fbpx
Ført bag lyset – af en lysende fremtid
COLOURBOX3595195.jpg
DEBAT Af Per Uggen, Tranehaven 13 1.th. i Brøndby I Tranehaven har man, for en udgift på 200.000 kroner, erstattet 208 stk. glødepærer (400 lumen) med 208 stk. 10 watts (810 lumen) LED armaturer. Havde man valgt, at erstatte de gamle glødepærer med 10 watts (810 lumen) LED pærer, á 39 kroner pr. stk., så ville […]

Af Per Uggen, Tranehaven 13 1.th. i Brøndby

I Tranehaven har man, for en udgift på 200.000 kroner, erstattet 208 stk. glødepærer (400 lumen) med 208 stk. 10 watts (810 lumen) LED armaturer. Havde man valgt, at erstatte de gamle glødepærer med 10 watts (810 lumen) LED pærer, á 39 kroner pr. stk., så ville den samlede udgift have været 8.112 kroner – og lyset ville have været modsvarende det nye lys, til 200.000 kroner.
De 208 gamle glødepærer, var enten på 25 watt eller 40 watt. Såfremt glødpærerne var tændt 3 timer om dagen, på samtlige 52 opgange i Tranehaven, så ville el-forbruget, med de gamle glødepærer, maksimalt have været 3 timer x 4 armaturer x 40 watt x 52 opgange = 25 kWh pr. døgn eller samlet 9.125 kWh pr. år.
Da Tranehaven samlet set bruger rigtigt meget el til udendørsbelysning, opgange, vaskekældre, tørrerum, cirkulationspumper, garager, kældergange mv., så er det muligt at indkøbe rabatteret el på el-børsen, eksempelvis via NRGi (storkunde B-tarif), til under 1,50 krone, pr. kWh. Jeg har imidlertid fået oplyst, at BO-VEST ikke benytter denne fordel, men betaler 2,16 kroner pr. kWh.
De gamle glødepærer har højest kostet 19.700 kroner om året i drift.
I tilgift kræver 3 timer timers lys på opgangen, at hver lejlighed aktiverer lyset i en ½ time eller 24 gange pr. døgn, da lyset er tændt i 75 sekunder pr. gang. Det reelle tal er mellem 4 – 8 gange pr. lejlighed pr. døgn, hvilket modsvarer under 1 time pr. dag.
Hvordan man kan påstå, at vi sparer 57 % mere, end det de gamle glødepærer nogensinde har kostet i Tranehaven?
Hvorfor har man valgt en løsning, der er 191.888 kroner dyrere?
Hvordan kan man påstå, at hver lejlighed aktiverer lyset på trappeopgangen 24 gange pr. døgn?

Svar:
Fakta om besparelserne

Af Carsten Larsen, driftkonsulent ved BO-VEST

Per Uggen, Tranehaven kommenterer i denne udgave af Folkebladet historien ”En lysende fremtiden”, der blev bragt i Folkebladet d. 19. marts. I kommentaren mener Uggen, at de økonomiske besparelser ved at skrifte fra traditionelle glødepærer til LED lamper i afdelingens opgange, overdrives.  Der er en række faktuelle fejl i de forudsætninger, som Uggen lægger til grund for sit læserbrev.
Uggen antager, at effektbesparelsen pr. lyskilde er 15-30 W. Det er ikke korrekt. Den er derimod i gennemsnit 63 W pr. lyskilde.
Dernæst den elpris, som boligafdelingen betaler, er 2,16 kr. / kWh. Den omtalte B-tarif gælder kun for meget store erhvervskunder.
Den tid som lyset er tændt vil variere fra opgang til opgang. BO-VESTs erfaring fra administrationen af 10.000 boliger er, at lyset i en opgang i gennemsnit er tændt i 3 timer pr. døgn.
Vores bedste vurdering af el-besparelsen er følgende: 52 opgange i Tranehaven * 4 lamper i hver opgang *63 w i effektbesparelse * 3 timer om dagen *365 dage om året. Det giver en besparelse på 14.349 kWh årligt. Med en elpris på 2,16 kr. pr. kilowatttime giver det 31.000 kr. årligt. Det betyder, at investeringen på 200.000 kr. er tjent ind på mindre end 7 år.
Som det bliver beskrevet i artiklen fra 19. marts 2014 giver lampeudskiftningen også andre fordele.
De nye LED lamper har en forventet levetid på 50.000 timer – til sammenligning holder en glødepære ca. 1.000 timer – der skal således ikke indkøbes og udskiftes op mod 200 pærer om året. Derudover giver den nye opgangsbelysning næsten tre gange mere lys end den gamle.
Til sidst er det værd at bemærke, at glødepæren under alle omstændigheder skal udfases på grund af ny lovgivning. Derfor skal Tranehaven, og alle andre boligafdelinger finde nye løsninger til opgangsbelysningen i stedet for de gamle glødepærer.

Debatten kan fortsættes på Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top