fbpx
Trafikminister kontaktet om jord i Bakkeskoven
BRØNDBY Udvalgsformand synes Banedanmark tager for lidt hensyn til Bakkeskoven, når de skal af med deres mange hundrede tusinde kubikmeter jord fra den nye jernbane til Ringsted.

– Det er lidt lige som at feje blade sammen og smide dem over hegnet til naboen. Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Brøndby, Vagn Kjær-Hansen, er forarget.

Han synes Banedanmark tager for lidt hensyn til Bakkeskoven, når de skal af med deres mange hundrede tusinde kubikmeter jord fra den nye jernbane til Ringsted. Jord som vel at mærke for en stor dels vedkommende er gravet op inde i Hvidovre og København.

I alt vil Banedanmark lægge 325.000 kubikmeter jord i Bakkeskoven. Det bliver til en støjvold på otte meters højde langs med jernbanen og motorvejen. Og det er fint nok, synes man i Brøndby. Hvad der er mindre fint er at Banedanmark gør støjvolden 20-40 meter bred på toppen, så de kan få plads til ekstra meget jord i Bakkeskoven.

Brøndby Kommune har foreslået at lægge den ekstra jord som støjvolde andre steder langs baneanlægget og motorvejene. Det ville give mere støjdæmpning i kommunen, hvor motorvejene i forvejen larmer på kryds og tværs.

– Hvorfor skal al det jord lægges i vores nye skov, når der er mange andre muligheder for at slippe af med jorden? Endda hvor den kunne gøre gavn, spørger Vagn Kjær-Hansen.

 

Kender svaret

Han kender sådan set godt svaret. Det er dyrere for Banedanmark, jo længere væk fra den nye jernbane jorden skal køres. Men det argument giver han ikke meget for.

– Vi taler om et kæmpe anlægsprojekt til over 10 milliarder kroner, så jeg har svært ved at se problemet i at bruge en ekstra million eller to for at få noget støjdæmpning andre steder. Der er endda en reservefond på 1,8 milliarder kroner i projektet, som ifølge bladet Ingeniøren ikke er rørt endnu.

I første omgang accepterede Banedanmark ønsket fra Brøndby. De sagde ja til at lægge noget jord langs med Motorringvejen i den grønne kile, så de nye boldbaner mellem stadion og Brøndby Strand slipper for noget af motorvejs-larmen. Der kommer også støjvolde ved Holbækmotorvejen nord for kolonihaverne. Men Banedanmark vil ikke forlænge støjvolden ved den muslimske gravplads, så den kommer tættere på Vestvolden og skærmer spejderhytterne og Naturskolen mod motorvejs- og jernbanestøj.

 

Klar til kamp

Da ekspropriationen fandt sted i Bakkeskoven, var Brøndby Kommune talstærkt repræsenteret, klar til at kæmpe for skoven. Banedanmark fremlagde deres plan for den nye støjvold, og sagde at den var nødt til at være bred i bunden for at kunne være høj nok. Det accepterede Brøndby Kommune, og Ekspropriationskommissionen godkendte ekspropriationen. Da Banedanmark senere kom med tegningerne, viste det sig imidlertid at støjvolden skulle være 30 meter bred på toppen.

– Det sagde Banedanmark ikke noget om, da de bad om en bred støjvold for at den kunne blive høj nok. På den måde fik de vores ja under forkerte forudsætninger, siger Vagn Kjær-Hansen.

Ekspropriationskommissionens afgørelse er forlængst truffet, så det bliver en svær opgave at få ændret jordmængderne i Bakkeskoven. Men Vagn Kjær-Hansen har ikke givet op.

– Jeg har henvendt mig til transportministeren og spurgt til Banedanmarks fremgangsmåde. Selv om Banedanmark er en styrelse i ministeriet, håber jeg at ministeren kan se fornuften i vores argumenter, siger Vagn Kjær-Hansen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top