fbpx
Langtidsledige fik lindret smerterne
BRØNDBY Brøndby Kommune tilbød sidste år de langtidsledige et smertelindringskursus. Og selvom flere fik det bedre, fortsætter kurset ikke i år

Det er ikke altid, det første, langtidsledige skal gøre, er at finde et arbejde. Nogle gange er det helt andre problemer, der skal tages hånd om inden. Så kan det være et arbejde efterfølgende rykker tættere på. Eller at de ledige bare får det bedre med sig selv. Af den grund besluttede Brøndby Kommune sidste år at tilbyde nogle af de langtidsledige i kommunen et kursus i smertelindring.
Kurset er nu blevet evalueret, og helt overordnet er folkene bag tilbuddet tilfredse med forløbet:
– Målgruppen var de cirka 300 personer, der befandt sig i det, man tidligere kaldte matchgruppe to og tre. Det er ledige, der ikke umiddelbart kan vende tilbage til arbejdsmarkedet, fordi de har forskellige problemer. Et af disse problemer kan være fysiske smerter, og da det er en målgruppe, det kan være svært at nå med almindelige kampagnetiltag, besluttede vi os for at forsøge at komme i kontakt med dem via af vore jobindsats for dem, fortæller Tina Olsen, afdelingsleder i Jobcentret.

Gavner de dårligst stillede
12 langtidsledige endte med at tage imod tilbuddet på otte undervisningsgange á to timer, og de fik blandt andet undervisning i smerter, korrekt brug af medicin, og hvordan man laver let og sund mad. En del af projektets succes bestod ifølge Tina Olsen, afdelingsleder i Jobcentret, i, at de langtidsledige overhovedet tog imod tilbuddet:
– Det er en målgruppe, det normalt kan være svært at komme i kontakt med. De kan godt gå rundt i lang tid og have ondt og så alligevel ikke henvende sig til lægen. Ved at kæde projektet sammen med beskæftigelsesindsatsen for dem, fik vi muligheden for at tilbyde projektet til dem. Ingen blev presset til at være med, da det var et frivilligt tilbud til alle.

Sammentænkningen
Lars Ole Andersen er sundhedskonsulent i Brøndby Kommune og han mener også, projektet var godt:
– Borgere med smerter falder ofte igennem, fordi man ikke rigtig ved, hvilken forvaltning, der skal hjælpe dem. Derfor var det rigtig godt at lægge et sundhedsinitiativ ind under jobcentret og derved sammentænke flere forvaltninger.
Blandet udbytte
De 12 deltagere fik forskelligt ud af forløbet. Ifølge evalueringen havde syv deltagere glæde af kurset, Fem havde ingen nytte af kursustilbuddet. Fire fik reduceret deres medicinforbrug. Fem fik reduceret deres taljemål med mellem syv og ni centimeter. Og én erklærede sig efterfølgende klar til virksomhedspraktik, ligesom flere deltagere fortalte om bedre søvn, mere overskud i hverdagen og færre smerter.

Erfaringerne
Nu er projektet så evalueret, og selvom der var gode erfaringer at hente, bliver det ikke gentaget:
– Det skal ses som et pilotprojekt, som vi ønskede at hente nogle erfaringer ud fra. Derimod arbejdes der på i samarbejde med Hvidovre Hospital at lave et tilrettet projekt, som et særligt tilbud til denne gruppe af borgere med langvarige smerter, siger Lars Ole Andersen

HLA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top