fbpx
Borgmester: Alle skal her fra på en respektfuld måde
DEBAT Folkebladet har fået flere henvendelser omkring en udtalelse i dagspressen af borgmester i Glostrup John Engelhardt (V) vedrørende begravelser. Her får du kritik af og svar fra John Engelhardt

Skeletterne kommer ud af skabet

Af Torben Jensen, formand for Socialdemokraterne i Glostrup

Da jeg i søndags den 8. december sad og læste Jyllandsposten, må jeg sige, at julestemningen blev brudt.
Til min store forundring opererer man i Glostrup med et begreb som hedder ”Lynbegravelser”!
Det vil sige at hvis man har været så uheldig ikke at have nogle pårørende, når man skal forlade denne verden, og derudover også er ubemidlet, så afskæres man hårdt og hjerteløst fra en anstændig begravelse med en præst og et ord med på vejen.
Vores borgmester Venstremanden – og nu også erklærede ateist – John Engelhardt udtaler: ”Højtideligheder ved begravelser er mest for de pårørende.” Se det er her jeg mener, at han skyder fuldstændigt forbi skiven endnu engang.  alle mennesker – høj som lav – har en ret til at komme fra denne verden med den værdighed, man har ret til og krav på. Tænk, at sidde alene på et plejehjem og vide, at når den sidste dag kommer, så bliver man kørt direkte til krematoriet … En skræmmende tanke!
Vi i Socialdemokratiet i Glostrup mener at:
Danmark er et land bygget på et kristent grundlag, og med mindre man aktivt frabeder sig en kristen begravelse, så skal alle mennesker have krav på en værdig bisættelse med, hvad der dertil hører.
For en sølle besparelse på kr. 15.000,- om året, som vel svarer til, hvad der bruges på frugt og kildevand på Borgmesterkontoret, har man frarøvet vores allersvageste den sidste værdighed.
Venstres hang til skattelettelser og minus-vækst viser sig her fra sin mest utiltalende side.

Skam dig, John Engelhardt

Af Carl-Erik Denning, medlem af Glostrup Menighedsråd

Under rubrikken ”Hvad er meningen?” i Jyllands-Posten søndag den 6. december, fremstår følgende overskrift ”Ateist-borgmester: O.k. at droppe kirkebegravelser” og under-overskriften ”Fem minutters begravelser uden kirke, blomster og salmer. Det er det, der venter medlemmer af folkekirken i Glostrup Kommune. Og den praksis bliver ikke ændret, siger byens borgmester.”
Ved nærlæsning af artiklen viser det sig heldigvis, at det kun drejer sig om de personer, der afgår ved døden, uden at efterlade sig nogen pårørende, således at det er kommunen der skal stå for bisættelsen. For at spare i alt sølle 15.000 kr. om året, sendes den afdøde direkte til kapellet, uden så meget som en buket blomster på kisten, i stedet for i kirken. Det er usselt, og det kan du ikke være bekendt John Engelhardt. Kun hvis afdøde i et personligt testamente i form af ”Min sidste vilje” eller lignende, har givet afkald på medvirken af præst og kirke kan det accepteres. Alt andet er utilgiveligt.
Hvis en person hele sit liv har betalt sin kirkeskat og været medlem af folkekirken, har den pågældende også krav på at få en værdig afsked med tilværelsen. Det kan ikke være ussel mammon der skal være afgørende for dette, og de 15.000 kr. kommunen sparer derved, er jo latterlig lidt i det store budget.
Nu er kommunalvalget jo overstået i denne omgang, så dermed er din post de næste fire år jo sikret, men de udtalelser du har givet udtryk for her, tror jeg der er mange der vil huske, næste gang der er valg.

Journalister vinkler

Svar til Carl-Erik Denning: af borgmester John Engelhardt

Jeg skal beklage, hvis jeg med mine udtalelser i JP (Jyllands-Posten, red.)  er kommet til at såre dine – og andre kristne menneskers – følelser. Der har aldrig været min mening. Nogle journalister er desværre bare rigtig gode til at vinkle historier.
I Glostrup har vi administrativt fulgt en praksis som i mange andre kommuner omkring begravelse af borgere, der slet ingen pårørende har. Heldigvis er det meget, meget få i vores kommune. Kommunen sørger for en anstændig begravelse og medlemmer af folkekirken får selvfølgelig jordpåkastelse af den lokale præst. Det er givetvis også Menighedsrådet bekendt. Emnet har i øvrigt aldrig været genstand for politisk behandling i de 18 år, jeg har været medlem af Kommunalbestyrelsen.
Såfremt Menighedsrådet (som jo har fået kirkeskatten) ønsker noget specielt for lige deres medlemmer af Folkekirken, så vil det da vel være helt naturligt, at kirken tager initiativ til at ændre den nuværende praksis. Kommunen ønsker at samarbejde med såvel Folkekirken som andre religiøse samfund for at medvirke til, at alle borgere kommer fra denne verden på en respektfuld måde.

Skelet er rødt med stort A på ryggen

Svar til Torben Jensen af borgmester John Engelhardt

Glostrup kommune har i rigtig, rigtig mange år (ingen kan nok huske så langt tilbage) haft en praksis omkring begravelser, der til forveksling ligner praksis i mange andre kommuner. Denne praksis er altså blevet til under en socialdemokratisk borgmester. Venstre har aldrig foreslået noget som helst desangående og derfor er alt ovennævnte skriveri omkring vækst, besparelser, skattelettelser mv. det rene opspind. Nogen kunne måske gå så langt som til at kalde det politisk plat!?
Lad mig også lige rette en misforståelse: Når et medlem af Folkekirken dør, medvirker der altid en præst, der gennemfører det kristne begravelsesritual. Når et menneske melder sig ud af Folkekirken, har ingen derefter ret til – i min optik – at tvinge dette menneske til bestemte symboler, salmer eller lignende når vedkommende skal herfra. Og det mener jeg, selv om jeg er meget stor tilhænger af det kristne grundlag, som Danmark bygger på. Glædelig jul – må julefreden sænke sig over vores by.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top