fbpx
Masser af misser i Glostrup
GLOSTRUP Hver eneste dag tager Inges Kattehjem imod katte, der skal formidles videre til nye hjem, også den hvide hankat, Henning, der har odds imod sig, grundet sin høje alder.

Der er altid travlhed i Inges Kattehjem i Glostrup.
Bure skal gøres rene, kattebakker renses. Kattene skal aktiveres, nye registreres, og ovre på klinikken er dyrlægen i gang med at øremærke og neutralisere katte, der inden længe forhåbentlig får nye hjem. Men det er ikke blot videreformidling, Inges Kattehjem er kendt for. Således har Kattehjemmet også pension, hvor der i allerhøjeste grad tages hensyn til, om det er udekatte eller indekatte, der skal være her, mens mor og far er på ferie. Et stort udendørs areal bagerst i bygningen med huler, træer og aktivitetslegetøj, udgør kattenes fristed, når de er på ferie her – og er det indekatte, får de lov at boltre sig på førstesalen. Alle rum – små eller store – i bygningen på Ejbydalsvej er i brug, men i stueplanet er det katte, der venter på nye hjem, der præsenteres for interesserede i åbningstiden. Pånær lørdag, har Inges Kattehjem åbent for interesserede, der ønsker sig en kat, og det er også muligt at lægge vejen forbi søndag eftermiddag.
– Hovedparten af de katte, vi får ind til videreformidling, er tilløbere, hvor man ikke kan have katten, der pludselig står udenfor døren, og vil flytte ind. Nogle katte vælger frivilligt at flytte. Det kan være, at familien ikke har tid nok til dem, at der måske er for mange dyr om madskålen, så der ikke er mad nok, eller simpelt hen for at søge nye græsgange.  Katten kan også være skræmt væk af andre katte eller hunde, og står pludselig flere kilometer fra hjemmet, og kan ikke kan finde tilbage til igen, fortæller Fransiska Andersen, der er informationsansvarlig i Inges Kattehjem.

Ingen god stedsans
– Katte har ikke nogen god stedsans, og det er derfor, de måske pludselig havner et sted, flere kilometer fra deres faste base, som de så ikke kan finde tilbage til. Men heldigvis er mange kattejere så fornuftige, at de lader katten registrere med øretatovering, og det betyder, at der er pænt med chancer for at katten vender tilbage til ejeren igen, siger Fransiska Andersen.
– Inges Kattehjem har siden 1991 administreret det ene af de to registre i Danmark, som registrerer øre- og chipmærkede katte; Dansk Katteregister. Der findes holdninger for- og imod, at der findes to registre, og for at skabe større brugervenlighed så Dyreregisterportalen.dk dagens lys, den 1. januar i 2013, hvor man har fået mulighed for at søge simulant i begge registre.
Nogle dyrlæger anbefaler chipmærkning frem for øremærkning, da chipmærkning ikke kræver narkose, for det er sådan, at chippen indsættes i nakken via en kanyle, og en chip vil, i modsætning til en tatovering, som blegner med alderen, altid vise det korrekte nummer, forklarer man fra Inges Kattehjem. Her mener man, at øremærkningen stadig er livsnødvendig, da ingen almindelige mennesker er i besiddelse af en speciel scanner, som man skal bruge til at aflæse en chip. Og det er typisk almindelige mennesker – eksempelvis en nabo, der finder ens kat. Det skal ifølge Inges Kattehjem være så nemt som muligt for folk at hjælpe katten hjem, og alle kan vende et øre og forsøge at tyde mærkningen, som består af tre bogstaver efterfulgt af tre tal.

Begge dele helst
– Derfor anbefaler vi altid øremærkning og meget gerne både chip og øremærkning. Men aldrig kun chip, forklarer Fransiska Andersen.
Øremærkningssystemet har eksisteret i mange år. Oprindeligt argumenterede Inge Sørensen, (stifter af Inges Kattehjem, red.) for det i halvfjerdserne, hvor det var tilladt at indfange og sælge tamme katte til medicinalindustrien til forsøg, og det blev vedtaget, at mærkede katte ikke måtte optages, før det i 1981, i det hele taget blev ulovligt.
Siden viste det sig, at øremærkningen via det frivillige initiativ var effektiv i forhold til at hjælpe forsvundne, privatejede katte hjem til deres ejere, siger Fransiska Andersen.

Inge er stadig i huset
Det er 43 år siden, Inge Sørensen, sammen med sin mand, flyttede til Ejbydalsvej, hvor kattehjemmet har ligget lige siden.
Hun gjorde alt for at sikre kattene et bedre liv, og bekymrede sig meget over, at katte, der ikke er neutraliseret, kan få tre kuld killinger om året, hvorved missemor i sit liv kan nå at formere sig så meget, at det kan give mange triste skæbner.
Inges mand døde få år efter, de flyttede til Glostrup, og Inge tog beslutningen om at drive kattehjemmet videre. Inge Sørensen er, trods sin høje alder og skrøbelighed, stadig bosiddende på stedet, og går ofte ned fra lejligheden for lige at tjekke, om alt er, som det skal være på internatet og blandt pensionærerne, der boltrer sig i den store lukkede løbegård.
Men den daglige drift står hun ikke for mere. Inge fortæller om de første år, og hvordan hun prøvede at få de søde ældre ”kattedamer”, der hver eneste dag tager ud på bestemte steder for at fodre, til at forstå, at det er lige så vigtigt, at kattene bliver steriliseret eller kastreret. Dermed begrænser man antallet af katte. Også øremærkningen ligger Inge Sørensen meget på sinde, så folk, der har mistet deres kat, har en chance for, at den bliver fundet igen.
– Det begyndte med, at der var annoncer i lokalbladene, hvor medicinalfirmaer søgte katte til forsøg. Det betød, at nogen, for at tjene penge, stjal folks tamme katte, og solgte dem til forsøg, og jeg fik den idé at lave et registreringssystem for øremærkede katte, fortæller hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top