fbpx
Værs’go – og husk krydset
ZONE 43 Politikerne har flere bekymringer at tænke på efter kommunalvalget,. Det mest presserende må blive den hastigt stigende arbejdsløshed.

Af Jonas Madsen, formand for Ungdomsrådet i Glostrup

Et punkt alle politikere har et bud på hvordan man skal løse er arbejdsløshed, og mon ikke at det bliver løst i fælles ånd mellem de fleste partier. Vi er gået på gaden for at møde de unge, vi har sat stævne med et par førstegangsvælgere, for at høre dem om deres syn på arbejdsløsheden blandt unge. Er de unge bare for dovne og kræsne, eller er det offentlige simpelthen ikke dygtige nok til at fange de unge. Vi har prøvet at tegne et billede af unge menneskers vej til arbejdsmarkedet, uanset om det har været et forhold der har holdt i medgang og modgang, eller har været ulykkelig kærlighed.

Læs mere om de unge, deres arbejdløshed og politikernes svar inde i avisen.

 

Medindflydelse

Glostrup Ungdomsråd blev over sommeren bedt om at prøve at hjælpe med at øge unges motivation til at stemme og sætte sig ind i lokal politik. Vi i Zone 43 har hjulpet – og fulgt med på sidelinjen.

Vi har spurgt en række unge om deres forhold til lokalpolitik, om de kunne nævne tre lokalpolitikere samt om de ville stemme den 19. november.  Det er der kommet noget yderst interessant statistik ud af, det viser sig at tæt på 80 procent af de unge vi har snakket med, ikke kender 3 politikere fra Glostrup. Men derimod vil lidt over 70 procent af dem alligevel stemme.

Nogle af de unge nævner det som deres pligt at møde op ved stemmeurnerne, nuvel med en stemmedeltagelse på ca. 37 procent ved sidste kommunalvalg er vores undersøgelse ikke fuldt dækkende. Men der tegner sig alligevel et spændende billede. I min optik kan man ud af de her tal, tolke at de unge gerne vil være mere deltagende i lokaldemokratiet. Men den appel de skal reagere på og som er en præmis for deres første deltagelse i demokratiet – at stemme – er ikke tilstede.

 

Unge kandidater

De unge kan for det første ikke se sig selv i politikerne, det er ingen eller ganske få kandidater der har samme referencerammer som de unge.

De politikere, der snakker om medindflydelse, kommer i deres iver til at snakke hen over hovedet på de unge, men ønsket er der reelt hos langt de fleste politikere i Glostrup.

På begge sidder af den politiske skala er der forskellige bud på hvordan man får fat i de unge og gøre dem mere interesseret i hvad der sker lokalt. Venstre mener at én af de ting man kan gøre, er at have flere unge kandidater i Kommunal Bestyrelsen(KB). En idé de selv prøver af, med deres vare 20-årige ”kronprins” Piet PapaGeorge, der er nr. 4 på Venstres liste.

Men hvordan hænger et ungdomsliv sammen med at have en politisk karriere? Læs mere i interviwet med den unge venstremand og lokalpolitikere Papageorge ind i avisen.

 

Nemmere for unge

Socialdemokraterne ønsker blandt andet at gøre det nemmere for de unge at stemme, og arbejder på at få et flertal med på mobile stemmeurner, som kan stilles op hvor de unge, og andre borgere opholder sig.

Et tiltag, der sikkert kan være med til at øge stemmedeltagelsen.

Det kan flere unge kandidater sikkert også. Flere unge Zone 43 har været i kontakt med, fortæller hvordan én eller den eneste kandidat de kender, er netop venstres unge Piet Papageorge.

Ligeledes er der nogle, der vil stemme på ham, fordi han er ung og de kan identificere sig med ham. Papageorge siger i et interview med Zone 43, at han håber de unge vil stemme på ham på grund af hans politik og ikke bare fordi han er ung. Og ønsker sig i den forbindelse flere unge kandidater.

Et ønskeligt scenarie, når man ved at de unge ikke interesserer sig vanvittigt for politik i forvejen. Må man have løst det problem samtidigt.

Og her er det vigtigt at politikerne i deres jagt efter de unge stemmer, tænker længere end den 19. november.

 

Afmystificere

Yngre kandidater, og det at man har stemt, kan være med til at man herefter følger lidt mere med i, hvad der sker lokalt.

Men man bliver også nødt til at afmystificere KB, og hive det ned på et niveau hvor ikke bare unge, men også almindelige borgere gider at sætte sig ind i lokalpolitikken.

Der bliver snakket meget om åbenhed i KB, og det er uden tvivl en af de ting, der skal til, men lokalpolitikerne må også ud af rådhuset og forklare, hvad de laver. Så de ikke fremstår som en lille forsamling, der i mørke bestemmer over kommunen. Mød de unge, hvor de er, fysisk som i livet. Vi har allerede set de første trin i forbindelse med Street banen ved Glostrup Stadion og Ungdomsparken ved Hvissinge. Her inkluderede man i særlig grad de unge. Men også i mere eksistentielle spørgsmål vil man få en gavnlig effekt ud af at inkludere de unge.

De unge vil gerne, politikerne vil gerne. Hvem tager det første skridt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top