fbpx
Kritik af socialdemokrat for opførsel ved valgsteder
DEBAT Mahmut Erdem får kritik af Kommunalbestyrelsen i Brøndby for at have opført sig upassende ved valgsted under kommunalvalget.

Socialdemokraten Mahmut Erdem, der var en af Socialdemokraternes helt store stemmeslugere ved kommunalvalget 19. november med 426 personlige stemmer, fik onsdag i sidste uge kritik af Kommunalbestyrelsen. Kritikken kom, efter Venstre og Det Radikale Venstre havde peget på, at Mahmut Erdem ifølge dem var skyldig i valgsvindel. Den socialdemokratiske borgmester, Ib Terp, kaldte opførslen for ”agitation ved valgstedet” Brønden, hvor Mahmut Erdem – ifølge vidneudsagn videregivet til de valgtilforordnede og senere til politiet i forbindelse med en anmeldelse af hændelsen – under brevafstemningen har instrueret vælgere på kurdisk, imens de blev vejledt af kommunens personale, om hvordan brevafstemningen skulle foregå. Kommunens ansatte på Kilden har også oplyst kommunalbestyrelsen at Mahmut Erdem en gang gik med en vælger ind i stemmeboksen. Dette blev på grund af travlhed først opdaget, da vælgeren og Mahmut Erdem igen kom ud af stemmeboksen.
Vælgerens stemme blev destrueret, og vælgeren blev instrueret på ny af Kildens personale og stemte herefter alene.

Mahmut Erdems opførsel var ikke i orden, mente Kommunalbestyrelsen med 17 stemmer. Jihad Vallentin fra SF stemte ikke. Mahmut Erdem var inhabil og var derfor trådt uden for døren under behandlingen af punktet. Kommunalvalget var dermed også godkendt.

Mange reaktioner
Blandt andet Allan Nielsen fra Demokratiske Socialister, Ib Terp, Bente Ritter fra Venstre og hendes partifælle Lene Rasmussen ytrede på Kommunalbestyrelsens møde, hvortil der var mødt hele 18 personer op, at de ønskede klarere retningslinjer og en opstramning af regler og praksis, når der næste gang skulle afholdes valg.
Carsten Nielsen fra Det Konservative Folkeparti mente, at man skulle være omhyggelig med at vælge valgstyrere.
SF’s Vagn Kjær-Hansen brugte sin taletid på blandt andet at sige, at valgkampen havde været mere aggressiv, end han havde oplevet før.
Videoovervågningen virkede ikke i Brønden på dagen ved afholdelsen af valget, fortalte kommunaldirektør Anders Lau.
Jihad Vallentin fra SF mente modsat mange andre ikke, at Mahmut Erdem havde gjort noget beviseligt forkert
– Jeg vil ikke forsvare Mahmut, men jeg kan ikke se, at han har gjort noget forkert.
Vallentin mente, at det er naturligt at tale med mennesker på et fælles sprog, som begge taler flydende.
Når der ikke er nogen video fra episoderne, så er det påstand mod påstand, mente Jihad Vallentin.

Erdem: Besøgte ikke stemmeboks

Mahmut Erdem tager kritik til efterretning
– Selvfølgelig er jeg ked af, at det gik udover mig, for jeg var ikke den eneste politiker på dagen ved Brønden. Men jeg har ikke klaget over nogen selv.
Sådan siger Mahmut Erdem (S), der igen blev stemt ind i Brøndbys Kommunalbestyrelse med et væld af personlige stemmer. 426 af slagsen præcist.
På valgaftenen blev han dog også kritiseret for urent trav. Venstre og Det Radikale Venstre mente, at han havde svindlet ved valgstedet i Kulturhuset Brønden.
Selv kalder Mahmut Erdem den beskrevne episode for ”en misforståelse”, som han dog fik kritik af sidste onsdag af Kommunalbestyrelsen. På nær fra Jihad Vallentin (SF). Erdem lytter til kritikken, selvom han ikke er enig.
– Jeg tager kritikken til efterretning. Jeg må lære af det og blive klogere af det. Men jeg har ikke lovet nogen som helst til noget. Hverken muslimsk børnehave eller noget. Det er løgn og tilsvining. Der er en tyrkisk børnehave i forvejen jo. Så det ville ikke give mening. Jeg gik ikke ind i stemmeboksen i øvrigt. Det hele er en misforståelse.
Mahmut Erdem peger på, han hele sit liv har arbejdet med integration af indvandrere.
– Det vil jeg blive ved med at gøre. Jeg har startet indvandrerbevægelse i Danmark. Og jeg har altid arbejdet på tværs af partierne. Jeg håber på et godt samarbejde med Venstre fremover også.

