fbpx
Ib Terp: Børnecheck gives ikke til tilrejsende ledige EU-borgere
BRØNDBY De socialdemokratiske borgmestre, der kritiserer statsministeren i sagen om børnecheck, overser vigtig pointe, mener Ib Terp (S), borgmester i Brøndby

Den socialdemokratiske borgmester i Roskilde har gjort det. Det samme har den socialdemokratiske borgmester på Bornholm. Og den socialdemokratiske borgmester i Ishøj.
Alle har de kritiseret deres partikollega, statsminister Helle Thorning-Schmidt i sagen om, hvorvidt udenlandske statsborgere skal have opholdt sig i Danmark i en længere periode, inden de kan få udbetalt en børnecheck. De socialdemokratiske borgmestre er nemlig utilfredse med, at statsministeren ikke vil sørge for, at udenlandske EU-borgere igennem et længere ophold her i landet skal optjene retten til at få udbetalt børnecheck. Men ifølge Brøndbys socialdemokratiske borgmester Ib Terp, overser hans borgmesterkolleger en vigtig pointe i deres kritik af statsministerens og regeringen linje i sagen:
– Børnechecken til danskerne er ikke knyttet til arbejdsmarkedet. Dansker med mindreårige børn får børnechecken, også selv om de aldrig har arbejdet. Så når nogle af mine kolleger siger, at man skal yde, før man kan nyde, er det ukorrekt, når det gælder børnechecken. Jeg er i øvrigt tilhænger af, at man kan få checken, selv om man ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet. Det går selvfølgelig ikke an at give tilrejsende EU-borgere samme rettigheder. EU-retten kræver da også kun, at checken gives til tilrejsende, der arbejder. Det kan være lidt svært at argumentere imod, hvis man har tilsluttet sig princippet om arbejdskraftens frie bevægelighed. At lade checkens størrelse afhænge af udgiftsniveauet i hjemlandet er næppe administrerbart. I øvrigt skal vi da være glade for, at børene bliver hjemme. Ellers ville det for alvor blive dyrt for os.

Tilpasning af dansk lov
Den socialdemokratiske borgmester i Ishøj, Ole Bjørnstop, opfordrer Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af regeringen til at se stort på EU-lovgivningen, også selvom det skulle føre til en retssag mod Danmark. Men det er ifølge Ib Terp (S) ikke nogen god ide:
– Jeg anser det for fuldstændig urealistisk at få ændret den pågældende EU-forordning. Det ved Folketingets partier også godt. Men det er et populært standpunkt før europaparlamentsvalget at kræve forordningen ændret.  For mig at se er der to veje, som begge bør gås: 1) Tilpasse den danske lov, så checken udbetales månedsvis bagud, så ingen kan få forud for et kvartal efter få dages arbejde. Det kan sagtens gøres, uden at nuværende danske modtagere eller statskassen rammes. Og 2) Sætte kraftigt ind mod social dumping, så danske arbejdsgivere ikke trykker de tilrejsendes lønninger med henvisning til, at man kan få børnecheck.”

Dagpenge er vigtigere
På det seneste har der især været fokus på børnechecken. Men udfordringerne i forhold til børnechecken er slet ikke de største, ifølge Ib Terp (S).
Det er derimod spørgsmålet om dagpenge:
– Dagpengeretten er i øvrigt et langt større problem. Her skal Danmark sætte alle kræfter ind på at støtte Finland, som slås med EU-Kommissionen om dette spørgsmål. Her tror jeg, at vi har langt bedre chancer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top