fbpx
DF ønsker plejehjem
VALLENSBÆK Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti i Vallensbæk mener, at det er på tide at få et nyt plejehjem i byen

En såkaldt kapacitetsprognose var på dagsordenen ved Vallensbæks maj-møde i Kommunalbestyrelsen.
Prognose er udarbejdet for at give et billede af det fremtidige behov for ældre-, pleje- og demensboliger i Vallensbæk Kommune. Det er vurderingen fra Vallensbæk Kommune, at der i prognoseperioden frem til 2026 ikke er behov for yderligere kapacitet inden for ældre-, pleje- og demensboliger, trods en stigende andel af ældre i kommunen.
Konklusionen stiller Dansk Folkeparti sig kritisk over for.
– I DF er vi ikke trygge ved denne prognose. Faktum er, at der over de kommende år kommer betydeligt flere ældre i aldersgruppen 76-95 årige i kommunen. Vi ved, at fænomenet ”sund aldring” desværre har vist sig ikke rigtig at holde stik. Vi bliver ældre, men vi får ikke nødvendigvis flere sunde leveår i slutningen af vores liv. Det vil sige, at når der bliver flere ældre, så får vi også brug for flere plejeboliger. Derfor er det også en forkert præmis, der er lagt ind i prognosen om, at der er tilstrækkeligt med boliger til de ældre, hvis der fortsættes med samme efterspørgsel – for man kan netop ikke forvente den samme efterspørgsel, sagde Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth.

Nyt plejehjem, tak
Selvom prognosen fortæller, at der det i dag er sådan, at ledige ældre, pleje og demensboliger generelt tilbydes borgere fra
andre kommuner, der ønsker at bo i Vallensbæk Kommune, og at der således er en overkapacitet i forhold til behovet hos Vallensbæk Kommunes egne borgere, helmer DF ikke.
– Efter Dansk Folkepartis opfattelse bør der etableres et plejehjem i Vallensbæk. Dels kommer der flere ældre til kommunen, dels vil mange af de familier, der i disse år flytter til Vallensbæk måske gerne have bedsteforældrene tæt på, hvis de bliver så syge, at de ikke længere kan bo i eget hjem – og dels mangler vi i Vallensbæk ægtefælleboliger – altså boliger hvor en ægtefællerne kan bo sammen i stedet for som tilfældet er nu, hvor vi splitter ægtepar, der har boet sammen i måske 40-50 år, fordi vi ikke har tilbud om boliger, hvor en rask eller måske moderat svækket ældre kan bo sammen med sin svært svækkede mand eller kone. Dette kunne tænkes ind i et nyt plejehjemsbyggeri.
Dansk Folkeparti stemte ikke for kapacitetsprognosen.

Intet plejehjem nu
Hos Socialdemokraterne var man mere positiv.
– Vi (Socialdemokratiet, red.) tror, man har lært af fortidens synder, så prognosen giver et retvisende billede og ikke bruges som et politisk redskab til at udskyde nødvendige investeringer i eksempelvis plejehjem eller lignende, sagde socialdemokraternes Niels Karlsen – Engang får Berth ret i, at vi får et plejehjem, men lige nu har vi overkapacitet. Og det vil være fuldstændig valgbedrag, når man sådan skaber falsk tryghed i forhold til at efterlyse et plejehjem på nuværende tidspunkt, siger borgmester Henrik Rasmussen (K).

Det siger prognosen

Antallet af ældre i Vallensbæk Kommune forventes at stige i den kommende årrække. Fra
2014 til 2023 er den forventede stigning på 21,2 %. Herefter forventes antallet af ældre at falde en smule frem til 2026. Faldet forventes at være 0,7 %. Selvom antallet af 76-95 årige stiger i hele prognoseperioden, er det den yngre del af de ældre i aldersgruppen 67-75 år, der udgør den største gruppe helt frem til 2022.
Det er antagelsen, at det primært er den ældste del af de ældre, der har brug for offentlige ydelser og dermed er mest ressourcekrævende. Det betyder, at den stigende ældreandel ikke kræver mange flere ressourcer inden for første halvdel af prognoseperioden.
Antallet af de 76-95 årige forventes dog fortsat at stige helt frem til 2025, mens antallet af de 67-75 årige forventes at falde. Gennemsnitsalderen blandt gruppen af ældre er altså stigende. Det er forventningen, at efterspørgslen efter offentlige ydelser samt ældreegnede boliger derfor også vil stige inden for sidste halvdel af prognoseperioden.

Kilde: Dagsorden til maj-mødet i Vallensbæks Kommunalbestyrelse

MO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top