fbpx
På vej mod badmintonstjernerne
GLOSTRUP Rikke Søby Hansen har spillet badminton, siden hun var fem. Til sommer bliver hun student. De år, der er gået herimellem, har Glostruppigen brugt på at blive en af Danmarks bedste badmintonspillere, og det hele er endda først ved rigtig at begynde nu

Rikke Søby Hansens storebror skulle gå til et eller andet, og efter en omvej forbi forskellige andre sportsgrene, endte han med at spille badminton. Og når nu han var i gang med at sende de lette fjerbolde frem og tilbage over nettet, kunne Rikke Søby Hansen også ligeså godt være med. Hun var dengang tre til fire år og gik endnu ikke i skole:
– Jeg var ikke begyndt at gå i skole og havde ikke lært at skrive. Jeg regnede med, at jeg ligesom de fleste andre var højrehåndet og holdt derfor også ketsjeren i højre hånd, griner 19 årige Rikke Søby Hansen, mens hun holder venstre hånd frem:
– Men det er altså den her, jeg skriver med.

Blev bedre og bedre
Storebroren stoppede med at spille, men Rikke Søby Hansen blev ved. Og ikke nok med at hun blev ved, hun blev bedre og bedre. Derfor tilhører Rikke Søby Hansen nu landets badmintontop, både som ungdomsspiller og seniorspiller. I efteråret 2013 blev denne udvikling kronet med hendes hidtidige største sportslige succes:
– I efteråret deltog jeg i ungdoms-VM i Thailand, og der nåede jeg til kvartfinalen i double Det var virkelig skønt, fortæller Rikke Søby Hansen og fortsætter:
– Vi tabte til et par fra Korea, der sidenhen vandt turneringen. Vi ville naturligvis gerne have vundet, men de var lige lidt bedre end os. Sådan er det, men det var stadigvæk en stor oplevelse.

Skade kom i vejen
Rikke Søby Hansen har oplevet meget succes og fremgang, men har også mærket modgang og hårde tider på egen krop:
– Lige før jeg fyldte 16 var jeg på en lejr, hvor jeg skulle have testet min fysik. Jeg havde forinden haft knæproblemer og havde derfor ikke trænet så meget. Da jeg så skulle prøve at løfte nogle vægte, kunne jeg godt mærke, det gav et knæk i ryggen. Men jeg tænkte, det nok var fordi, jeg ikke havde trænet så meget, fortæller Rikke Søby Hansen, og fortsætter:
– Jeg spillede videre i et halvårstid med ondt i ryggen, men da jeg endelig fik en kompetent overlæge til at se på, viste det sig, at det var to diskusprolapser. Siden da har det været nødvendigt for mig at styrketræne ekstra meget, fordi jeg ellers får ondt i ryggen.
Den ekstra styrketræning var imidlertid ikke den eneste konsekvens, diskusprolapserne førte med sig. Den fik også betydning for Rikke Søby Hansen badmintonkarriere på anden vis:
– Indtil det skete, havde jeg spillet både single, mix- og damedouble, men fra da af, har jeg kun spillet mix- og damedouble. Det er det, min krop bedst kan klare.

Rikke læser spillet
Badminton handler om fysik, teknik og evnen til at se, hvordan modstanderne slår til fjerbolden, og selvom Rikke Søby Hansen ikke er meget for det, tør hun godt give et forsigtigt bud på, hvad det er, hun kan:
– Altså, det andre siger, jeg er god til, er at læse spillet, at have en fornemmelse af, hvor modstanderen godt kan lide at slå bolden hen, griner Rikke Søby Hansen og fortsætter:
– Det er, hvad andre siger. Det passer nok meget godt. Jeg kan ikke helt sige, hvad det er, jeg kan, men jeg kan ligesom mærke, hvor de slår bolden hen. Jeg ved ikke, om det er noget man kan lære, men det kan jeg altså.

Rygskade
Rikke Søby Hansen går på sportsgymnasium i Ishøj, og selvom hun kunne bruge fire år på uddannelsen, betød hendes rygskade, at hun gør det på tre år. Skaden gav plads til skolen. Men at få skolegang og topsport til passe sammen, kræver vilje og koordination:
– Jeg bruger nok ca. 14 timer om ugen på at spille og træne, fire timer på styrketræning, og så er der skolen og kampe og turnering i Danmark og udlandet, fortæller Rikke Søby Hansen og tilføjer:
– Jeg er nok ret god til planlægge. Tidligere havde jeg det hele skrevet ned i skemaer, men det er ikke længere nødvendigt.
Hvis man skal bruge så meget tid på at træne, kræver det imidlertid også opbakning fra familien:
– Min mor og far har brugt mange timer på at transportere mig. Det kan være, det er derfor, jeg fik et kørekort, da jeg blev 18 år griner Rikke Søby Hansen.

Ny begyndelse
Til sommer er det forbi. Der bliver Rikke Søby Hansen nemlig student, ligesom ungdomsårene som badmintonspiller slutter. Hvad der så skal ske, er hun dog ikke helt klar over:
– Jeg har naturligvis tænkt på, hvad der skal ske, men jeg ved det ikke. Det kan være, jeg skal tage en uddannelse som fysioterapeut eller noget andet. Men i første omgang skal jeg nok arbejde og spille noget mere badminton, fortæller Rikke Søby Hansen.
Og at der skal bruges endnu mere tid på at spille badminton, er der en rigtig god grund til. Rikke Søby Hansen er nemlig begyndt at træne med de allerbedste badmintonspillere i Brøndby flere gange om ugen:
– Jeg er den yngste kvinde derinde, der spiller double, og de andre er rigtig gode. Men det giver mig en masse god træning, som forhåbentlig gør mig endnu bedre. Nu må vi se, hvor langt det rækker. Der er et stykke vej endnu, inden jeg kommer med til de allerbedste udenlandske Super Serie turneringer, men forhåbentlig sker det engang, fortæller Rikke Søby Hansen.
I 2016 er der OL i Brasilien, og selvom det er et stort mål at sætte sig, så drømmer Rikke Søby Hansen om, at det på et eller andet tidspunkt bliver hendes tur til at repræsentere Danmark ved OL og VM:
– Jeg ved ikke, hvor realistisk det er, men det er klart, det kunne være fantastisk at få lov til at være med til noget, der er så stort. Foreløbig er mit mål bare at se hvor god jeg kan blive.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top