fbpx
De unge gider ikke stemme ved kommunalvalget
BRØNDBY På landsplan kniber det med at lokke de unge mellem 18-29 til stemmeboksen, og ifølge tre unge fra Brøndby skyldes det manglende viden og synlighed

Af Martin Van Dijk

– Jeg har overvejet det, men jeg tror ikke, at jeg skal stemme. Jeg kender ikke de forskellige kandidater, og politik er ikke lige mig. Jeg ville nok gå mere op i det, hvis det var valg til Folketinget, for de tager blandt andet beslutninger omkring SU, mens jeg ikke ved, hvad kommunalpolitikerne laver. Sådan siger Mike Knudstrup, der er 18 år og går på den musikdramatiske linje på Produktionshøjskolen i Brøndby.

Netop den manglende viden om, hvad kommunalpolitikerne laver, er også noget af det, som holder 21 årige Lady Estefania Ceballos Diaz, som går på køkkenlinjen på Produktionshøjskolen, fra at gå op i kommunalvalget.

– Jeg er fra Spanien, og der snakkede jeg meget politik på landsplan, men jeg ved ikke, hvad politikerne laver i byrådet, siger hun.

Dermed er de et meget godt billede på, hvordan de fleste unge mellem 18-29 år har det med det kommende kommunalvalg den 19.november.

Ved det sidste kommunalvalg var stemmeprocenten for denne gruppe under 50 procent, og ifølge en undersøgelse foretaget af Momentum, Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, tilbage i marts, er det kun 35 procent, der er sikre på, at de vil sætte kryds denne gang.

 

Brug de sociale netværk

Den manglende stemmelyst blandt de helt unge vælgere er et problem for demokratiet, og to valgforskere fra Københavns Universitet skal i gang med at undersøge, hvad der skal til for at højne stemmeprocenten blandt de unge vælgere ved kommunalvalgene.

Blandt de unge, som Folkebladet har snakket med, er der bred enighed om, at kommunalpolitikerne skal være mere synlige på de sociale medier, og at de unge mangler viden om, hvad kommunalpolitikerne egentlig laver.

– Vi bruger de sociale medier, og der synes jeg ikke, at der er så meget omkring kommunalvalget. Så hvis politikerne var mere synlige dér, ville det måske hjælpe, siger Thomas Ørnskov Andersen, der er 18 år og går på fotolinjen på Produktionshøjskolen i Brøndby.

Mike Knudstrup er enig i, at de sociale medier er vejen frem for lokalpolitikerne, hvis de vil have fat i de unge vælgere, men han er ikke helt sikker på, at det er nok.

– Den viden jeg har omkring politik, har jeg fra TV, og der handler det om Folketinget. Måske jeg ville gå mere om i det, hvis politikerne brugte Facebook, men jeg tror bare ikke, at de unge gider gå op i politik, det kommer senere, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top