fbpx
Med Mette på arbejde
1-maj-Mette-Frederiksen-Glostrup_226.jpg
Der var plads til cirka 100 deltagere i det 1. maj-arrangement SF og Socialdemokraterne havde arrangeret på Glostrup Bibliotek. Enkelte af deltagerne havde endnu nogle år tilbage, inden de bliver en del af arbejdsmarkedet. Foto: Brian L. Jensen.
GLOSTRUP For nogle er 1. maj en festdag. For andre en arbejdsdag. For beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) var det en festdag med arbejde. For hende selv og de ledige, hun talte om

Der er to minutter til, at Socialdemokraternes og SFs fælles 1. maj-arrangement på Glostrup Bibliotek
begynder. På de røde duge står plastikservice, rundstykker og Gammel Dansk. Kandidater til det kommende EU-parlamentsvalg smiler fra foldere rundt på bordene. Der er dækket op til cirka hundrede, men her, lige inden det hele begynder, er kun knap 50 mennesker dukket op. En del af dem, der sidder rundt ved bordene, ser ud til at være et stykke fra det arbejdsmarked, kampdagen drejer sig om. De har nemlig enten forladt det eller er stadig for unge til at kunne stave til ord som kamp, solidaritet og uddannelse, der kort efter lyder i rummet.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) træder ind. Hun skal tale klokken 8, og selvom hun kommer lige fra et andet arrangement, er hun der til tiden. Som lokal folketingskandidat er det oplagt, at hun taler her på biblioteket. Mens forsamlingen begynder at synge, går Mette Frederiksen rundt og giver hånd og deler knus ud. Mellem hej med dig og godt at se dig, synger beskæftigelsesministeren med på ordene om det røde flags smælden på en blank og vårfrisk dag.
– Det er dejligt at ser jer alle, og det er godt at være tilbage. Jeg kommer til at tale en del om beskæftigelse i dag. Det kan næsten ikke være anderledes, når jeg netop har fremlagt en stor beskæftigelsesreform, er beskæftigelsesminister og det er 1. maj. Der bliver nikket rundt ved bordene.

En reform med flere hensigter
– Den tidligere regering har haft for lidt fokus på den enkelte. Det er det, vi gerne vil gøre op med i den beskæftigelsesreform, regeringen fremlagde i går. Vi tror nemlig på, at den enkelte ledige gerne vil i arbejde, og det er det, der skal i centrum. Mette Frederiksen gennemgår hovedpunkterne i den reform af beskæftigelsesindsatsen, regeringen fremlade dagen inden. Flere gange slår hun fast, at reformen drejer sig om mere end blot at få flere i arbejde. Den er også en reform af tilliden til den enkelte ledige. En vending Mette Frederiksen (S) og hendes ministerkolleger har brugt i forbindelse med andre af de reformer, de har fremlagt, men som alligevel finder gehør blandt de fremmødte.

Fællesskabet i centrum
– Jeg vil gerne slutte min tale af med et lille reklamefremstød. Enkelte af tilhørerne smiler. De er overrasket over, at Mette Frederiksen (S), der med sin klare og faste stemme netop har talt om reform, ret og pligt og uddannelse, nu vil til at reklamere for et eller andet. Det havde de ikke regnet med.
– Det, der binder vores samfund sammen, og som gør, at vi trods problemer og økonomisk krise, klarer os så godt, er det fællesskab og den tillid, vi har bygget vores samfund op om. Den kan mærkes i hverdagen, når helt almindelige mennesker viser hinanden tillid og respekt. Det er den respekt, der for eksempel viser sig, når en buschauffør insisterer på at sige godmorgen til hver enkelt passagerer, uden at skele til om det er en hjemløs eller en direktør, og som også insisterer på at gøre det, selvom bussen er fuld. Det er dette fællesskab, jeg gerne vil gøre reklame for. Vi er nemlig nogle stykker, der har indstiftet en fællesskabspris, hvor man kan indstille helt almindelige mennesker til at få en pris, fordi de gør en forskel i deres hverdag. Men skynd jer, der er kun få dage til, at fristen udløber.  Tak fordi jeg måtte være sammen med jer her i dag.
Klokken er blevet 08.28. Mette Frederiksen træder ned fra talerstolen, og der bliver klappet. Et par ældre damer nederst i lokalet rejser sig op og kigger opfordrende rundt på de andre. På vejen ud når Mette Frederiksen (S) at vende et par ord med en af tilhørerne og svare på spørgsmål fra pressen. Om tyve minutter taler hun hos 3F Storkøbenhavn i Ballerup.

Opbakning fra baglandet
– Jeg synes, det var en god tale. Det var godt, hun talte om fællesskab. Freddy Øsbygaard er mødt op for at høre Mette Frederiksen, men også for at få lidt morgenmad. Når nu chancen byder sig.
– Jeg synes, det er vigtigt, man stadig fejrer 1. maj. Der er stadig vigtige arbejdskampe at tage. Der er flere, der blot er interesseret i, at de selv har et arbejde, og derfor er det vigtigt at fejrefællesskabet.
Birgit Larsen har været socialdemokrat al den tid, hun kan huske, og hun mener også, der stadig er en kamp at kæmpe 1. maj:
– Jeg synes bestemt ikke, 1. maj er blevet overflødigt. Der er stadig mange ting at kæmpe for.
Kjeld Nielsen er ansat som procesteknolog på Københavns Universitet. På hans skød sidder den to årige søn og leger med et plastikkrus:
– Det er vigtigt, man tager sine børn med sådan en dag, så de lærer traditionen at kende.
Et centralt element i den reform, Mette Frederiksen talte om, er uddannelse af de ledige, og hun har ifølge Kjeld Nielsen fat i det helt rigtige:
– Det er meget vigtigt med uddannelse. Jeg har selv gået ledig i nogle år, og jeg tror det er uddannelse er afgørende for at man kan finde arbejde.
Som de andre, der er mødt op denne dag, mener Kjeld Nielsen ikke, at tiden er fra at holde 1. maj arrangementer:
– Der er stadig kampe at kæmpe. Tag nu for eksempel hele problemet med løndumpning. Det er en vigtig sag at fokus på også i dag.

Manglende Ungdomsboliger
Selvom Socialdemokraternes og SFs sarrangement foregik roligt og ordnet indenfor på Glostrup bibliotek, blev deltagerne ikke snydt for en demonstration. Udenfor havde de lokale DSUere taget opstilling for at gøre opmærksom på, at der ifølge dem mangler ungdomsboliger i Glostrup Kommune:
– Vi vil med vores kampagne gerne vise, hvor få ungdomsboliger der er i Glostrup. Her er 68 ungdomsboliger, mens der i nabokommunen Albertslund er langt over 1000 ungdomsboliger. Der er et til to års ventetid på ungdomsboliger i Glostrup.  Det betyder, at Glostrup er en by, der er forbudt for ungdommen, fordi der ikke er mulighed for dem at bo i Glostrup. Derfor mener vi, at kommunalbestyrelsen i Glostrup har en forpligtigelse overfor Glostrups ungdom til at sørge for ungdomsboliger, så der også er plads til ungdommen i Glostrup.

HLA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top