fbpx
Gang i genbruget i Glostrup
IMG_9712.jpg
Butikken på Hovedvejen, som åbnede i 2003, er på 135 kvadratmeter. Her er de glade frivillige. Foto: HL
GLOSTRUP Kirkens Korshær, Røde Kors og alle de andre store organisationer, der driver genbrugsbutikker, melder om øget salg. En tendens de også kan mærke hos Kirkens Genbrug i Glostrup

Kling. Dørklokken lyder en gang til. En ny kunde er trådt ind i butikslokalet på Hovedvejen i Glostrup. Den unge pige styrer hen mod bøgerne og gennemgår med kenderblik rækken af bøger på den ene væg. Hun tager en ud og undersøger den, og sætter den så tilbage.
Her i butikken kan man bl.a. købe bøger, sofaer og tøj til børn og voksne. Alt har været brugt før, men alligevel skal man skynde sig, hvis man vil have fingre i noget af det. For hos Kirkens Genbrug i Glostrup kan de godt mærke, at det er blevet in at købe tøj og ting og sager i genbrugsbutikker.
– Vi har fået flere kunder på det seneste. Det er mange forskellige slags mennesker. Nogle kommer naturligvis, fordi det er billigt, mens andre godt kan lide stilen. Vi oplever for eksempel, at vi får flere unge kunder. De leder typisk efter noget, de ikke kan finde andre steder, fortæller Hanne Lorensen.

Det går godt
Butikken, Hanne Lorensen er leder af, er en del af en landsdækkende kæde, Kirkens Genbrug. Med overskuddet fra salget i butikken hjælper man mennesker og familier i Danmark, der har det svært. Og det ser ud til, at der bliver flere penge at hjælpe med end tidligere. For det går nemlig rigtig godt i genbrugsbutikken:
– Sidste år havde vi et godt salg, vi solgte for knap 700.000 kr. Godt halvdelen af indtægterne fra salget går til husleje og faste omkostninger, og resten, det vil sige overskuddet, fordeles med ¾ til Samvirkende Menighedsplejer, der er organisationen bag Kirkens Genbrug, og en fjerdedel til Glostrup Sogns Menighedspleje.  Pengene, vi tjener, bliver også brugt lokalt bl.a. til julehjælp, feriehjælp for børnefamilier, udflugter for ældre og til en juletræsfest mellem jul og nytår, hvor der sidste år deltog over 100 både børn og voksne, fortæller Hanne Lorensen.

De får ingen løn
At så mange penge kan blive sendt videre til mennesker, der trænger til hjælp, skyldes blandt andet, at ingen af dem, der arbejder i butikken får løn for det:
– Der er 42 fantastiske frivillige her i butikken. De er inddelt i faste hold, så der hver dag er et formiddagshold og et eftermiddagshold og et hold om lørdagen, fortæller Hanne Lorensen.
Og selvom de fleste er kvinder, er der også mænd, som arbejder i butikken:
– Der er faktisk ti mænd, der er frivillige her. Nogle af dem hjælper med møblerne, mens andre hjælper til i butikken, fortæller Hanne Lorensen.
Selvom de frivillige ikke får penge for at komme og hjælpe i butikken, så gør de det alligevel gerne:
– Der er et virkelig godt fællesskab i butikken, som alle nyder godt af. Groft sagt kan man sige, at halvdelen af det at arbejde i butikken går ud på at tjene penge til et godt formål, og den anden halvdel går ud på at have det rart sammen. Så det sociale er altså også vigtigt, fortæller Hanne Lorensen.

Kunderne er alsidige
Der er både kunder, der kigger ind en gang imellem, og kunder, der har deres faste gang i butikken:
– Vi har kunder, der står udenfor og ser på, når vi pynter butiksvinduerne om lørdagen, for at se om der er noget, de godt kunne tænke sig at købe om mandagen, og vi har kunder, der kommer ind regelmæssigt og lige skal se, om der er kommet noget nyt. Og så er der også nogle kunder, der måske ikke køber så meget, men bare lige skal have en lille snak. Der skal være plads til alle, siger Hanne Lorensen.

Hvad gør vi nu?
En af de andre frivillige i butikken er Anne Olesen. Hun har ligesom Hanne Lorensen været med i mange år. Hun kan derfor godt huske, hvilke tanker man gjorde sig i forbindelse med den økonomiske krise:
– Dengang vi for nogle år siden begyndte at tale om krisen, tænkte jeg: åh nej, nu begynder folk at holde på deres tøj og møbler. Men det var altså ikke tilfældet, og det er det stadig ikke, siger Anne Olesen.
Og det er vigtigt, at folk stadig forærer varer til butikken, for med den øgede omsætning, vil der altid være  brug for flere varer:
– Vi får rigtig mange varer  ind, og det er vi taknemlige for, for vi kan sælge stort set alt. Og med gratis varer og frivillige medarbejdere kan det kun blive en god forretning, fortæller Anne Olesen.

Butikken på Hovedvejen, som åbnede i 2003, er på 135 kvadratmeter, og det svarer ifølge Hanne Lorensen og Anne Olesen nogenlunde til de andre Kirkens Genbrug butikker rundt omkring i landet:
– Men pladsen er fyldt op, og selvfølgelig kunne vi godt bruge mere plads, så vi kunne få flere varer i butikken og tjene endnu flere penge, fortæller Anne Olesen.
– Men på den anden side må varerne heller ikke stå og råbe til hinanden, så vi er godt tilfredse og glade for vores butik, tilføjer Hanne Lorensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top