, at det er vanskeligt at yde førstehjælp. Men det er det ikke ifølge Kim Daugaard:

– Hvert femte år holder man en international konference om, hvordan det går med førstehjælp i forskellige lande. Her arbejder man også med at gøre førstehjælpen så enkelt som muligt. Så folk tør bruge det. Derfor oplever jeg også flere, der efter et kursus siger, nå, var det svære end det.

 

Genopfriskning

Ole Baltsen var en af dem, der er mødt op til undervisningen:

– Jeg kører på landevejen som konsulent, og jeg vil gerne vide, hvad jeg skal gøre, hvis jeg kommer i nærheden af noget, der kræver min indsats. Jeg tog faktisk et førstehjælpskursus for fem år siden, og jeg synes, det e på tide at genopfrisk det.

En enkel gang har Ole Baltsen haft brug for sine førstehjælpsevner:

– Engang kom jeg hen til én, der var væltet på sin cykel og havde slået sig. Det var ganske vist ikke helt så slemt, men jeg synes, det er rart at vide i sådan en situation, hvad man skal gøre. Jeg tror, jeg efter dette kursus vil føle mig mere tryg.

Vil ikke gå i panik

Aase Nørby har lært førstehjælp for så mange år siden, at hun ikke længere kan huske det. Hun tog derfor kurset, fordi hun gerne ville være med tryg, hvis nu uheldet skulle være ude:

– Jeg har meldt mig, fordi jeg gerne vil vide, hvad jeg skal gøre, hvis jeg nu bliver vidne til et uheld. Tidligere ville jeg måske gå i panik eller ikke vide, hvad jeg skulle gøre. Men efter i dag tør jeg reagere i situationen. Tidligere ville jeg måske være gået forbi et uheld. Det vil jeg ikke længere.

– Det ser godt ud. Lad os få de to næste ud på gulvet. Kim Daugaard instruer et par herrer i pensionsalderen i at sætte plastikansigterne rigtigt på dukkerne. De skal slutte helt til.

En af deltagerne vil gerne høre, hvornår man skal stoppe med at give livreddende førstehjælp.

– Til man er sikker på, der ikke er liv i personen mere, eller hjælpen er nået frem. Jeg er sikker på, at man godt ved i situationen, hvad der er det rigtige at gøre.

HLA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top