fbpx
Ikea og Siemens må til lommerne
GLOSTRUP Glostrup Kommune har efter en dom i Højesteret fået to millioner kroner tilbage efter et forlig med Ikea og Siemens finansieringsselskaber. Det er afslutningen på den syv år gamle sag, hvor ældrecenter Dalvangen mistede fem millioner på falske leasingkontrakter.

Lederen af Dalvangens ældrecenter blev narret til at skrive under på leasingkontrakter på en kopimaskine til en værdi af 100.000 kroner. Det endte med at koste kommunen fem millioner kroner, som Retten i Glostrup dømte kommunen til at betale.

De nu dømte firmaer solgte omgående kontrakterne til blandt andet Ikano Finans og Siemens. Disse studsede ikke over misforholdet mellem værdien af kopimaskinen og den millionydelse, der skulle betales.

Efter afsløringen af de nu dømte firmaers mange lignende kriminelle forhold, faldt der hårde fængselsdomme over ”bandens” medlemmer.

Alligevel insisterede selskaberne på, at Glostrup Kommune skulle betale det fulde beløb i henhold til de underskrevne aftaler og fik medhold byretten.

Glostrup ankede dommene til Landsretten. I mellemtiden behandlede denne en lignende sag, hvor FOA (Forbundet af offentligt ansatte, red.) havde leaset en farveprinter til en værdi af 7.500 kroner for en samlet betaling over 72 måneder af over 1,5 millioner kroner til Siemens. FOA blev dømt til at betale, men ankede dommen til Højesteret.

 

Retshistorie

Det var Danmarks førende juridiske ekspert på leasingområdet, advokat Anders Rynkebjerg, der førte sagen for FOA.

Den fik det udfald, at FOA fik nedsat betalingen til det halve.

Højesteret fandt, at Siemens havde udvist en uagtsomhed ved ikke at undersøge værdien af printeren og at det derfor ville være urimeligt at gøre aftalen gældende efter sit indhold. Da FOA også havde udvist en betydelig uagtsomhed blev afgørelsen, at parterne måtte dele tabet.

 

Sagerne forligt

Herefter var vejen banet for et forlig mellem Glostrup Kommune og finansieringsselskaberne.

Det endte med en samlet tilbagebetaling på to millioner kroner, således at Glostrup Kommunes tab efter de famøse underskrifter på leasingkontrakterne blev på cirka tre millioner kroner.

Borgmester John Engelhardt siger i en kommentar:

– Denne meget gamle sag, som vi overtog fra socialdemokraterne, har nu endelig fundet sin løsning. Kommunen har fået et par millioner i kassen, penge som vi ikke havde forventet som sagen stod, da jeg overtog den. Det er glædeligt, men det er måske også det eneste, der er glædeligt, siger Engelhardt.

– Jeg er stadig ikke imponeret over de selskaber, der hele vejen igennem har prøvet at forsvare kæmpeprofitter, der er opnået ved at narre ansatte rundt omkring i kommuner og andre steder. Endelig har sagen da også givet anledning til selvransagelse i kommunen for at sikre, at de interne procedurer forhindrer gentagelse. Vi har blandt andet i den mellemliggende periode samlet decentrale økonomifunktioner i et mere kraftfuldt økonomicenter.

 

Modpartens kommentarer

Folkebladet har fået følgende kommentarer fra Siemens og Ikano Finans:

– Højesteret har afgørende ændret retspraksis på dette område. Vi er derfor glade for, at der nu er skabt klarhed over spillereglerne. Det er sådan set rimeligt nok, at når der er to parter, som er blevet snydt på denne måde, så skal de slå halv skade.

Højesteret mener, at begge virksomheder burde have set sig bedre for. Derfor tager vi højesterets dom til efterretning, siger Siemens pressechef Rasmus Windfeld.

– Folkebladet omtaler en konkret sag og beder om vores kommentar. Desværre kan vi ikke kommentere på enkeltsager, siger administrerende direktør Jesper F. Schmidt, Ikano Bank.

(Ikea ejer Ikano Finans, der senere er fusioneret med Ikano Bank, red.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top