fbpx
– Ikke så hårdt som folk siger
IMG_4355.jpg
Stress er ikke så galt igen på Brøndby Gymnasium. Foto: Brøndby Gymnasium.
BRØNDBY Stress er efterhånden et ord, som de fleste gymnasieelever kender til. Men billedet er mere nuanceret end som så

Ifølge en undersøgelse, som Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, DGS,  har lavet, så sover hver fjerde gymnasieelev nemlig dårligt og 18,9 procent føler sig presset daglig. Derudover føler 33,8 procent sig ofte presset, og 31,5 procent oplever koncentrationsbesvær. Men på Brøndby Gymnasium oplever eleverne generelt ikke stress som en permanent tilstand – det er snarere en følelse, der af og til dukker op, når lektier, sport og fritidsarbejde ikke bliver koordineret ordentligt. Det kan Sophie Tömörkényi fra 2.x nikke genkendende til:
– Jeg føler mig nogle gange stresset i hverdagen, men det har meget at gøre med, at det jeg laver i min fritid lige skal passe ind med lektierne. I realiteten synes jeg slet ikke, at det er så hårdt at gå i gymnasiet, som folk siger. Det er, hvad man gør det til, og det kommer an på, hvordan man vælger at prioritere.
”Brøndbymodellen” hjælper
Og prioritering skal der til, for størstedelen af eleverne i Brøndby Gymnasiums 9 klasser har en skolefaglig arbejdsuge på mellem 40-45 timer. Derudover dyrker de fleste sport i op mod ti timer om ugen, samtidig med at de passer et fritidsarbejde i op til fem timer om ugen.  Det giver i alt en gennemsnitlig arbejdsuge på mellem 55 og 60 timer. En af de elever, der for alvor skal holde balancen mellem skole og sport, er Jannick Frid fra 3i – han er nemlig eliteidrætsudøver:
– Til tider kan jeg godt blive stresset. Især i weekenderne når afleveringerne ligger oveni hinanden, og der også er ride stævner, fortæller han.

Eliteidrætsudøver
Jannick Frid under Brøndby Gymnasiums såkaldte ”Brøndbymodel” – en studieform, der gør det muligt for aktive idrætsudøvere på eliteplan at gennemføre en studentereksamen på tre år, på linje med helt almindelige studerende. Det indebærer hensyntagen til den enkelte elevs trænings- og kampprogrammer, og lader sig kun gøre gennem omhyggelig planlægning og virtuel undervisning.
– Brøndbymodellen gør mig mindre stresset. Jeg får lov til at få planlagt fravær, hvis jeg skal tidligt til stævne. Og så kan jeg også rykke mine afleveringer. Til gengæld kan jeg godt føle mig presset, når jeg skal indhente de afleveringer, jeg er bagud med, forklarer Jannick Frid om det særlige system, der gør hans skolegang mere fleksibel.

Ikke alle elever stresser
Brøndby Gymnasiums rektor, Pia Sadolin, oplever heller ikke Brøndby Gymnasiums elever som konstant stressede, og hun påpeger, at det måske snarere er nogle bestemte elevgrupper, der er disponerede for stress end alle gymnasieelever skåret over én kam:
– Jeg tror, det er rigtig farligt at begynde at generalisere og sige, at ”elever er stressede”. For der findes mange forskellige typer af elever, og der er mange forskellige årsager til, at nogle af dem bliver stressede.  Her på skolen har vi især en gruppe af elever, der er pressede i dagligdagen, og det er dem, der dyrker rigtig meget idræt uden at være på eliteniveau. De kan blive rigtig stressede. En anden gruppe af elever, der risikerer at blive meget stressede, er de fagligt ekstremt højt ydende, der stiler meget højt.  Men det er vigtigt at huske, at vi også har en rigtig stor gruppe af helt almindelige gymnasieelever, der egentlig slet ikke er stressede, fordi de ikke har ambitioner om, at de skal have 11,6 i snit. De vil til gengæld gerne være folkeskolelærere, fysioterapeuter eller gymnasielærere – og dem har vi også brug for. Den gruppe af elever har nogle ideer om, at de selvfølgelig gerne vil have en god karriere og et godt job, men de har også sat et mål, der er mere mainstream end det er rettet mod toppen, som det jo reelt kun er 10-12 procent  af befolkningen, der ender med at være en del af.

Jannick Frid 3.i  
– Føler du dig
stresset i din hverdag?
Til tider ja, især hvis vi har flere samtidige afleveringer, der skal laves henover weekenden. Især når der også er ridestævner.
– Hvad får dig til at føle dig stresset?
Det er en blanding af skole og min sport, som gør mig meget stresset, når det ramler sammen.
– Hvor stresset føler du dig på en skala fra 1-10?
4-6, men det er sjældent, at jeg er meget stresset.

Caroline de Blanck 1.x
– Føler du dig stresset i
din hverdag?
Ja, det gør jeg nogle gange.
– Hvad får dig til
at føle dig stresset?
Jeg er dårlig til at prioritere mine afleveringer, så det bliver for presset til sidst, eller også fordi man får mange afleveringer og lektier oveni hinanden.
– Hvor stresset føler du
dig på en skala fra 1-10?
Højest 5, nej 7, men det er ikke sådan, at jeg går helt ned.

Sophie Tömörkényi 2.x
– Føler du dig
stresset i din hverdag?
Ja, nogle gange gør jeg, men det har meget at gøre med at det, jeg laver i min fritid lige skal passe ind med lektierne.
– Hvad får dig til at føle dig stresset?
Hvis der er svære afleveringer, som jeg skal bruge lang tid på.
– Hvor stresset føler du dig på en skala fra 1-10?
Jeg tror faktisk kun, jeg ligger på en 4.

Mikki Starup 1.s
– Føler du dig
stresset i din hverdag?
Ja i forhold til lektier så gør jeg. Det er ikke altid, jeg når at lave dem.
– Hvad får dig til at føle dig stresset?
Det er for det meste skolen, fordi jeg kommer til at sætte det i sidste række.
– Hvor stresset føler du dig på en skala fra 1-10?
Jeg ville sætte mig på en 3-4. Jeg føler mig ikke så stresset.

MO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top