fbpx
Efter et halvt år kunne Laus mor klare sig selv
MorOgBarn.jpg
Foto: Colourbox.
GLOSTRUP Hvad sker der, når en bartender ringer til politiet og fortæller, at en fuld mor har taget sin baby med på værtshus? Glostrup Observationshjem giver et skræddersyet og fleksibelt tilbud til udsatte børn og deres familier. Udvalgsformand roser tilbuddet

Den nat Lau som lille baby ankom til Glostrup Observationshjem, var han slap og bleg, han græd utrøsteligt og ville ikke have øjenkontakt. Kroppen sitrede, og det var tydeligt, at han ikke havde fået nok at spise.
Sådan beskriver Fagbladet Socialpædagogen et anonymiseret eksempel på et barn, der har fået hjælp på Glostrup Observationshjem.
To måneder gammel var Lau blevet kørt ud på observationshjemmet efter, at en bartender havde ringet til politiet og fortalt, at hans mor var fuld og havde taget ham med på værtshus. Tidligere ville det nok have været begyndelsen på et ophold, der kun indebar, at Lau boede en periode på observationshjemmet for så enten at flytte i plejefamilie eller tilbage til sin mor.
Nu blev det i stedet begyndelsen på et meget fleksibelt tilbud til såvel Lau som hans mor.
Til Fagbladet Socialpædagogen siger Mette Ove, der er forstander på Glostrup Observationshjem:
– For 10-15 år siden havde Glostrup Observationshjem én klar kerneydelse: At have børn mellem 0 og 6 år anbragt i en periode. Nu har vi ikke længere én kerneydelse. Vi har mange. Kun fantasien sætter grænser.
– Det er da en solstrålehistorie og viser, hvor vigtig det arbejde er, som Glostrup Observationshjem yder, mener formand for Børne- og Skoleudvalget, Ina-Maria Nielsen fra Venstre.

I lære som mor
I Laus tilfælde betød det, at Lau i første omgang boede på observationshjemmet, mens hans mor var i behandling for sit alkoholmisbrug. Efter alkoholbehandlingen flyttede hun ind på et værelse på observationshjemmet, hvor hun gradvist overtog alle de opgaver, der er forbundet med at være mor. Lige fra at made og skifte til sørge for, at der blev købt bleer ind og at tøjet blev vasket. I begyndelsen passede hun kun Lau i nogle timer om dagen, så havde hun ham i dagtimerne og afleverede ham på døgnafdelingen om aftenen, så hun selv kunne sove og få overskud, og efter en eller to uger gik det så fint, at Lau flyttede op til sin mor 24 timer i døgnet.
Laus mor kom ’i lære som mor’ og fik både konkret undervisning: Hvordan skal man fx holde på et spædbarn? Og hvad skal det have at spise? Og støtte til selv at bemærke, hvornår og hvordan hun gjorde noget godt. Fx ved at videofilme forskellige situationer, så hun kunne se, hvornår det lykkedes at have en god kontakt med Lau.
I mange uger gik det rigtig godt, men så begyndte det at gå den anden vej. Laus mor blev ramt af en følelse af opgivelse og modløshed, og hun havde svært ved at klare, når Lau skreg om natten.
En nat gik hun ned af trapperne til døgnafdelingen. Bankede på og rakte det skrigende spædbarn frem:
’Du bliver nødt til at tage ham.’

Fleksibel støtte
Nu blev støtten til Laus mor trappet op, så hun i en periode igen kun skulle passe ham en del af døgnet, og efter en periode med blandt andet psykologhjælp blev hun igen klar til at tage sig af sit barn 24 timer i døgnet.
Efter et stykke tid blev Laus mor parat til at flytte i egen lejlighed, men flytningen betød ikke, at kontakten til Glostrup Observationshjem blev cuttet. Nu kom familiebehandlere fra observationshjemmet bare hjem til Lau og hans mor, hvor de støttede Laus mor i at være mor.
– De kom på forskellige tidspunkter, så de fx både støttede Lilli i en puttesituation og i at skabe en god morgen. Efter et halvt års tid kunne Laus mor klare sig helt uden familiebehandlerne, fortæller Mette Ove.
Hun understreger dog også, at historien om Lau er en solstrålehistorie, og at det langt fra altid går lige så godt. Til Fagbladet Socialpædagogen siger hun:
– Det er ikke alle forældre, der er i stand til at modtage familiebehandling, men i det omfang, hvor det er muligt, er målet klæde forældrene på, så barnet kan blive – eller komme tilbage – i deres eget hjem. Jeg mener, at de nye fleksible tilbud kommer flere udsatte børn til gode og er en bedre løsning for de børn, der har mulighed for at blive i deres eget hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top