fbpx
Ministerium: Valg i Brøndby erklæres ikke ugyldigt
BRØNDBY Økonomi- og Indenrigsministeriet mener ikke, at der var tale om valgsvindel i Brøndby Kommune ved kommunalvalget den 19. november

Stod det til Elif Demir Göcke fra Det Radikale Venstre i Brøndby, blev kommunalvalget i Brøndby erklæret ugyldigt, da en socialdemokrat ifølge hende udviste en opførsel, der samlet set er valgsvindel.
Elif Demir Göcke klagede derfor til Økonomi- og Indenrigsministeriet, der nu har afsluttet sagens behandling.
”Økonomi- og Indenrigsministeriet finder, at der ikke er grundlag for at erklære afstemningen ved kommunalvalget den 19. november 2013 i Brøndby Kommune for ugyldig,” lyder det i afgørelsen, som Folkebladet er kommet i besiddelse af.
Det er ministeriets opfattelse, at det ikke er sandsynliggjort, at socialdemokratens optræden har haft betydning for udfaldet af kommunalvalget i Brøndby Kommune. Ministeriet har i afgørelse også lagt vægt på, at det er usikkert, hvor mange stemmer socialdemokraten eventuelt måtte have fået ud af opførslen.
”En hypotetisk mulighed for, at de beskrevne uregelmæssigheder kan have haft betydning for udfaldet af kommunalvalget i Brøndby Kommune, er efter ministeriets opfattelse ikke tilstrækkelig til, at afstemningen skal erklæres for ugyldig,” lyder det fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
– Jeg er selvfølgelig helt enig med Økonomi- og Indenrigsministeriet, lyder reaktionen fra borgmester Ib Terp fra Socialdemokratiet.

Klagen var en prøvelse
Mette Engelbrecht fra Venstre siger til Folkebladet, at afgørelsen ifølge hendes tolkning ”giver mulighed for en åbenlys valgagitation i fremtiden, uden at det giver anledning til andet end en advarsel til kandidaten”.
– Klagen var jo en prøvelse af, hvorvidt den afgørelse kommunalbestyrelsen traf efter valget var rigtig, og det synes indenrigsministeriet umiddelbart. Socialdemokratiet har overtrådt loven og det kommer ministeriet også frem til, siger Engelbrecht.
Venstre har ikke indgivet klagen til ministeriet, og partiet godkendte da også valget i december. Partiet undres dog fortsat over forløbet, og den ”misinformation” Venstre mener at være udsat for.
– Jeg synes det er påfaldende, at ministeriet ikke tager stilling til strafspørgsmålet, fordi kommunalbestyrelsen besluttede at lave interne retningslinjer for kandidaternes opførsel, siger Engelbrecht og lader en eventuelt anmodning om, at ministeriet skal genoptage sagen være op til Det Radikale Venstre.
Mette Engelbrecht fastholder holdningen om, at der fortsat er forhold, som ministeriet ikke har taget stilling til.

Genoptagelse, tak
Det var da også Det Radikal Venstres Elif Demir Göcke, der indgav klagen. Og hun stopper ikke her.
– Indenrigsministeriet har behandlet min klage vedrørende ulovlige valgagitation og valgsvindel, som har fundet sted på valgdagen i Brøndby. Indenrigsministeriets afgørelse ses værende mangelfuldt, hvorfor en genoptagelse vil anmodes, siger Elif Demir Göcke til Folkebladet.

Agitation, nej tak
Ib Terp peger på, at da Kommunalbestyrelsen godkendte valget den 11. december sidste år, stemte også Venstres daværende gruppe af kommunalbestyrelsesmedlemmer for godkendelsen.
– Kommunalbestyrelsen fandt ikke, at de beskrevne uregelmæssigheder fra flere kandidater havde betydning for valgets udfald. Økonomi- og Indenrigsministeriet har altså tilsluttet sig denne vurdering, siger Ib Terp.
– Vi har slået fast i Kommunalbestyrelsen, at der ikke må agiteres. Man skal rette sig efter lederen på valgstedet. Vi tager således afgørelsen ind i vores refleksioner om, hvordan vi fremadrettet afholder valg, og der vil ikke blive mulighed for at agitere ved valg fremover.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top