fbpx
Forsøgsdyrenes Værn: Kommuner bør være kritiske over for dyretestede produkter
BRØNDBY I Brøndby er der delte meninger om, hvorvidt der skal man skal lægge klausuler ind i udbudspolitik, når det kommer til at styre fri af produkter, der er testet på dyr

Kun et mindretal af de danske kommuner stiller dyreetiske krav til leverandører. Forsøgsdyrenes Værn opfordrer kommunerne til at være skarpere på at købe ikke-dyretestede produkter. Det skriver Danske Kommuner.
Når de danske kommuner køber ind, bør de stille krav om, at produkter, som for eksempel rengøringsmidler, ikke er testet på forsøgsdyr, mener Forsøgsdyrenes Værn, der har ringet rundt til ti af Danmarks største kommuner for at tjekke, hvilke etiske overvejelser kommunerne har gjort sig på området.
Danske Kommuner skriver, at ud af ti kommuner havde kun tre en holdning til, hvorvidt rengøringsmidler må være testet på dyr. Det drejer sig om København, Aalborg og Viborg, der køber ind sammen. Det var Københavns Kommune, der i sin tid stillede kravet.
–Med hensyn til dyreforsøg har der været et politisk ønske i kommunen om at arbejde for at begrænse antallet af unødvendige forsøg i forbindelse med udvikling af nye produkter for at begrænse unødvendig smerte og lidelse hos dyrene, siger Poul Sørensen, chef for Arbejdsmiljø København, som var med til at formulere rammeaftalen.

Hensigt ikke nok
Direktør i Forsøgsdyrenes Værn, Bente Lakjer, ser dog gerne, at kravet følges op af konkret handling.
– Pæne hensigtserklæringer hjælper ikke forsøgsdyrene, men det vil sende et klart signal, hvis kommunerne vælger kun at købe ikke-dyretestede produkter. At det så også vil gavne miljøet, fordi disse produkter generelt også er miljøvenlige, er blot en ekstra bonus, siger hun.
Ifølge Forsøgsdyrenes Værns udtalelser til Danske Kommuner fås produkter, der ikke er testet på dyr, til samme pris som konventionelle produkter – i en ligeså høj kvalitet.  Hos Forsøgsdyrenes Værn kan kommunerne få en liste over rengøringsprodukter, der er certificeret efter den såkaldte Humane Household Products Standard.

SF obs på klausul
– Næste gang vi kigger på klausuler i kommunens udbud, synes jeg også vi skal se på, om dyrevelfærd kan indgå, siger Vagn Kjær-Hansen, formand for Teknik- og Miljøformand.
– Jeg synes, at børnearbejde og dårlige arbejdsforhold generelt er meget vigtige at undgå, men jeg mener også, at vi bør se på naturens og dyrenes interesser. Her kommer det ind, at vi bør undgå produkter, som er testet på dyr.
Hos Socialdemokraterne har man tillid til sundhedsmyndigheders og forvaltnings stillingtagen.
– Hvis sundhedsmyndighederne har sagt god for noget, eksempelvis medicin til ældre, så mener jeg også, at man kan bruge det, siger Eva Roed, formand for Social- og Sundhedsudvalget.
– Jeg regner med, at sundhedsmyndighederne tager stilling. Vi har også en dygtig forvaltning, der har helt styr på dette.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top