fbpx
Brøndby Strand: Udgifterne til hærværk falder
BRØNDBY I Brøndby Strand mærker man nu effekten af en langsigtet boligsocial indsats. Der er mindre hærværk i bydelen, og boligafdelingerne bruger langt færre penge på at udbedre skaderne efterhærværk, end man gjorde tidligere.

Afdeling 13 Tranemosegård er en af de afdelinger, der har oplevet et markant fald i udgifterne til hærværksskader. I 2008 brugte afdelingen 485.000 kr. på hærværksskader, mens man i 2012 havde nedbragt hærværksskaderne til cirka 153.000 kr.

Det markante fald i udgifterne til hærværk tillægges i høj grad den boligsociale indsats og det opsøgende børne- og ungearbejde.

– Der er ingen tvivl om,  at det boligsociale arbejde virker og har en enorm forebyggende betydning. Vores unge motiveres til at bruge bydelens væresteder i stedet for at hænge ud og lave hærværk. På den måde kommer de væk fra gaden og ind i fællesskaber, der bringer dem i en positiv retning. Det har en stor forebyggende betydning, siger Hugo Thuge, der er talsmand for de ni boligafdelinger, der står bag den boligsociale indsats.

Den boligsociale indsats med en målrettet børne- og ungeindsats blev sat i gang i 2001, hvor også værestedet Tranens Drenge blev etableret. I dag findes yderligere fire væresteder, der drives i forbindelse med den boligsociale indsats.

 

Unge fjerner selv graffiti

Udover arbejdet med at indsluse de unge i værestederne, har en række noget-for-noget-projekter været medvirkende til, at der er mindre hærværk. I noget-for-noget-projekterne udfører de unge selv opgaver i boligområdet og fjerner for eksempel graffiti fra bagtrapper, maler ved gangbroer, planter til og fjerner ukrudt.

Projektet har helt klart nedbragt omfanget af hærværk.

Zahid Mansoor, der er opsøgende gademedarbejder i Brøndby Strand og ansat i den boligsociale indsats, fortæller om gevinsten ved de unges arbejde:

– Vi involverer de unge ud fra forestillingen om, at hvis du selv indretter dit eget værelse, så passer du også bedre på det. Vi vinder meget ved det. De unge passer bedre på tingene, når de selv har lavet dem og laver derved mindre hærværk. De bliver også bevidste om kroner og øre. De ser, at det koster penge at udbedre skaderne efter hærværk, og at pengene kunne have været brugt på noget andet, siger han, og kommer med endnu et eksempel på en gevinst ved indsatsen.

-En anden gevinst ved noget-for-noget-arbejdet er, at der opstår en dialog mellem generationerne. Når de unge fjerner ukrudt eller maler en gangbro, så oplever drengene nogle gange, at de ældre kommer ud og roser dem for deres arbejde. – Ja, nogle kommer endda ud med kage. Det påvirker de unge i en god retning og er med til at løfte dem, siger Zahid Mansoor.

I Postfunktionærernes Andelsboligforening i Brøndby Strand er man helt holdt op med at have specielle lister over udgifter til  hærværk.Formand for boligafdelingen Ole Larsen fortæller:

– Vi er simpelthen holdt op med at føre et specielt regnskab over hærværk, da vi ikke længere oplever hærværk i større grad. Via den fælles børne- og ungeindsats oplever vi, at flere ting løses i opløbet i forhold til før, siger han

Det med at få taget problemerne i opløbet handler om at møde de unge, der hvor de er.

– Det dur ikke, hvis jeg kommer med min egen dagsorden, siger Zahid Mansoor og uddyber:

– Det handler om at opbygge et tillidsforhold og møde dem i øjenhøjde. De unge er meget forskellige, selv dem, der har ens problemer, er forskellige individer, der har hver deres baggrund, personlighed, tanker og drømme. Når jeg laver nogle aktiviteter sammen med de unge, og vi vedvarende er i kontakt, så opstår tilliden, og derfra kan vi så snakke om deres problemer, og om hvordan de kan komme ud af dem, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top