fbpx
Færre hjerneskader og dødsfald efter hjertestop
GLOSTRUP Nye forskningsresultater fra Glostrups hospitalsforskere viser, at behandling med et middel kort tid efter hjertestop medfører reduceret hjerneskade og en markant øget overlevelse. Det giver håb for hjertestoppatienter

Der er godt nyt for de 3.500 danskere, der hvert år rammes af hjertestop uden for hospital. Som det er i dag, lever kun hver 10. af dem efter en måned, men nye forskningsresultater fra Forskerpark Glostrup viser en markant forbedring i overlevelse efter hjertestop, som giver håb for hjertestoppatienterne.
En ny dansk undersøgelse, udgivet i det anerkendte internationale tidsskrift PLOS ONE, viser, at behandling med et middel (MEK1/2 hæmmer) kort tid efter hjertestop kan reducere hjerneskade og medføre større overlevelse efter hjertestop. Når man får hjertestop, reduceres eller stopper blodtilførslen til hele eller dele af hjernen i en kort periode, hvilket kan medføre alvorlige hjerneskader på grund af utilstrækkelig ilttilførsel. Hjerneskaderne kan forværres i dagene efter hjertestoppet, da der opstår et fald i blodgennemstrømningen, fordi der er en øget sammentrækning af hjernens blodkar. Det er denne øgede sammentrækning af blodkar, som nu kan reduceres.  Undersøgelsen viser, at midlet (MEK1/2 hæmmer) modvirker den nedsatte blodgennemstrømning i hjernen, og det betyder, at hjernen fortsat får den ilt, den skal bruge og dermed undgår skade.
Stort fremskridt
De nye resultater er ifølge professor Lars Edvinsson, Klinisk Eksperimentel Forskningsafdeling i Forskerpark Glostrup, der er en af hovedforfatterne bag undersøgelsen, et stort fremskridt. Det åbner for udvikling af bedre medicin til hjertestoppatienter.
– Med denne viden kan vi bedre udvikle nye lægemidler, der hindrer den øgede sammentrækning af blodkar, som vi ser efter hjertestop. Når vi på denne måde kan sikre en fortsat blodtilførsel til hjernen, kan vi undgå hjerneskader og dermed også dødsfald som udslag af svær hjerneskade, siger professor Lars Edvinsson.
Resultatet af et forsøg udført på rotter er, at alle de rotter, der blev behandlet med hæmmeren MEK1/2 efter hjertestop overlevede, mens halvdelen af rotterne i den gruppe, der ikke blev behandlet, døde.
Professor Lars Edvinsson har sammen med forskerteamet fra Forskerpark Glostrup i flere år forsket i de processer, der medfører en hjerneskade efter nedsat blodtilførsel til hjernen og nærmere specifikt i de ændringer, der sker i hjernens blodkar efter nedsat blodtilførsel til hjernen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top