fbpx
Kontrovers om manglende overvågning ender i retten
COLOURBOX8227407.jpg
Overvågningen foran Kulturhuset Brønden den 19. november er nu blevet genstand for kontrovers mellem Socialdemokraterne og Venstre i Brøndby. Billedet her er ikke fra Brønden. Foto: Colourbox.
BRØNDBY Overvågningsvideo fra Brønden, der var valgsted under kommunalvalget, eksisterer ikke, oplyser kommunaldirektør. Videoens ikke-eksistens undrer Venstre sig over. Nu ender sagen nok i retten, siger borgmesteren

Normalt er der altid videoovervågning ved Kulturhuset Brønden. Det er blandt andet på grund af sikkerhedshensyn til borgerne. Da der var Kommunalvalg den 19. november 2013, skulle der på valgdagen ligesom normalt være optaget overvågningsvideo foran Brønden, der var valgsted på dagen.
Men kommunaldirektør Anders Lou i Brøndby har senest forklaret, at videoovervågningen stoppede med at optage den 11. november. Harddisken var simpelthen brændt sammen.
Den forklaring undrer Mette Engelbrecht fra Venstre sig over. Hun peger på, at videoen ellers kunne kortlægge endeligt, hvordan fremmødte politiske kandidater har opført sig på valgstedet i forhold til vælgerne, da der efter valget har været intens debat om netop flere politiske kandidaters opførsel ved valgstedet, og hvorvidt denne var i orden. En kandidat modtog kritik efterfølgende fra Kommunalbestyrelsen.

Anklager du?
Undringen over den ikke-eksisterende overvågningsvideo, som blev udtrykt i Folkebladet efterfølgende, har både borgmester Ib Terp (S) og kommunaldirektøren nu spurgt Mette Engelbrecht om.
De ønsker at vide, om Engelbrecht anklager embedsmænd og politikere for snyd ved bevidst at fjerne videobidden, eventuelt fordi den var belastende for visse politikere. Med andre ord – fjernelse af bevismateriale fordi nogen havde noget at skjule.

Ingen optagelse
Mette Engelbrecht har fremsendt et dokument til Folkebladet, hvor Anders Lou dagen efter valget, den 20. november, har skrevet under på, at han vil sikre optagelserne med ordene: ”Anders Lou har hermed bekræftet, at dette (sikring af videooptagelser fra valgstedet, red.”) vil ske straks – og inden optagelserne slettes bagefter.”
Venstre peger på, at det i øvrigt fremgår at et bilag på Brøndby Kommune, at der fandtes en optagelse, dog uden lydspor til. Sætningen i bilaget lyder: ”Optagelserne, der er gemt, indeholder ikke lyd og er ikke set igennem af forvaltningen eller andre”.
Til Folkebladet forklarer Ib Terp dog, at Anders Lou på tidspunktet for underskriften om sikring af optagelsen og efterfølgende orienteringen i det nævnte bilag ikke var bekendt med, at harddisken med video-optagelsen var brændt sammen, og at der derfor ikke findes en optagelse. At harddisken var brændt sammen bliver Anders Lou gjort bekendt med få timer før Kommunalbestyrelsens møde i december, hvor han på dette møde derfor informerer politikerne om seneste nyt – at der ingen optagelse er.

Nej til beskyldning
Mette Engelbrecht svarer kategorisk ’nej’ til, at hun anklager borgmesteren for at snyde. Dog tager hun afstand fra at trække sin undring tilbage, da hun fortsat mener, at forløbet er tankevækkende.
Da Engelbrecht ikke ønsker at trække sin undring – eller ”beskyldning om fjernelse af bevismateriale”, som Ib Terp kalder det – tilbage via Folkebladet, hvor undringen først blev luftet, anser Ib Terp det for at være en anklage af ham og embedsværket.
– Det ser ud til, at det er nødvendigt at bede retsvæsenet om at tage stilling til, om ytringsfriheden indebærer, at et kommunalbestyrelsesmedlem lovligt kan beskylde politiske modstandere eller embedsmænd for at være kriminelle, siger Ib Terp til Folkebladet.

Hvordan fremover?
Selv ønsker Mette Engelbrecht at høre mere om tankerne for fremtiden.
– Det er ikke uvæsentligt at vide, hvilke foranstaltninger der er taget, for at it-udstyret fungerer optimalt, så noget sådant, som vi har oplevet i Brønden, ikke kan ske i fremtiden. Det kunne jo også være en voldsforbrydelse, det var vigtigt at kunne bevidne. Hvor ofte bliver udstyret i øvrigt kontrolleret og hvorfor er der ikke nogen form for advarsel på it-udstyret, såfremt optagelserne går i stå, spørger Venstre-kvinden.

Ja eller nej Mette Engelbrecht?

Af Ib Terp, borgmester i Brøndby

Mette Engelbrecht insinuerede i Folkebladet af 18. december, at jeg (formentlig sammen med embedsmænd) har fjernet bevismateriale. Jeg har pr. mail spurgt, om hun beskylder mig for dette – ja eller nej. 23. december svarede Mette Engelbrecht pr. mail ”Nej”. Jeg meddelte herefter Folkebladet, at Mette Engelbrecht havde afkræftet, at hun beskylder mig for at have fjernet bevismateriale. Forelagt dette af Folkebladet meddelte Mette Engelbrecht, at det havde jeg misforstået.  Hun beskylder mig altså for, eventuelt sammen med embedsmænd, at have fjernet bevismateriale – altså have begået en kriminel handling. Dette får et retsligt efterspil.
Da kommunaldirektøren oplyste, at der ikke er lyd på vore videooptagelser, vidste han ikke, at den konkrete optagelse ikke eksisterer.
Mette Engelbrechts forsøg på nu at tale fremtid er irrelevant, så længe hun beskylder mig for at have optrådt kriminelt i fortiden. Det er dette, der er sagens kerne.

Vi undrer os stadig i Venstre
Af formand Annie Hassenkam og gruppeformand Mette Engelbrecht fra Venstre i Brøndby

Med baggrund i borgmesteren og kommunaldirektørens tolkning, ridses forløb hermed op. Den 20. november 2013 henvender Venstre sig til kommunaldirektør Anders Lou og beder ham sikre video overvågning af valghandlingen i Brønden i forbindelse med Venstres klage over kandidats tilstedeværelse. Kommunaldirektør Anders Lou skriver under på at han vil indhente og sikre video optagelserne.
Den 6. december 2013 udsendes dagsorden med redegørelse omkring KV 13 som skal godkendes af Kommunalbestyrelsen den 11. december 2013. I redegørelsen omkring valghandlingen fremgår det ”Optagelserne, der er gemt, indeholder ikke lyd og er ikke set igennem af forvaltningen eller andre.”
På kommunalbestyrelsesmøde den 11. december bliver kommunalbestyrelsen  orienteret om, at der ikke findes nogen videooptagelser, da systemet er brændt sammen den 11. november 2013
Det undrer os, at vi i Venstre ikke blev informeret omkring de – for os – pludseligt manglende videooptagelser. Vi undrer os også over ikke at få svar på de spørgsmål, vi har stillet, for at vi ikke i fremtiden skal stå i en lignende situation. Og vi undrer os endnu mere over, at det ikke er tilladt for de politiske partier at undre sig – og forholde sig kritisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top