fbpx
Jul på Holmgaard
GLOSTRUP ”Kan man forestille sig et mere idyllisk og hyggeligt sted at holde julen end på en gammel firlænget, stråtækt gård?”

Af Stine Berndt, Glostrup Lokalhistoriske Arkiv.

Med disse linjer indledes en lang, levende beskrivelse af en lille drengs jul på Holmgaard i Ejby i 1920’erne. Skriveren blev født i 1917, og tilbragte igennem hele sin barndom alle juleaftener hos fasteren og onklen i Ejby, og hans erindringer er et fantastisk kik ind i juletraditionerne her i byen for 100 år siden.
”Så endelig kom juleaftensdag, og vi drog af sted til Holmgaard… Så snart vi trådte ind i den smalle forstue, slog lugten af dejlig julemad os i møde, og faster tog imod os varm og kærlig og med et stort hvidt forklæde på. Kaffebordet stod dækket med æbleskiver og alskens bagværk – men især de hjemmebagte småkager elskede jeg. Nogle år stod juletræet i dagligstuen, skjult for vore øjne, og ingen måtte komme derind. Andre år stod det i den store spisestue, og vi børn gik […] rundt og beundrede træet med alle de herlige ting og så på pynten, der ofte skiftede fra år til år”. ” …et år var der lyserøde og hvide papirroser, et andet år var pynten helt i hvidt, men som regel gik dog glanskugler og lignende pynt igen fra år til år.”

Velbekomme
”Bordet var festligt dækket med lys, og der var store, dyre knallerter til alle… Gåsesteg – eller for det meste –  andesteg med rødkål, svesker og æbler – surt og sødt – og til dessert alle tiders ris a la mande, selvfølgelig med mandel  i og rød kirsebærsovs til .”
Aftenen på Holmgaard fortsatte med at juletræet blev tændt, og der blev danset om træet og der blev selvfølgelig også åbnet julepakker – store pakker til børnene og mindre til de voksne. Så selvom Ejby næppe ville være genkendelig for de folk, der var så heldige at være med til jul på Holmgaard for 100 år siden, og selvom selve Holmgaard er blevet revet ned, kunne beskrivelsen af julen være skrevet sidste år – nogen ting forandrer sig åbenbart aldrig!
 
God jul fra Arkivet!
Hele julehistorien kan læses på Arkivets hjemmeside glostruphistorie.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top