fbpx
Når man åbner hjem og hjerte for andres børn
GLOSTRUP Hvordan er det at være dagplejer, og ens hjem dermed også er ens arbejdsplads? Og hvad sker der egentlig i Dagplejen? Blandt Glostrups 20 dagplejere er Mia Rønsholt.

Mia Rønsholt har været dagplejer i Glostrup i 14 år.
Det er tirsdag, og Mia Rønsholt og hendes tre dagplejebørn er i heldagslegestuen Kastanjebo i Hvissinge sammen med to andre dagplejere og deres dagplejebørn.
De øvrige hverdage er de hjemme hos Mia Rønsholt i hendes hus tæt på Glostrup Station. Medmindre de er udenfor. Og det er de tit. Mia Rønsholt er nemlig ”meget varm på natur”, og hvis det er minusgrader, så er børnene ude i bare en halv times tid, for Mia Rønsholt vægter højt, at børnene kommer ud i det fri.
Dagplejebørnene i Glostrup er også ofte på udflugt. Jazzfestival i København og teatret er blot nogle af udflugtspunkterne. Mia Rønsholt har fået kørekort til Zoo, så hun kan booke et biologisk værksted og fremvise levende dyr som mus og slanger til børnene.
Aktiviteterne hjemme hos Mia Rønsholt og i legestuen følger årets gang, og børnene lærer på den måde om årstiderne.
Hvert år i maj er det Dagplejens Dag, hvor kommunens dagplejere mødes og gør opmærksom på Dagplejen og hvor meget, der egentlig sker. Dagplejerne deltager også i et årligt rytmikforløb på Glostrup Musikskole.

Overraskede forældre
– Forældre bliver meget overraskede over, hvor aktive dagplejerne er. Der er en fordom om, at vi ikke laver noget og ikke følger nogen plan, men bare er der og passer børnene. Men de finder hurtigt ud af, at det ikke passer. Vi får mange søskende og børn, hvor forældrene egentlig ikke ønskede dagpleje, men når de er startet, så bliver de glade for det og opdager, at vi laver mange spændende ting ligesom i vuggestuen, siger Mia Rønsholt.

Uforudsigelig hverdag
Mia Rønsholt er uddannet sosu-hjælper og arbejdede i mange år i en SFO i Vallensbæk, men hun savnede nærhed og den tætte kontakt med forældre og børn i sit arbejde.
En mor fra SFO’en, som selv var dagplejemor, inspirerede Mia Rønsholt til et karriereskift. Det er hun glad for, for der er mange gode ting ved at være dagplejer.
– Det bedste ved at være dagplejer er den uforudsigelige hverdag. Jeg er et spontant menneske, og jeg kan følge børnenes initiativer i stedet for at være planlagt og struktureret.

Det er et stort plus, at jeg selv kan planlægge min hverdag. Og jeg kan lide den tætte kontakt til forældrene, som er alfa og omega, når man har med børn at gøre.
Arbejdsdagen starter klokken 7. De børn, som ikke har fået morgenmad, får det inden klokken 8, og derefter tages legetøjet frem. Når alle er kommet, så går de i gang med en aktivitet.
Efter aktiviteten er der formiddagsmad, og så er der leg igen lige indtil frokost.
Efter frokosten er det ”lege-putte-tid”, hvor den står på fri leg, og så skal der puttes. Klokken 16:45 er arbejdsdagen slut.
Selvom Dagplejen kan ses som en enmandsvirksomhed, så mangler det kollegiale samvær ikke. Dagplejerne besøger hinanden i deres hjem på kryds og tværs og ringer, mailer og sms’er sammen om arbejdsmæssige ting.

Hjemmet som arbejdsplads
Men hvordan er det så, når ens hjem også er ens arbejdsplads?
– Når det står ned i stænger, så er det rigtig dejligt, at arbejdet kommer til en. Nogle gange kan det også være stressende. Jeg har to teenagedrenge, og de er ikke altid enige i, hvordan tingene skal være. Det kræver, at man virkelig har sat sig ind i, hvad det vil sige, for det bliver lidt en banegård; man skal gøre sig klart, hvad der er ok og ikke ok hjemme hos en.
Hjemme hos Mia Rønsholt er dagplejebørnene over det hele, mens hendes egne børns værelser og hendes soveværelse er forbudt område. Og det er vigtigt, at hendes mand også kan være hjemme og være syg en dag, uden at det gør noget. Legetøjet bliver pakket væk i et hjørne, når dagplejebørnene er blevet hentet, og når Mia Rønsholt har ferie, så bliver det pakket helt væk.
– Man skal kunne holde fri, siger hun.
Mia Rønsholt kan klart anbefale andre at blive dagplejer, hvis man synes, det er rart at gøre en forskel i børns liv, men ”det vigtige er at have sit bagland i orden på den måde, at det ikke kun er mig, som godkender, at mit hjem skal være en arbejdsplads, men at min mand også er 100 procent indforstået med det”, understreger Mia Rønsholt.

Dagplejer er en livsstil
Selv vil Mia Rønsholt fortsætte som dagplejer, så længe hun kan, og så længe, det er sjovt.
– Engang sagde jeg, at jeg skal bæres ud, og det passer meget godt. For mig er det blevet en livsstil, og det tror jeg, at det er for mange. Når jeg har været på tre ugers ferie, så kan jeg godt stå og trippe en mandag morgen og være rigtig utålmodig og tænke ”Yes, nu kommer de!”, fordi jeg savner dem.
Mia Rønsholt møder ofte store børn, som hun engang har haft i dagpleje.
– Det sker tit, at nogen råber ”Hej Mia!”, og så er det en lang, ranglet knægt på cykel, som man har haft i dagpleje engang. Jeg får stadig julekort fra nogle, selvom det er årevis siden, at de stoppede. Så på den måde er det meget specielt at være dagplejer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top