fbpx
– Dybt berørt og forarget
DEBAT Læs om Toves oplevelse af Glostrup Kommunes behandling af kræftramt

Af Tove Margrethe Olesen, Vilhelmsro 150 i Fredensborg

Jeg er dybt berørt og forarget over måden, man behandler min syge svoger på her i Glostrup Kommune.
Jesper har boet hele sit liv i Glostrup og har aldrig, før sin kræftsygdom ligget kommunen til last, men har tvært imod bidraget til fællesskabet gennem sin skat og sit lokale arbejde for unge mennesker.
Nu er han blevet ramt af mundkræft.
Kommunen mener ikke, han er syg nok, selv om Jesper har haft mundkræft over tre gange inden for de sidste ti år.
Han har kun 1/3 af sin tunge tilbage, har fået transplanteret knogler af begge sine underben til kæben og skal gå med støttestrømper resten af livet.
Operationerne i kæberne og tungen har resulteret i, at han ikke taler så godt som før.
Jesper bliver hurtig træt, når han skal tale med sine omgivelser.
Jesper skal også igennem ca. 30 strålebehandlinger. Det trætter enormt.
I familien har vi set i øjnene, at han aldrig kommer tilbage til arbejdsmarkedet.
Det virker som om, kommunen er af den opfattelse, at man skal være døende for at få tilkendt pension i en alder af 50 år.
Kan Glostrup kommune være det bekendt?
Jeg kender ikke lignende eksempler fra andre kommuner, hvor man behandler en kræftramt, som man har gjort det i Glostrup Kommune.
Jeg synes, det er forkasteligt, at man behandler syge borgere som ovenfor beskrevet.
Jeg bliver også meget ked af det, når jeg ser, hvordan min søsters kræfter har svært ved at blive mobiliseret, når hun mærker, at kommunen nærmest modarbejder, at familien kan komme tilbage til en mere normal dagligdag.

Svar:
– Vi har stor medfølelse

Af direktør Lene Magnussen i Glostrup Kommune

Først og fremmest skal det understreges, at vi har stor medfølelse med borgere, som er ramt af alvorlig sygdom. Vores rolle er ikke at behandle eller udrede sygdom, men prøve at støtte borgeren i videst mulige omfang, eksempelvis i forhold til mulighederne for at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter endt behandling. Heldigvis lykkes det for langt de fleste, men for  nogle er det en lang og svær proces.
De rammer vi skal arbejde ud fra er landets lovgivning, som er vedtaget af landets politikere i Folketinget. I forhold til mulighederne for at få bevilget førtidspension er det blandt andet en betingelse, at arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat, og at alle relevante behandlingsmuligheder er afprøvet. Der skal være en klar vurdering af, at den helbredsmæssige situation ikke kan blive bedre. Er dette ikke tilfældet, kan der som udgangspunkt ikke bevilges førtidspension.
I disse tilfælde gør Glostrup Kommune, det vi kan for at støtte borgeren igennem den svære tid, som i nogle tilfælde bliver forstærket yderligere af uvisheden om fremtiden; eksempelvis i forhold til familiens økonomi, fremtidige muligheder på arbejdsmarkedet og andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top