fbpx
Glostrup – en klodset by
KV13 Glostrup - en klodset by, Af Heidi Honig Spring, Evas Allé 16 i Glostrup

For nylig kørte jeg med en taxichauffør, der har rute på det meste af Sjælland. ”Hvor synes, du så, der er grimmest at køre, spurgte jeg af halvt i sjov”. ”Glostrup!” svarede han prompte og fortsatte: ” Helt sikkert Glostrup. Byen er så dårlig planlagt med de store veje, der sprætter den op i flere dele… og så prøv at kig rundt” sagde han,da vi kørte gennem Hovedvejen”.

Selvom jeg kender Glostrup ud og ind, for jeg bor her, begyndte jeg at kigge ekstra godt. Og måske har han ret!
Hvis du tænker på dejlige steder i Glostrup; dét som gør Glostrup attraktiv, smuk og visuelt indbydende – et positivt tilvalg i Københavns omegn – hvad popper så op? Må jeg gætte … :De små gader og farverige huse omkring Glostrup Centeret, byens parker, byskulpturer, Præstegården, Glostrup Torv på en livlig sommerdag med cafeens blomster ude foran, villaveje med nænsomt restaurerede patriciavillaer eller det nye naturbyggeri i Hvissinge.
Glostrup er definitivt sprættet op ved Hovedvejen, der dermed aldrig(?) kan få den hyggelige butiksgade, som f.eks. Taastrup har formået at skabe – og med et liv af shopping- og caféliv af dimensioner, hvilket Taastrups Stations seneste renovering og succes sætter en tyk streg under. Rødovre Centeret (og vel lige om lidt City 2) har for længst suget Glostrup Centeret for kunder. Hvordan kan en lav-loftet klods af en bygning med tarvelige kundesofaarrangementer, halvtomme lokaler og flere bh- forretninger end fødevareforretninger matche og konkurrere med smukke springvand, gennemtænkt interiør og arkitektur samt en mangfoldighed af shoppingmuligheder – også for folk der gider andet end discount?
Det vil man i Glostrup jo ikke bare passivt se til, så vi skal konkurrere. I Glostrup vil vi også have kunder i butikkerne og folk til at flytte til vores by – og gerne dem der bidrager til kommunekassen. Men hvad er egentlig strategien? Vi ligger tæt på KBH, har dejligt bibliotek, svømmehal, sportshal osv. – bevares. Men det har alle de andre omegnskommuner også!
Oversættelsen af at Glostrup skal være en attraktiv kommune har gennem et par årtier synes at bero på at plastre byen til med mastodonter af bogstaveligt klodsede bygninger og udbygninger, der stinker af konceptet ”Så mange kvadratmeter som muligt for færrest muligt penge”- og så pyt skidt om det æstetisk passer til, hvad der ligger ved siden af.  Seneste Glostrup- trend er de stadig større patch-worktæpper af påklistrede klistermærkelogos,- reklameskilte, -butiksnavne osv. der popper op rundt omkring. I et match med de klodsede bygninger kommer Glostrup i en fortsat udvikling heraf mest af alt til at minde om koldkrigstidens hurtige beton- arkitektur tilført lidt der-er-billigt-her-stemning. Man får helt ondt i maven, når man ser de kinesiske gæster fra Park Hotel gå hvileløse rundt i jagten på et smukt motiv!
I sidste ugen kom så visionen for en udbygning af Glostrup Bio. Bingo; måske en ny klods på vej! Jeg har enorm stor respekt for de ildsjæle omkring biografen samt deres projekt. Dét bakker jeg op om. Men æstetikken skrider som så meget andet æstetisk er skredet i byen.
Jeg drømmer om, at der er beslutningskompetente mennesker i byen, der tager et æstetisk ansvar (herunder får trimmet den vilde natur, der vælter op rundt omkring langs fx Hovedvejen mod Brøndby). Glostrup kan måske ikke løbe fra sin opsprættede skæbne, men der er håb. Se fx den helt nybyggede by Jäkriborg i Sverige, hvor en mark blev gjort attraktiv som by, fordi nogle turde tænke æstetiske anderledes og stringent omkring byplanlægning. Tænk hvad taxichaufføren ikke ville sige.

 

1 kommentar om “Glostrup – en klodset by”

  1. Morten Johansen siger:

    Ved ikke om Glostrup skulle være grimmere end Brøndby (hvor jeg kommer fra), eller andre vestegnskommuner. Problemet med vestegnskommunerne er at de er planlagt hurtigt for at dække et boligbehov og især med funktionalisme og hensyn til bilisterne for øje. Og hvis der er nogle dejlige, rekreative ressourcer som åer, så graver man disse ned i betonrør under jorden, så de hverken kan ses eller høres. Det er vestegnsmentaliteten i en nøddeskal, og det kommer der ikke smukke byrum ud af. Vestegnskommunerne vil altid være grimme, fordi de blev tænkt grimt fra starten af – det er forskellen mellem dem og Jäkriborg. At man så i grotesk grad gør dem grimmere ved f.eks. at lave Østrbrovej til en stor firsporet vej med trådhegn i midterrabatten, blot for at biler kan fræse mellem Park Allé og Glostrup (når de i stedet burde tage ringvejen), viser jo så at politikerne stadig prioriterer opportunisme og bekvemmelighed for bilisterne meget højt. Hovedvejen i Glostrup er en tungt trafikeret vej som kun fjernes ved at grave den ned i en tunnel, f.eks. fra Banegårdsvej til Søndre Ringvej – men det kommer nok ikke til at ske!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top