fbpx
Ældremilliarden kan mærkes i Brøndby
BRØNDBY Politiske diskussioner fører ofte til nye ord og udtryk. Således lærte danskerne ordet ældremilliard at kende i forbindelse med sidste års finanslovsforhandlinger. Ældremilliarden er nu blevet til tilskud til kommunernes kasser rundt omkring. Også i Brøndby

Ældremilliarden blev, da finansloven for 2014 sidste år skulle forhandles på plads nævnt igen og igen. Ligesom det blev diskuteret indædt, hvorvidt ældre skulle have krav på et bestemt antal bad om ugen. Det hele endte med, at der blev afsat en milliard ekstra kroner til ældrepleje rundt i landets kommuner. Nu har kommunerne så fået at vide, hvor meget de har fået fra ældremilliarden, og i Brøndby blev det til 6,5 mio. kroner.
Et af de områder, Brøndby Kommune satser på i den forbindelse, er styrkelsen af samarbejdet med frivillige. Konkret ved at tilføre lønnede personaleressourcer, der kan være med til at styrke de frivilliges indsats på området. En styrkelse borgmester Ib Terp (S) ser frem til: – Vi har heldigvis mange frivillige, som gør et utroligt stort og godt arbejde. Med mange frivillige følger et stort administrativt arbejde, f.eks. med at koordinere arbejdet, så den enkelte frivillige møder op på de mest hensigtsmæssige tidspunkter, en slags vagtplanlægning efter regler, som de frivillige har godkendt. Her kan en frivilligkoordinator med teknologisk indsigt og flair for organisation være en stor hjælp. Frivilligkoordinatoren skal altså ikke styre de frivillige, men bistå dem med papirarbejdet.

Terapeuter på ældrecentrene
Et andet vigtigt punkt for Brøndby Kommune er ansættelsen af en terapeut på hver af kommunens plejecenter:
– Vi forventer, at beboernes fysiske funktionsevne, og dermed velvære vil stige, fortæller borgmester Ib Terp (S) og fortsætter:
– Desuden forventer vi, at terapeuten i en vis, mindre, udstrækning kan aflaste vores centrale genoptræningscenter.
Ældremilliarden er en pulje med en begrænset levetid, men alligevel håber borgmester Ib Terp (S), at der kommer noget godt ud af puljen:
– Ældremilliarden er foreløbig beregnet til at vare fire år, til udgangen af 2017. Vi har i første omgang kun fået bevilling til udgangen af 2015, men vi regner bestemt med en 4-årig horisont. Vi har opslået stillingerne som almindelige faste stillinger. Skulle milliarden forsvinde efter 2017, må vi jo lave en plan for, hvordan de nødvendige besparelser kan opnås. Det kan i princippet godt blive helt eller delvis på andre områder.

1 kommentar om “Ældremilliarden kan mærkes i Brøndby”

 1. Kurt Damsted siger:

  Skal ældreplejen overtages af frivillige, der styres af lønnede administratorer?
  Hvor er grænsen mellem ældrepleje af fagligt uddannede SuSu assistenter og de frivillige?
  Bør ældreplejen ikke 24/7 udføres af fagligt uddannet personale i fremtiden?
  Hvorfor skal der ansættes 1 terapeut på hver center, når vedkommende kan betjene alle tre centre, og de to andre lønninger istedet kan bruges til de varme 24/7 hænder?
  Er det ikke bedre, at opkvalificere og efteruddanne det fagligt uddannede 24/7 personale, der passer de ældre hele døgnet?
  Frivilligt arbejde er guds gave til menneskeheden, MEN skal de frivillige overtage de fagligt uddannedes arbejde? Hvor er grænsen?
  Er Ib Terps vision den, at uddannede skal afløses af frivilligt arbejdskraft på overførselsindkomst, og de uddannede så skal gå på dagpenge og kontanthjælp?
  Det er vigtigt, at vi får en seriøs debat om, hvad de frivillige skal tage sig af, og hvad de fagligt uddannede skal tage sig af, således at der ikke skabes usikkerhed om ansvar, sikkerhed både i den nære pleje og ved medicinering, etc.
  Kort sagt: Hvem har ansvaret for hvad, når et sådan skal placeres?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top