fbpx
Rene hænder på Glostrup Hospital
2HYG_Glo.jpg
Vask eller sprit hænderne ofte, lyder opfordringen fra sygeplejerske og souschef Camilla Jellesmark (th.), hygiejnesygeplejerske Anne Mette Klingenberg og klinisk sygeplejespecialist Martin Johannsen på Glostrup Hospital. Foto: KM
GLOSTRUP Grundig vask af hænderne kan forebygge smitte med infektioner. En regional kampagne sætter fokus på patienters og pårørendes håndhygiejne

I forhallen på Glostrup Hospital har der fra midt i januar været placeret en stor sort og pinkfarvet hånd. Tre bogstaver på den danner ordet REN efterfulgt af et spørgsmålstegn.
Hånden er en påmindelse til både patienter og besøgende om at vaske eller spritte hænderne ofte, fortæller hygiejnesygeplejerske Anne Mette Klingenberg.
Meget smitte sker ifølge sygeplejersken via hænder og forskellige personers skiftende berøring af de samme overflader. Derfor er god håndhygiejne en vigtig vej til at begrænse smitte mellem personer, der færdes på hospitalet.
Der har tidligere været kampanger om god håndhygiejne målrettet hospitalets ansatte, mens det nye tiltag primært har fokus på patienter og besøgende.
– Bakterierne kender ikke forskel på, hvilke hænder de er på, siger Anne Mette Klingenberg om kampagnen, der i årets første måneder er i gang på alle hospitaler i Region Hovedstaden.
Udover den store hånd i forhallen er der på Glostrup Hospital mange steder hængt mindre udgaver af hånden op. De skal minde patienter og besøgende om håndhygiejnen og skærpe opmærksomheden på, at der kan overføres bakterier til og fra alt, hvad hænderne er i kontakt med.
Der er også pjecer med gode råd om vask af hænder og anvendelsen af håndsprit. Og som altid er det muligt at vaske og spritte hænder en lang række steder på hospitalet, der beskæftiger 2.500 ansatte, har 350 sengepladser og gennemfører cirka 40.000 operationer og 237.000 ambulante besøg om året.

Svækkede ældre
Sygeplejerske og souschef Camilla Jellesmark fortæller, at den nye kampagne har øget et i forvejen stort fokus på god håndhygiejne på det geriatriske sengeafsnit, hvor hun arbejder. Afsnittet med 18 sengepladser til syge ældre indgår i Glostrup Hospitals medicinske afdeling.
På sengeafsnittet er der blandt andet sikret bedre adgang til spritservietter for patienter og deres pårørende.
– Formålet med det hele er at undgå smitte. Vi vil gerne undgå, at infektioner fra patienter og besøgende, der kommer ind på afdelingen, bringes videre til andre, siger Camilla Jellesmark.
Hun mener, at sengeafsnittets type af ældre patienter gør det særligt vigtigt for både personale, patienter og besøgende at undgå smitte.
– En infektion på vores patientkategori kan være livstruende, fordi de er så svækkede i forvejen, siger hun.
Mange patienter og besøgende er ifølge Camilla Jellesmark allerede opmærksomme på, at det er vigtigt med en god håndhygiejne, og der er taget godt imod det nye tiltag til at forbedre hygiejnen og nedbringe smitten ved at vaske og spritte hænderne ofte og korrekt.
Håbet er, at det øgede fokus på god håndhygiejne sammen med et generelt højt hygiejneniveau kan reducere risikoen for infektioner erhvervet på hospitalet.

Af med ringen
En sideeffekt ved kampagnen for patienter og besøgende er, at hospitalets ansatte samtidig bliver mindet om vigtigheden af at vaske eller spritte hænderne. Tidligere er der gennemført andre tiltag, som at få de ansatte til at tage fingerringe og armbåndsure af, når de er på arbejde, for at gøre det nemmer for dem at opretholde en god håndhygiejne.
Der er i det hele taget stort fokus på håndhygiejne på Glostrup Hospital, der også udfører den del af Region Hovedstadens kampagne, som handler om observationer af håndhygiejne internt blandt personalet. Idéen kommer fra Skotland og tager udgangspunkt i en kampagne fra WHO (World Health Organization) om med stikprøver at observere tilfældig udvalgt personales håndhygiejne i fem forskellige situationer eksempelvis før og efter plejekontakt, fortæller hygiejnesygeplejerske Anne Mette Klingenberg. Observationerne indgår i en statistik, der blandt andet kan give anledning til en ekstra indsats på enkelte områder, hvis der viser sig et behov for det.
På Glostrup Hospital er det besluttet at gennemføre observationerne af de ansattes håndhygiejne hver måned, hvilket ifølge Anne Mette Klingenberg er betydeligt oftere end anbefalingen fra Region Hovedstaden. Vurderingen er, at alene beslutningen om kontrollen er med til at minde om håndhygiejnen og forbedre den.

Rene hænder

Vask hænderne grundigt i 15 sekunder med vand og sæbe. Skyl og tør hænderne og luk for vandhanen ved hjælp af et engangshåndklæde.
Benyt sprit nok til at dække hænderne overalt og omkring håndleddene. Gnid hænderne med spritten i cirka 30 sekunder til de føles tørre.
Kilde: Region Hovedstaden

Stop smitten
Det er mere effektivt at spritte hænderne end at vaske dem. Hænderne skal både vaskes og sprittes, hvis de er synligt snavsede. Det anbefales både at vaske og spritte hænderne efter toiletbesøg og efter kontakt med eksempelvis opkast.
Patienter opfordres til at vaske eller spritte hænderne ved ankomsten, og når de forlader deres stue, før spisning og efter toiletbesøg og efter nys, hoste eller kontakt med sår og forbindinger.
Besøgende opfordres til at vaske eller spritte hænderne ved ankomsten, når de forlader patientens stue, når der skal hentes mad og drikke til patienten, før og efter hjælp til patienten og efter nys, hoste eller toiletbesøg.
Kilde: Region Hovedstaden

Kristoffer Madsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top