fbpx
– I Vallensbæk taler vi sammen i stedet for at slå
I-Vallensbæk-taler-vi-sammen.jpg
På de tre folkeskoler i Vallensbæk afholder SSP-lærerne hvert år en hel dags undervisning i konflikthåndtering i 7. klasserne. Foto: Vallensbæk Kommune.
VALLENSBÆK I Vallensbæk registrerede politiet blot ni voldssager i løbet af hele 2013. De seks foregik i hjemmet og var samlivs- eller familierelaterede – kun tre foregik i det offentlige rum, og i blot et enkelt tilfælde var gerningsmanden en ung under 18 år

Der er al mulig grund til at konkludere, at de unge i Vallensbæk er fredelige, og man kan da også læse ud af statistikkerne, at den nuværende ungdom på landsplan er blandt de mindst voldelige nogensinde. Men hvorfor er Vallensbæk et særligt trygt sted at være ung?
Daniyal går i 7. klasse på Vallensbæk Skole. Han har et bud:
– Jeg føler mig tryg og godt tilpas. I Vallensbæk ved jeg, vi taler om problemerne – vi slår ikke på hinanden.

Unge håndterer konflikter
På de tre folkeskoler i Vallensbæk afholder SSP-lærerne hvert år en hel dags undervisning i konflikthåndtering i 7. klasserne. Her lærer eleverne, at de har tre forskellige måder, de kan reagere i en konflikt: Stå, gå eller slå – og at det er bedst at undgå det sidste.
– Vi er jo snart halvvoksne, så vi er nødt til at lære at håndtere konflikter, fortæller Daniyal.
– For eksempel er det vigtigt at sige fra, hvis man bliver provokeret. Man kan bruge sproget på mange måder – det har jeg i hvert fald lært, siger han.

Digitale medier
John Heintz er SSP-lærer på Vallensbæk Skole og underviser blandt andet i konflikthåndtering. Han fortæller, at de digitale medier – og særligt sociale medier som Facebook, Instagram og Twitter – er et område, man både som ung og som forælder til unge bør være opmærksom på.
– Ofte ved vi meget lidt om, hvad vores store børn foretager sig på de sociale medier. Det bør vi interessere os for og engagere os i, da for eksempel mobning i stigende grad foregår disse steder, forklarer Ole.
De sociale medier er ofte tekstbaserede, og som vi alle kender det fra for eksempel e-mail og sms’er, er skriftsproget et sted, hvor der kan ske mange misforståelser.
Blandt andet fordi vi ikke ud fra teksten kan læse, om personen er ironisk, alvorlig eller måske bare laver sjov. – Vi taler med 7. klasserne om, at man nemt kan blive misforstået på de sociale medier, og at tonen meget ofte bliver voldsom hård og kantet, hvis man ikke er opmærksom på at bløde sine beskeder op med for eksempel en smiley eller en anden form for markør af et toneleje, siger Ole og opfordrer alle forældre til at også interessere sig for og engagere sig i deres store børns adfærd på de sociale medier, på telefonen mv.
SSP står for Skole, Socialforvaltning og Politi og er det lokale samarbejde for at forebygge kriminalitet blandt børn og unge.

MO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top