Borgmester Ib Terp:  Vi havde en værdig debat

Ib Terp er tilfreds med, at valget blev godkendt af politikerne i onsdags. Af borgmester Ib Terp, Socialdemokraterne
Vi havde en værdig og konstruktiv debat om emnet i Kommunalbestyrelsen, og vi vedtog i enighed at godkende valget og i næsten enighed at udtale kritik af Mahmut Erdem. Jeg vil ikke risikere at grave unødvendige grøfter ved at fremhæve udvalgte hændelser. Der er om mange hændelser fremsat modstående påstande, og det vil ikke være konstruktivt at bore mere i dem, da konklusionerne nu er draget.
Skulle vælgere eller kandidater uden for Kommunalbestyrelsen være utilfredse med godkendelsen af valget, har de mulighed for at forelægge sagen for Indenrigsministeriet, siger Ib Terp til Folkebladet.

Venstre undrer sig

Mette Engelbrecht fra Venstre er ikke alt for imponeret over Brøndby Kommunes behandling af sagen. Hele forløbet og materialet er under al kritik, mener Venstre-kvinden. Af Mette Engelbrecht, gruppeformand for Venstre.
Kommunalbestyrelsen har valgt at stemme for en næse, og det må man acceptere.
Men jeg undrer mig meget over det grundlag, man træffer afgørelsen på. Det er påfaldende, at videooptagelserne og det afgørende bevis i sagen tilfældigvis er beskadiget. Kun kandidater fra socialdemokratiet blev hørt i sagen. Der er ikke taget kontakt til det utal af vidner, der har meldt sig. Der er heller ikke taget stilling til, hvorvidt valgstyrerformanden også fra A (Socialdemokratiet, red.) har overholdt lovgivningen ved at lade den agiterende kandidat fortsætte efter første klage er modtaget, og først handler efter anden klage er indgivet tre timer efter.  Jeg undres også over, at man ved sagens behandling ikke diskuterer, hvad valgloven indeholder. Det vil sige, at hele lovgivningssiden mangler. Hele forløbet og materialet er under alt kritik. Jeg spørger mig selv, hvad skal der til, for at en handling ér så meget på kant med demokratiet, så det kan vurderes til mere end en advarsel.

Radikal pegede på slinger i valsen i 2009

Af Elif Demir Gökce, Det Radikale Venstre
I august 2013 var jeg meddelt om, at der var foregået valgfusk under KV09. Kandidater havde forsætligt ”påvirket” en masse uberettigede stemmer svage medborgere af anden etniske medborgere og på plejehjemmene til egen fordel af. Den 19. august i 2013 sendte jeg en skrivelse til Indenrigsministeriet for at få en klarhed og appelleret om at sikre større sikkerhedsforanstaltninger på valgstederne til KV13.
Min frygt blev til realitet på selve valgdagen i Brøndby. På den ene side et velfungerende retssystem, hvor en tredeling af ”magten i Grundloven” sikrer os alle tryghed, gennemsigtighed og retfærdighed. På den anden side en praksis i valgsystemet, som aldeles modgår denne troværdige konstruktion af vores retssamfund.
Der vil blive klaget til Indenrigsministeriet over kommunalbestyrelsens afgørelse. Jeg vil gøre alt for at italesætte ulovlighederne på valgstederne og påvirke landspolitikerne, således at kommende valg vil forekomme efter klare, gennemsigtige, neutrale og sikkerhedsmæssigt forsvarlige forhold.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top